enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp

ADR Belgesi Nedir? Nasıl Alınır? Kimler Alabilir? Gerekli Belgeler Nelerdir?

ADR Belgesi Nedir? Nasıl Alınır? Kimler Alabilir? Gerekli Belgeler Nelerdir?

ADR Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

ADR belgesi, uzunca adıyla “Tehlikeli Maddelerin Kara yolunda Taşınmasına ilişkin Avrupa Anlaşması”dır. ADR Belgesi, şoförlerin alması gereken bir belgedir. Tehlikeli maddeler çevreyi, doğayı ve tüm canlıları tehdit etmektedir. Bazen kara yollarında şoförlük yapan şoförler bu tehlikeli maddeleri araçlarında taşımak zorunda kalmaktadır. Şoförler, tehlikeli maddeleri araçlarında taşıyabilmek ve barındırabilmek için ADR Belgesi almak zorundadır. ADR Belgesi karşılığı her ülkede farklıdır. Türkiye’de ADR Belgesi karşılığı: “SRC 5″tir.

ADR Belgesi Nasıl Alınır? ADR Belgesini Kimler Alabilir?

ADR Belgesi için 19 saatlik eğitimin tamamlanması  gerekmektedir.  ADR Belgesi sınavları TC Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Bu yapılan sınavdan 60 puan almanız gerekmektedir. ADR belgesi almak isteyen şoförler öncelikle TIR şoförleri olduğundan dolayı yönetmelikteki şartlara uygun hareket etmek zorundadır. Yönetmelikte yer alan şartlar taşınacak tehlikeli maddelerin sınıfına göre değişmektedir. Her tehlikeli maddelerin sınıfındaki taşıma koşulları, her aşamada görev alan çalışanların eğitimleri, yeterlilik sertifikaları, taşımacılığın yapıldığı araçlar vs. her şey ADR belgesinin yönetmelik ve hükümlülüklerine uygun olmak zorundadır.

ADR hükümlerindeki ve yönetmeliklerindeki şartları yerine getiren kişi, kamu ya da özel kuruluşların belgelerini Ulaştırma Bakanlığı vermektedir. ADR belgesini kimlerin alacağı Avrupa Anlaşması ve Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikte belirlenmiştir. ADR belgesini araçlarında tehlikeli madde taşıyan herkes almak zorundadır.

ADR Belgesi Çeşitleri Nelerdir?

ADR belgesi içeriğinde 4 çeşit belge vardır. Bunlar: Tasarım Tip Onay Sertifikası, Üretim ve Üretim Yeri Uygunluk Sertifikası, ADR Araç Uygunluk Sertifikası, Muayene Sertifikası’dır.

  1. Tasarım Tip Onay Sertifikası: Tasarım Tip Onay Sertifikası üretici tarafından alınmaktadır. Genellikle, bu belge  tehlikeli madde taşımasında tasarlanan tanklar, basınçlı kaplar, ambalajlar, IBC(Intermediate Bulk Container), büyük ambalajlar ve konteynerlar için alınmaktadır.
  2. Üretim ve Üretim Yeri Uygunluk Sertifikası: 3 yıllık bir belgedir. Genellikle bu belge tank, basınçlı kap, ambalaj, IBC(Intermediate Bulk Container), büyük ambalaj ve konteyner üretimi yapan üreticilere verilmektedir.
  3. ADR Araç Uygunluk Sertifikası: Piyasada “pembe şeritli belge” ve “T9 belgesi” olarak bilinmektedir. ADR Bölüm 9 kapsamında yer alan tehlikeli madde taşımacılığı araçları için verilmektedir. Bu belge, araç sahipleri tarafından alınmaktadır. 1 yıllık bir belgedir.  Araca her sene teknik muayene yapıldıktan sonra verilip, belge yenilenir.
  4. Muayene Sertifikası: Muayene Sertifikası, tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan tank, basınçlı kap, konteyner ve IBC(Intermediate Bulk Container)’ye verilmektedir. Bu ekipmanlara belirli periyotlarda muayene gerçekleştirilmektedir. Muayeneler olumlu sonuçlandığı takdirde muayene sertifikası tekrar yenilenip, düzenlenir.

ADR Belgesi Geçerlilik Süresi

ADR Belgesinin geçerlilik süresi tam olarak bir yıldır. Bir yıllık süre sonunda ADR Belgesinin yenileme işleminin yapılması gerekmektedir.

ADR Uygnluk Belgesi Sorgulama

ADR ve araç uygunluk belgesi sorgulama işlemi yapmak için lütfen Tıklayınız..

ADR Belgesi Örneği

adr-belgesi-örneği

ADR Belgesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

ADR Belgesine başvuru için yanınızda olması gereken belgeler şunlardır:

  1. SRC3 belgesi varsa yoksa SRC4   belgesinin fotokopisi
  2. 1 adet vesikalık fotoğraf (mümkünse son 6 ay içinde çekilmiş olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir),
  3. T.C kimlik fotokopisi
  4. Ehliyet fotokopisi
  5. Diploma fotokopisi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.