Bankaların Ekspertiz Ücretleri 2020
Makalede Neler Var?
Bankaların Ekspertiz Ücretleri 2020
Ekspertiz Nedir? Bankaların ekspertiz ücretleri ne kadardır? Söz konusu bir gayrimenkul değerinin alanında yetkin kişiler tarafından belirlenmesidir. Ekspertiz ücreti ise, bankaların ev sahibi olmak isteyen bireylerden talep ettikleri konut kredisi ücretidir. Her banka ekspertiz bulundurmak zorunluluğu vardır. Bu kredinin limitinin saptanabilmesi için uzman kişilerin konut değerini belirleyip rapor şeklinde sunmaları gerekmektedir. Hazırlanan bu rapora ise ekspertiz raporu denmektedir.
Yani ekspertiz raporu, belirlenen evin ya da gayrimenkulün konumunu, yaşını ve daha birçok özelliğini göz önünde bulundurarak değerini uzman kişilerce belirlemesidir. Konut kredisi alarak ev sahibi olmak isteyen bireyler bu rapora başvurmaktadırlar.
Bankaların Ekspertiz Birimler
Konut kredisini almak isteyen bireyler için bankaların belirledikleri ekspertiz ücretleri büyük bir önem arz etmektedir. bankaların ekspertiz yaptırma zorunluluğu bulunmaktadır. Kredi için gerekli belgeler için yazımızı bu linkte okuyabilirsiniz. Bunun nedeni bireylerin bankalardan talep ettikleri miktarda kredi alamamalarıdır. Çünkü konut kredisi alabilmenin bazı kriterleri bulunmaktadır. Bu kriterlerden biri evin değerini belirleyen bir ekspertiz raporunun oluşturulması ve bu rapor göz önünde bulundurularak konut kredisinin miktarının belirlenmesidir.
Bankalar kendi bünyelerinde bankaların ekspertiz yaptırma zorunluluğu bulunmaktadır çalışan eksperlerden evin mali değerlendirmesi ile ilgili bir rapor isterler ve bu rapora dayanarak evin mali değerinin %70 ya da %80’ i oranında kredi verirler. Örneğin; 100.000 tl değerindeki bir eve bankalar ortalama 70.000 tl ya da 80.000 tl civarında bir kredi verirler ve bu kredi oranı da bankadan bankaya değişmektedir.
Konut kredisi alabilmek için bankalar bireylerde bazı kriterler aramaktadırlar. Bu kriterlerin başında ise; bireylerin gelir düzeyleri, kredilerin geri ödenmesi aşamasında sigorta yaptırıp yaptıramayacakları ve ipotek olarak sunabilecekleri herhangi bir gayrimenkullerinin olup olmadığı gelmektedir.
Bankaların Ekspertiz Ücretleri
2020 Yılı Tüm Bankaların Ortalama Ekspertiz Ücretleri
Akbank: 750 TL’ den başlamaktadır.
Denizbank: 700 TL’ den başlamaktadır.
Burgan Bank: 1000TL’ den başlamaktadır.
Fibabanka: 545 TL’ den başlamaktadır.
Garanti Bankası: 527 TL’ den başlamaktadır.
Halk Bank: 650 TL’ den başlamaktadır.
HSBC: 750 TL’ den başlamaktadır.
ING Bank: 650 TL’ den başlamaktadır.
Kuveyt Türk Katılım Bankası: 445 TL’ den başlamaktadır.
Şekerbank: 2225 TL’ den başlamaktadır.
TEB: 544 TL’ den başlamaktadır.
Türkiye İş Bankası: 850 TL’ den başlamaktadır.
Odeabank: 527 TL’ den başlamaktadır.
Vakıf Bank: 800 TL’ den başlamaktadır.
QNB Finansbank: 544 TL’ den başlamaktadır.
Yapı Kredi Bankası: 545 TL’ den başlamaktadır.
Ziraat Bankası: 445 TL’ den başlamaktadır.
Konut Kredisi Ekspertiz Ücreti Ne Kadar?
Bireyler konut kredisini, evlerinin mali değerinin belli bir oranında alabilmektedirler. Konut kredisinin bu miktarını belirlerken ise bankalar ekspertiz işlemi uygularlar. Her ne kadar ekspertiz değerini bankalar belirlese de bu işlemin ödemesini bireyler kendileri yapmaktadırlar.
Bundan dolayı ekspertiz ücreti, konut kredisi ile ev sahibi olan kişiler için önemli bir masraf tır. Bankaların belirledikleri ekspertiz ücretleri hem enflasyon durumuna hem de bankaların kriterlerine göre değişmektedir ve ortalama 400TL’ den başlamaktadır.
2019 yılının sonlarından itibaren konut kredisinde yaşanan faiz indirimleriyle konut satışları artmıştır. Bu satışlarda ise bireylerin en fazla başvurdukları yöntem konut kredisi ile alım yapmaktır. Bu alımlarda bireylerin bankalara ödedikleri bazı ücretler olmaktadır.
Bireylerin bankalara ödedikleri ekspertiz ücretlerinin belli bir standardı yoktur. Çünkü ödeme miktarları bankadan bankaya değişmektedir. Bundan dolayı ekspertiz ücretini belirleyen bazı kriterler bulunmaktadır. Bunlar;
- Evin bulunduğu il, ilçe, mahalle, bina yaşı, evin binanın kaçıncı katında yer aldığı,
- Evin manzarası, binanın kullanılan inşaat malzemesi bakımından dayanıklılığı,
- İmar durumu gibi kriterlerdir.
Bunlar göz önünde bulundurularak en düşük miktarda ekspertiz ücreti alan bankalar bireylerden ortalama 800 TL tutarında bir ödeme istemektedirler. Bunun yanında çoğu banka ortalama 900 TL kadar bir ödeme isterken, bazı bankalar bu miktarı 1000 TL’ ye kadar yükseltebilmektedir.
Ekspertiz Ücreti Geri Alınabilir Mi?
Bireyler ev satın almak istediklerinde konut kredisi almaya gereksinim duyarlar. Buna dayanarak bankalar ödeme yapabilecekleri kredi miktarını belirlemek için ekspertiz görevlendirirler. Bu süreçte ekspertiz ücretini de kişi kendisi ödemektedir. Ancak Tüketici Hakları Kanununa göre ekspertiz ücreti bireylere tekrar iade edilmektedir. Hatta son 10 yıl içerisinde yapılan bütün ekspertiz ödemlerinin geri iade edilmesine yönelik mahkeme kararları da bulunmaktadır.
Konut kredisi alan bireyler, ekspertiz ödemesi yapmışlarsa, tüketici hakem heyetlerine başvuru yaparak ödedikleri ekspertiz ücretini talep edebilirler. Başvuru esnasında herhangi bir belgeye gerek yoktur. Konu ile ilgili sadece ekspertiz ödemesi yapılan bankadan bilgi alınması yeterlidir.
Konut Ekspertiz Raporu Ne Kadar Sürede Çıkar?
Konut ekspertizi oluşturabilmek için eksper, konutu bazı inceleme süreçlerine alır. Bu inceleme süreci sonucunda ekspertiz raporu oluşturulur. Ekspertiz raporu, herhangi bir gayrimenkulün yaşı, konumu, kaç metrekarelik olduğu, konutun içinde yer aldığı il, inşaat maliyeti gibi özelliklerini değerlendirilerek fiyatının belirlenmesidir. Yani gayrimenkulün piyasadaki değeridir. Bireyler konut kredisine başvurduktan sonra banka ekspertiz raporunu talep eder.
Ekspertiz raporu dahilinde toplanan veriler tapu dairesine gönderilir. Böylece konutun kredi verilmesinde sakınca olup olmadığı, ipotek durumu, irtifak hakkı ile ilgili bilgiler incelenip raporun hazırlık süreci tamamlanır ve rapor bankaya gönderilir. Banka raporu inceledikten sonra konut sahibine kredi durumu ile ilgili bilgi verir.
Ekspertiz raporunun çıkma süresi, bu raporun bankaya 1-5 gün içinde ulaşması ve bankanın incelemeleri ve bir sorun bulunmaması halinde 5- 15 iş günü içerisinde tüketiciye rapor sonucunun bildirilmesiyle gerçekleşir. Belirlenen süre tapu ipotek işlemleri ya da diğer işlemlerde sorun oluşması durumunda ise uzayabilmektedir.
Konut ekspertiz raporunun geçerlilik süresi hakkında ise anayasada belirlenmemiş bir kanun bulunmamaktadır. Bankalar bazında bu raporun geçerlilik süresi 6 ay ile 1 sene arasında bulunmaktadır. Yani bireyler bir sene sonra tekrar konut kredisi çekmek isterlerse bankalar tekrar ekspertiz raporu isterler.