Bilsem 2023 Başvuru Ne Zaman Gerekli Belgeler Nelerdir

Makalede Neler Var?
Bilsem 2023 Kayıtları Ne Zaman?
Bilsem 2022-2023 eğitim öğretim yılında gerçekleştirilecek olan bilsem 2023 kayıt tarihi olarak milli eğitim bakanlığına göre belirlenen takvim şu şekildedir. BİLSEM öğrenci Tanılama yerleştirme kılavuzu 19 aralık 2022 tarihi itibariyle başlamış bulunmaktadır.
BİLSEM 2023 Sınav Başvuru Tarihleri
Bilseme kayıt yapmak isteyen öğrenciler Milli eğitim bakanlığının belirlemiş olduğu Tarih 15 Mayıs 2023 ile 28 Temmuz 2023 tarihlerinde yapılacak olan Bireysel değerlendirme sınavı yapılmasının ardından 04 ağustos 2023 tarihinde sınavı başarıyla bitirmiş ve hak kazanmış öğrencilerin ilan edilmesi ve 07 Ağustos 11 Ağustos Tarihleri arasında ise itiraz başvurularının kabul edilmesi olarak belirlenmiştir.
1.sınıf bilsem başvuru 2023
- Sınıflar için BİLSEM başvuru tarihleri 15 Mayıs 2023 – 28 Temmuz 2023 Tarihleri arasında alınacaktır. 1sınıflar için yapılacak olan değerlendirme sınavı tarihi ise 04 Ağustos 2023 Sınavı kazanıp kayıt hakkı elde eden öğrencilerin ilan edilme tarihi ise 07-11 ağustos olarak belirlenmiştir.
“BİLSEM Öğrenci Tanılama ve Yerleştirme Kılavuzu” MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) tarafından paylaşılmıştı. Takvim doğrultusunda BİLSEM aday gösterilme işlemleri 19 Aralık itibariyle başladı. Aday gösterme süreci, okul yönlendirme komisyonları tarafından yürütülecek
Bilsem nedir? Ne İşe Yarar?
BİLSEM açılımı; Bilim ve Sanat Merkezi’dir.Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Özel Eğitim Kurumlarıdır. Bilsem sınavı; örgün eğitim gören tüm öğrenciler arasından özel yeteneğe sahip öğrencilerin sahip oldukları potansiyel, değerlendirmek üzere yapılan bir sınavdır. Bu sınav sonunda seçilen öğrencilere yönelik özel müfredatlar hazırlanarak öğrencilerin desteklendiği bir eğitim kurumudur.
Bilsem ne işe yarar?
Temel amaç yukarıda bahsedildiği üzere örgün eğitime alternatif olmak değil, destekleyici faaliyetlerle öğrencilerin yeteneklerinin geliştirilmesine olanak sağlamaktır. Bu yüzden Bilsem’e yerleştirilme hakkı kazanan öğrencilere okul saatleri dışında (örgün eğitimin yapıldığı saatler dışında) Bilim ve Sanat Merkezleri’nde özel eğitimler verilerek beceri ve yeteneklerinin geliştirilmesine yönelik destekleyici eğitim verilir.
Bilsem Sınavına Hangi Öğrenciler Katılabilir?
Öğrenciler ve velilerin cevabını merak ettikleri diğer bir soru da Bilsem sınavına hangi öğrenciler katılabilir sorusudur. Örgün eğitim gören tüm 1.sınıf, 2.sınıf, 3.sınıf (bazen 4.sınıf öğrencileri de dâhil edilmektedir) öğrencileri arasından, üstün yetenekli öğrencileri belirlemeye yönelik yapılan bilsem sınavı; özel yetenekli olan öğrencileri 3 gruba ayırarak eğitim vermektedir. Bu gruplar resim, eğitim ve genel zihinsel beceri olmak kategorilere ayrılmıştır. Bu sınavda çalışkan öğrenciler değil, özel yeteneklere sahip öğrenciler katılabilmektedir.
Bilsem Sınavı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Özel yetenekli öğrencilerin bir araya getirildiği BİLSEM merkezlerine öğrenci almak için yapılan Bilsem sınavı hakkında Bilsem sınavı başvurusu nasıl yapılır sorusunun cevabı merak edilmektedir. Öğrenciler arasından üstün yetenekli olanların tespit edilmesi ve yönlendirilmeleri için özellikle sınıf öğretmenleri görevlendirilmektedir. Bu öğretmenler, öğrencilerin eğitim-öğretim sürecindeki beceri ve zihinsel faaliyetlerini dikkatlice inceleyerek yetenekli olduklarını düşündükleri öğrencileri tespit ederler.
Tespit işleminden sonra e-okul sisteminde bu öğrencilere yönelik başvuru formları oluşturulur. Başvurusu yapılan öğrenci BİLSEM sınavına girmeye hak kazanır. Yani bu sınava bireysel başvuru yapılamaz, sadece öğretmenlerin tespit ettikleri aday öğrenciler girebilir.
Bilsem Kayıtları Nereye Yapılıyor?
Bilsem kayıtları nereye yapılıyor sorusunun cevabı ise Bilim ve sanat merkezine kayıt hakkı kazanan öğrenciler takvimde belirtilen tarihler arasında bulundukları il/ilçeye en yakın Bilsem’e başvurarak kayıtlarını yaptırabilirler.
Bilsem Kayıt İçin Gerekli Belgeler
Kayıt hakkı kazanan öğrenciler aşağıda belirtilen bilsem kayıt evrakları ile kayıtlarını yapabilirler.
- Kayıt formu
- 3 adet fotoğraf
- Veli muvafakat belgesi
- Öğrenci bilgi formu
- Nüfus cüzdanı fotokopisi,
- Örgün eğitim kurumundan alınan öğrenci belgesi
- Bilsem yerleştirme sonuç belgesi
Bilsem Kayıt Yenileme İçin Gerekli Evraklar
Aşağıda Bilsem kayıt yenileme için gerekli evraklar belirtilmiştir.
- Kayıt Formu
- Kayıt Yenileme Raporu
- Veli Muvafakat Belgesi
- Öğrenci devam ettiği okuldan öğrenci belgesi alacak.
- Öğrenci ikametgah belgesi
Okul idaresince bulunduğu ildeki Bilim ve Sanat Merkezi Müdürlüğüne hitaben yazılacak olan; Öğrencinin etüt dersleri hariç, okuldan resmi çıkış saatini gösterir; resmi sayısı, tarihi ve ıslak imzası olan belgenin aslı
Bilsem Kayıt Takvimi
Bilim ve Sanat Merkezleri’ne öğretmenlerin tespit ettikleri öğrenciler arasından yapılacak sınavla öğrenci alınmaktadır. Öğrenci tanılama işlemleri 1-2-3.sınıf öğrenciler arasından üstün yetenekli olanlar arasından seçim yapılmaktadır. Bilsem kayıt takvimi 2022-2023 eğitim öğretim yılı için aşağıda belirtilmiştir.
Öğretmenler tarafından belirlenen aday öğrencilere yönelik il tanılama sınav komisyonları 14-19 Kasım 2022 tarihleri arasında oluşturuldu. 23 Ağustos-10 Eylül 2022 tarihleri arasında özel yetenekli öğrencileri belirleyecek sınıf öğretmenlerine yönelik bilgilendirme toplantıları yapıldı.
Sınıf öğretmenleri tarafından özel yetenekleri öğrencilerin belirlenmesinden sonra e-okul Yönetim Bilgi Sistemi üzerinden öğrenci gözlem formları 25 Kasım 2022 ile 06 Aralık 2022 tarihleri arasında dolduruldu. 09-13 Aralık 2022 tarihleri arasında http://meb.gov.tr internet adresinden KILAVUZ Gözlem formu doldurulan öğrencilerin kimler olduğu ilan edildi ve gerekli düzeltmeler yapıldı.
16-20 Aralık 2023 tarihleri arasında İl tanılama sınav komisyonları tarafından grup tarama uygulaması randevuları verildi. 25 Aralık 2022 tarihinde e-okul Yönetim Bilgi Sistemi üzerinden Grup tarama uygulamasına girecek öğrencilerin giriş belgeleri yayımlandı. 04 Ocak 2022- Nisan 2023 tarihleri arasında grup tarama uygulamaları yapılacak. 22 Nisan 2023 tarihinde bu adresten grup tarama uygulama sonuçları ilan edilecek.
24-30 Nisan 2023 tarihleri arasında grup tarama uygulama sonuçlarına itiraz başvuruları alınacak. 04-08 Mayıs 2023 tarihleri arasında grup tarama uygulama sonuçlarına yapılan itirazlar değerlendirilecek. 11-15 Mayıs 2022 tarihleri arasında İl tanılama sınav komisyonları tarafından bireysel değerlendirme randevuları verilecek. 18 Mayıs 2023 tarihinde e-okul Yönetim Bilgi Sistemi üzerinden bireysel değerlendirmeye alınacak öğrencilerin giriş belgeleri yayımlanacak. 01 Ağustos 2023-28 Ağustos 2023 tarihleri arasında bireysel değerlendirmeler yapılacak.
Bilsem Sınavı Kayıt Ücreti Ne kadar ve Nereye Yatırılır?
Daha önce Bilsem sınavının ilk aşaması olan grup tarama uygulaması ücretliydi. Bilsem sınavı kayıt ücreti ne kadar ve nereye yatırılır sorusunun cevabına gelince, 2022-2023 eğitim öğretim yılı itibariyle ücret alınmamaktadır. 2022 – 2023 Bilsem Öğrenci Tanılama Kılavuzunda da belirtildiği üzere öğrencilerden herhangi bir ücret alınmayacaktır.
Bilsem Sınavına Hazırlık
Özel yetenekli öğrencilerin öğretmenler tarafından tespiti ve daha sonraki resmi aşamalardan sonra öğrenciler; Bilsem sınavına hazırlık aşamasında sınavın kaç aşamadan oluştuğunu ve hangi tür sorular sorulduğunu bilmeleri başarı elde etmede temel bilgilerdir. “Bireysel yeteneklerin değerlendirilmesi ve “Grup tarama uygulaması” olarak 2 aşamadan oluşan Bilsem sınavları; bilgiye dayalı değildir.
Bu sınav tamamen zihinsel becerilere dayalı bir sınavdır. Bu yüzden ezbere dayalı bir mantıkla herhangi bir konuyu ezberlemek mantığıyla bu sınava hazırlanılamaz. Bunun yerine yapılacak sınavın temelini oluşturan zihinsel beceri gelişimini destekleyici konular öğrenilerek soru çözülmeli ve sınavda sorulan sorulara benzer soruları pratik çözme tekniklerini öğrenmeleri gerekmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı Tarafından BİLSEM DEMO adında bir uygulama ile sınavda sorulan sorulara benzer örnek sorular yayınlanmıştır. Ayrıca MentalUP zekâ eğitici paketlerde sınavda çıkan sorulara benzer örnek sorular bulunmakta ve her adımda zorluk seviyesi artarak soruların sorularak egzersiz yapıldığı eğitici konular içermektedir. Bu soruları çözmek bilsem sınav sonuçları için olumlu yönde etki etmektedir.
Bilsem Kayıtları Yapılan Öğrencilere Verilen Eğitimin İçeriği
Bilsem sınavı yapıldıktan sonra kayıtları yapılan öğrencilere verilen eğitimin içeriği yöntem ve teknikler aşağıda belirtilmiştir. Öğrencilerin hazırlık düzeyleri ölçüldükten sonra Bilsem merkezlerinde Oryantasyon (uyum) eğitimi, İletişim Becerileri, Destek Eğitimi, Problem Çözme Teknikleri, Özel Yetenekleri Geliştirme, Sosyal Etkinlikler, Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme, Grupla Çalışma Teknikleri, Bilimsel Araştırma Teknikleri, Öğrenme Yöntemleri, Bilgisayar Kullanımı, Yabancı Dil ve Proje Üretimi-Yönetimi alanlarında düzenlenmiş sistematik eğitimlere tabi tutulurlar.
Bu eğitim sisteminde öğrencilere kendi beceri ve yeteneklerine göre ilerlemektedirler. Öğrenme hızı, gayret, performans, istek ve devam durumlarına göre eğitimlerine okulları bitene kadar devam edebilirler. Programların uygulanmasında öğrencilerin okudukları okuldan aldıkları müfredattan ve eğitim tekniklerinden farklı olarak özel eğitim yöntem ve teknikler, özel materyaller ve özel eğitim ortamları kullanılarak öğrencilerin yeteneklerinin geliştirilmesine imkân sağlanır.