Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Makalede Neler Var?
2020 Boşanma Davası Nasıl Açılır? Gerekli Belgeler nelerdir? Boşanma davası yasalarda belirtilen boşanma sebepleri yerine getirilmesi durumunda tarafların ikamet ettikleri yerde bulunan adliyeye müracaat etme suretiyle gerçekleşmektedir. Davanın görüldüğü Aile Mahkemesi olarak belirlenmiştir. Boşanma davaları anlaşmalı boşanma şeklinde olabileceği gibi tek tarafın talebi üzerine çekişmeli boşanma davası şeklinde de görülmektedir. Yeterli delil ve belge ile boşanma işlemi kısa sürede gerçekleşmektedir.
Boşanma Davası İçin Gerekenler
Boşanma davaları süresi boyunca oldukça teknik bilgi ve zaman faktörü etkili olduğu için alanında tecrübeli avukatlardan yardım almak, davanın sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için önem taşımaktadır. Boşanma davası açmak için gerekli belgeler ise başvuru sırasında taraflara bildirilmektedir. Fakat ilerleyen bölümlerde boşanma için gerekli olan belgelere değinilecektir. Boşanma davalarının olumlu sonuçlanması için en önemli husus karşılıklı rıza veya boşanma sebeplerinden en az birinin geçerli olması durumudur.
Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Kişiler arasında gerçekleşen çözümsüzlükler Medeni Kanun ile düzenlenmiştir. Eğer belirtilen kanunların dışında olumsuz bir durum var ise mahkeme diğer yollara başvurarak davayı sonuçlandırmaktadır. Medeni Kanunda belirtilen boşanma sebepleri ise şu şekilde sıralanabilir:
- Eşler arasında şiddetli geçimsizlik
- Tarafların evlilik hayatlarını sürdürmeyecek hayat tarzını benimsemiş olmaları, en belirin özelliği ise evi terk etme veya başka biriyle ilişki yaşama, aldatma durumu
- Suç işleme veya suça meyilli olma boşanma sebebi olarak belirlenmiştir.
- İnsan onuruna yakışmayan hal ve hareketlerde bulunma gibi sebepler ispatlanmak suretiyle boşanma davası açmak için gerekli belgeler arasında delil olarak bulundurularak boşanma davası açılması mümkündür.
Yukarıda belirtilen maddelerin dışında tarafların anlaşmalı boşanma yoluna gitmesinde ise hafif sebepleri delil olarak göstermesi mümkündür. Davanın tecrübeli avukatlar aracılığı ile yürütülmesi olumlu sonuç alınabilmesi için önem taşımaktadır. Zira davanın görülme usulü ve tarihleri oldukça teknik bilgileri kapsadığından dolayı taraflar ile mahkeme arasında iletişim sağlanamayabilir veya belirtilen şartlar yerine getirilemeyebilir. Bu durumda dava tarafların aleyhinde sonuçlanabilir.
Boşanma Davası Açılması Nasıl Gerçekleşir?
Boşanma davası açmak için yukarıda belirtilen şartların en az bir tanesi geçerli olması durumunda dava açmak mümkündür. Boşanma sebepleri arasında belirtilen şartların oluşmaması durumunda ise davanın lehte sonuçlanması mümkün olmayacaktır. Bu durumda anlaşmalı boşanma yoluna gidilebilir. Tarafların anlaşarak boşanması durumunda ise boşanma sonrası verilen hakların kaybolması söz konusu olmaktadır. Bu durumda tecrübeli avukatlardan bilgi almak gerekmektedir.
Boşanma davası açmak için gerekli belgeler ise boşanmak isteyen eşin beyanı yeterlidir. Bu durumda kimlik fotokopisi ve boşanma gerekçesinin yer aldığı dilekçe doldurulmak sureti ile ikamet ettiği yerde bulanan adliyeye başvuruda bulunmalıdır. Burada gerçekleşen işlemlerde avukatsız olarak gerçekleştirilebilmektedir. Fakat davanın ilerleyen süreçlerinde herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşmamak için avukat yardımı almak gerekebilir. Davanın açılacağı yerler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Boşanma talep eden eşin bulunduğu adliyede aile mahkemesinde açılabilir.
- Karşı tarafın bulunduğu yerde ki adliyede aile mahkemesine açılabilir.
- Eşlerin son altı ay süre ile ikamet ettiği bölgede bulanan adliyede aile mahkemesinde açılabilir.
Param Yok Nasıl Boşanma Davası Açabilirim?
Boşanmak istiyorum Param yok nasıl boşanma davası açabilirim sorusu genellikle maddi durumu müsait olmayan kişilerin sıkça sordukları sorulardan bir tanesidir. Parası olmayan ve boşanma davası açmak isteyen bireyin durumunun müsait olmadığını gerekli belgeler ile kanıtlayıp en yakın adli yardım alabileceği kuruma başvurması halinde. Hakim ücretsiz avukat temini sağlayabilmektedir.
Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Boşanma davası açıldığı tarihten itibaren mahkeme cevap ve cevap dilekçesi süresi göz önünde bulundurarak duruşma günü için tarih belirlemektedir. Ardından tensip zaptı hazırlama süreci başlamaktadır. Toplam bu süreç yaklaşık olarak 139 gün gibi bir süre içerisinde sonuç bulmaktadır.
Anlaşmalı Boşanma işlemi ne kadar sürer?
Anlaşmalı boşanma süreci işlemleri yaklaşık olarak 40 gün gibi bir zaman zarfında sonuçlanmaktadır.