enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp

Silah Bulundurma Ruhsatı Nedir? Nasıl Alınır? Gerekli Belgeler Nelerdir?

Silah Bulundurma Ruhsatı Nedir? Nasıl Alınır? Gerekli Belgeler Nelerdir?

Silah Bulundurma Ruhsatı Nedir? Nasıl Alınır?

Evinde, iş yerinde veya üzerinde silah bulunduran herkesin bir silah ruhsatına sahip olması gerekmektedir. Silah ruhsatları temelde bulundurma ve taşıma olmak üzere iki farklı kategoridedir. Bulundurma Ruhsatı, silahı sadece izin alınan ev veya iş yerinde bulundurmaya yarar. İzin alınan yer dışında silahın bulundurulması mümkün değildir. Tabanca gibi ateşli silahların Taşıma Ruhsatı için, silahın ruhsat sahibi tarafından yanında taşınabilmesi, gidilen yerlere götürebilmesi iznini verir. Bu izin kanunen silahla girilmesi yasaklanan yerlere giriş izni vermemektedir.

taşıma-ruhsatı-kimler-alabilir-taşıma-ruhsatı-nedir

Silah Bulundurma Ruhsatı Nasıl Alınır 2020

Ateşli silahlar ile ilgili yürürlükte olan yönetmeliğin 16. maddesinde yer alan hallerden birine girmeyen ve 21 yaşını dolduran her Türk vatandaşı bulundurma amacıyla bulundurma ruhsatı ile birlikte silah satın alabilir. Bulundurma ruhsatı almak için tamamlanması Gereken Belgeler mevcuttur. Bulundurma ruhsatı başvuru aşamasında hazır olması gereken belgeler:

Silah Bulundurma Ruhsatı İçin Gerekli Evraklar 2020

  • Nüfus cüzdanı veya yeni tip kimlik kartı
  • Bulundurma ruhsatı almak istendiğini belirten dilekçe
  • Son bir yıl içerisinde çekilen 4 adet fotoğraf
  • Parmak izi belgesi (Parmak izi belgesi müracaat esnasında tamamlanacaktır)
  • Yarım kapaklı karton dosya
  • Silah ruhsatı alınmasında sakınca olmadığına dair sağlık raporu. Bu rapor devlet veya üniversite hastanelerinden alınabilir.
  • Harç makbuzu (Harç müracaat esnasında yatırılacaktır)
  • Vergi dairesinden borç yazısı (Bulundurma ruhsatı alabilmek için 1.000 TL üzeri vergi borcunun bulunmaması gerekmektedir.)

Bu belgeler ile meskenler için Bulundurma Ruhsatı Başvurusu yapılabilir. Eğer bulundurma ruhsatı iş yeri için isteniyorsa bu belgelere ek olarak tamamlanması gereken belgeler mevcuttur. Eğer iş yeriniz için bulundurma ruhsatına başvuracak iseniz tamamlamanız gereken ekstra belgeler:

  • İş yeri açma ve çalışma ruhsatı fotokopisi (Eğer iş yeri açma ve çalışma ruhsatı kapsamında değilseniz bu belge yerine İşletme veya faaliyet izin belgesi fotokopisi)
  • Vergi dairesinden alınacak mükellefiyeti gösteren yazı
  • İş yerinin kuruluş niteliği ortaklık veya tüzel kişilik ise şirket yönetiminin bulundurma ruhsatı almasına ilişkin kararı ve muvafakat yazısı

Bu belgeler ile Emniyet Müdürlüğüne veya Jandarma yetki alanındaysa Jandarma Komutanlığına başvuru yapılır. Belge kontrolleri yapıldıktan sonra başvuru işlemleri başlatılır. Emniyet aşamalarının sorunsuz aşılması halinde valilik tarafından bulundurma ruhsatı almak için gerekli onay verilmektedir. Onay sonrası verilen Silah Satın Alma Belgesi ile MKEK(Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu)’dan silahlarını alabilirler. Alınan silahların 30 gün içerisinde silah bulundurma ruhsatlarına işletilmesi gerekmektedir.

Bulundurma ruhsatları mesken ve iş yeri ikametgahı bazında verildiğinden bu alanların dışına çıkarılması mümkün değildir. Bulundurma ruhsatı verilen ikamet adresinin değişmesi halinde değişen bu durumun mutlaka bir dilekçe ile bildirilmesi gerekmektedir. Bildirim yapılmadan silahın bulunduğu yerin değiştirilmesi halinde ruhsatsız silah bulundurma ile ilgili geçerli yaptırımlar uygulanır. Aynı şekilde silahın bakım veya onarımının için taşınarak bakım onarım yerine götürülmesi içinde izin alınması gerekmektedir. Uygun bulunması halinde tarih ve saat bazlı izin verilebilmektedir. Taşıma sadece izin verilen tarih ve saat aralığında yapılmalıdır.

Silah Bulundurma Ruhsatı Ne Kadara Mal Olur?

Silah bulundurma ruhsatı harcı 2020: 2020 Yılı için Silah taşıma bulundurma ruhsatı harç ücreti ne kadar? 2020 yılı için belirlenen silah taşıma, bulundurma ruhsatı için belirlenen miktar 6 bin 971 TL olmuştur. Ayrıca 2020 yılı bulundurma ruhsatı harç ücreti için belirlenen miktar 5 yıllık için 2.230 TL olarak belirlenmiştir.

Silah Bulundurma Ruhsatı Harcı 2020

Silah bulundurma ruhsatı harcı 2020 yılı için belirlenen miktar 5 yıl için 2.230 TL olmuştur.

Silah Taşıma Ruhsatı Başvurusu Nereye Yapılır?

Ruhsat alabilmek için silah ruhsatı almanıza herhangi bir engel olamaması gerekmektedir. Ardından bulundurma ve taşıma ruhsatı için öncelikle istenilen belgelerin eksiksiz hazırlanması gerekir. İlk başvuru ve evraklar bağlı bulunduğunuz hastahanelerden temin etmeniz edilmektedir. Bu işlemlerin ardından  Emniyet müdürlüğünde parmak izi alma işlemi gerçekleşir sonrasında hazırlanan dosya valiliğe giderek valilik onayı ve imzasının ardından ruhsat onaylanmaktadır.

Silah Bulundurma Ruhsatı Dilekçesi Örneği

silah-ruhsatı-taşıma-bulundurma-ruhsatı-dilekçe-örneği

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.