Bursluk Sınavı Nedir? Ne Zaman Yapılır?
Makalede Neler Var?
Eğitimleri boyunca düzenli olarak, maddi destek almak isteyen öğrencilere imkân sağlayan bursluluk sınavı, her yıl yapılmaya devam etmektedir. Bursluluk sınav başvurusu, online işlemler üzerinden yapılmaktadır. meb.gov.tr adresine girerek veya okul.meb.gov.tr adresinden başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz. Bursluluk sınavı için gerekli belgeler; Bursluluk sınavı başvurusunda istenen temel belge, ailenin maddi gelirini belirten belgedir. Bu belgeyi okul müdürlüklerine ileterek, başvuruların tamamlanmasını sağlayabilirsiniz.
Başvuru okul müdürü tarafından yapılarak, yüz yüze yanlışlık yapılmaması adına gerekli düzeltmeler başvurudan önce yapılacaktır. Sınava başvuru şartları; TC vatandaşı olmak, kayıt şartlarını taşımak, 5. Sınıftan 11. Sınıfa kadar öğrenci olmak, okul değiştirme veya herhangi bir konuda ceza almamış olmak, sınıf tekrarı yapmamış olmak ve aile gelir hesabının istenen kurallara uygun şekilde yapılmış olması önemlidir.
Bursluluk Sınavı Gelir Hesaplama
Maddi durumu iyi olmayan veya eğitim süreci boyunca burs imkanından yararlanmak isteyen öğrenciler için düzenlenen bursluluk sınavı, her yıl belirlenen tarihte yapılmaktadır. Bursluluk sınav başvurusu yapacak öğrenciler, öncelikle aile gelir hesaplaması yaparak, gerekli şartları taşıyıp taşımadıklarını hesaplamaları gerekir. Bursluluk sınavı gelir hesaplama nasıl yapılır?
Ev içerisinde çalışan kişinin eve aylık getirdiği miktar, 12 ay ile çarpılarak, yıllık eve giren gelir hesaplanır. Ortaya çıkan sonuç, evdeki aile fertlerinin sayısına bölünerek, yıllık kişi başına düşen gelir bulunur. Bursluluk sınavı için istenen yıllık gelir miktarı ile sizin geliriniz uyum sağlıyorsa, bursluluk sınavına girmeye hak kazanırsınız.
Gelir hesaplama işlemi konusunda ve eğitim alan çocuğunuzun bursluluk sınavına girip giremeyeceğinizi öğrenmek için çocuğun eğitim aldığı okulun müdüründen yardım alabilirsiniz. Ya da internet üzerinden başvuru yapmayı deneyerek, gelir hesaplama bölümüne gelirinizi yazarak, başvuru yapıp yapamayacağınızı öğrenebilirsiniz.
Bursluluk Sınavı Sonuçları
Milli eğitim bakanlığı tarafından hazırlanan bursluluk sınav sonuçları, belirlenen tarihte açıklanmaktadır. Sınav sonucunu öğrenmek isteyen herkes, Milli eğitim bakanlığının resmi web sitesine girerek, sınav sonuçlarını öğrenebilecekler. Bursluluk sınavı sonuçları açıklandığı günden itibaren, sonuçlarını öğrenmek isteyen herkes Milli eğitimin resmi sitesine girerek sonuçlarını öğrenmektedir. Sonuçlar için sadece TC kimlik numarası ve doğum tarihinin yazılması yeterlidir.
Sınav sonuçlarını öğrenen öğrenciler, ne kadar maaş alacaklarını ve ne zaman maaş alacakları konusunda, bilgi almak için araştırma yapmaktadır. 2019 yılında 3 aylık şeklinde verilen bursluluk maaşları, 2020 yılında yeniden düzenlemeye girerek, her ayın 15 inde olacak şekilde bankalara yatırılmaktadır. Yeni düzenleme olduğu için 5 7 gün arasında gecikme olacağını da belirtmek gerekir. Öğrenciler, yasal işlem olmadığı sürece, burslarını her ay almaya devam edeceklerdir. Orta öğretim son sınıf öğrencileri mezun olduktan sonra burslarında kesilme olur. Bursluluk sınavının amacı; maddi durumu yetersiz ve başarılı öğrencileri, ilkokul ve orta öğretim dönemi boyunca desteklemektir.
Bursluluk Sınavı Maaş Hesaplama
İlkokul ve orta öğretim öğrencilerinin burslu okuma imkanı sunan devlet, öğrencilere başarılı olmaları karşılığında burs imkanı sağlamaktadır. Fakat her öğrenci bursluluk sınavına girememektedir. Bu temel neden, aile fertlerinin aylık gelir ücretinden kaynaklanmaktadır. Devlet tarafından belirlenen yıllık gelir miktarından yüksek gelir seviyesinde iseniz, bursluluk sınavına giremezsiniz.
Bursluluk sınavına giren öğrenciler, uzun çabalar sonucunda sınava girerek, sınav sonuçlarını öğrenmişlerdir. Burs almaya hak kazanan öğrenciler, maaşların ne zaman yatacağı ve ne kadar yatacağı konusunu merak etmiştir. Burs almaya hak kazanan öğrenciler; ayda bir olmak üzere, okullar açıldıktan 2 hafta sonra 260,40 tl maaş alacaklar. Bursluluk sınav maaş hesaplama yapacak olan kişiler, zam yapılacağı düşüncesi ile beklenti içerisine girmemeleri gerekir. Belirlenen son maaş rakamı 260,40 tl dir.
Bursluluk Sınavını Kazanan Öğrencilerin Bursu Ne Zaman Kesilir?
Orta öğretim kurumlarında okuyan öğrenciler, bursluluk sınavına girerek, burs almaya hak kazandıktan sonra her ay düzenli olarak maaşlarını almaktadır. Bu maaş süreci ne zaman hangi nedenden dolayı kesintiye uğrar sorusunu merak eden çok öğrenci vardır. Normal şartlarda eğitimine devam eden öğrenci, başka bir eğitim kurumunda okuluna devam etse bile, okul müdürüne bursluluk durumu belirtilmelidir.
Bu süreçlerde bursluluk maaşı kesintiye uğramadan devam eder. Burs hakkını kazanan öğrenciler; bir defadan fazla olacak şekilde sınıf tekrarı yapan öğrenciler, orta öğrenim bursunu almaya devam eden öğrenciler, orta öğretimden mezun olması halinde, öğrenci yasal bir suça karışarak hükümlü olması halinde ve son olarak bildirmeden okulu bırakan öğrenciler, bursa haklarını kaybedeceklerdir.
Bursluluk Sınavı Başvuru Şartları
Her yıl 5. Sınıftan 11. Sınıfa kadar bursluluk sınavı yapılmaktadır. Bu sınavın amacı maddi durumu yetersiz olan öğrencilerin, karşılıksız maaş almalarını sağlamaktadır. Sınavda başarı gösteren öğrenciler, burs almaya hak kazanacaktır. Geri ödemesi olmayan, devlet tarafından sunulan bu imkan sayesinde, başarı gösteren kişiler burs alabiliyor.
Bursluluk sınavı şartları; ailenin gelirini belirten belgenin okul müdürüne ulaştırılması ile başlar. Okul müdürü online olarak öğrenci ve ailenin bilgilerini girerek, başvuruyu kendisi gerçekleştirir. Bursluluk sınavına girmek için belirlenen yıllık gelir seviyesinden daha düşük bir gelire sahip olmanız gerekir.
Bursluluk Sınavı için Kişi Başına Düşen Gelir
Sınıftan 11. Sınıfa kadar her yıl devlet tarafından yapılan bursluluk sınavı ile maddi durumu olmayan öğrenciler burslu okuma imkanına sahip oluyor. Bursluluk sınav başvurusu için detaylı bilgi ve forma ulaşmada meb.gov.tr adresini ziyaret ederek öğrenebilirsiniz. Bursluluk sınavı için kişi başına düşen gelir, belirlenen rakamın üzerinde ise öğrenci sınava girme hakkını kaybetmektedir. Belirlenen gelir rakamının altında olan kişiler, bursluluk sınavına girmeye hak kazanırlar. Burs almaya başladıktan sonra eğitim dönemi bitene kadar, yasal süreç yaşanmadığı sürece, burs almaya devam eder. Yıllık gelir hesabı yaparken; maaş x 12 aya çarparak, çıkan sonuç: aile fertleri sayısına bölünerek, kişi başına düşen gelir hesabı yapılır. Hesaplamanız belirlenen gelir rakamına göre düşükse, bursluluk sınavına girebilirsiniz.
Bursluluk Sınav Başvurusu ve Sınav Şartları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Devletin her ay karşılıksız maaş fırsatı sunduğu, bursluluk sınavı ile öğrencilere destek olunmaktadır. Sınav başvuru ve şartlarını maddeler halinde inceleyecek olursak;
- Bursluluk sınav başvurularının İnternet üzerinden yapılmaktadır.
- Sınav başvuruları veya sonuçlarını meb.gov.tr adresinden öğrenebilirsiniz.
- Bursluluk sınavına başvuru yapacak öğrencilerin eğitim aldığı sınıflar; 5.6.7.8.9.10 ve 11’dir
- Sınav başvurusunda bulunacak öğrenciler, velileri ile birlikte eğitim gördüğü okul müdürlüklerine gitmelidir.
- Bursa sınavına başvuru yapacak öğrencinin maddi gelirini bildiren belge, okul müdürüne teslim edilmelidir.
- Bursluluk sınav başvurusu, müdür tarafından İnternet üzerinden doldurularak gerçekleşmektedir.
- Bursluluk sınavına girecek öğrencilerin TC vatandaşı olması gerekir.
- Öğrencinin ortaokul veya özel öğretim kurumların eğitim alıyor olması gerekmektedir.
- Öğrencinin okul değiştirme cezası almaması ve sınıf tekrarı yapmaması gerekir.
- Kişi başına belirtilen gelir rakamları ile aile içi gelir rakamları birbiri ile uyumlu olmalıdır.
Devletin sunduğu bursluluk sınavı, okumak isteyip de düşük maddi durumları nedeniyle eğitim alamayan başarılı öğrenciler için bir fırsattır. Başarıları sayesinde bu sınavdan burs alacak öğrenciler; ilkokul ve orta öğretim boyunca burslu eğitim alma hakkına sahip olabilirler.
Bursluk Sınavı Ne Zaman ? Ertelendi mi?
Bursluk sınavının yeni takvimini açıklayan Bakan selçuk 25 nisan 2020 planlanan bursluk sınavı 6 Haziran 2020 tarihine ertelediklerini belirtmiştir.