enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp

DHY Nedir? DHY İçin Gerekli Belgeler

DHY Nedir? DHY İçin Gerekli Belgeler

DHY Nedir? DHY İçin Gerekli Belgeler : Türk halkı, Devlet Hizmet Yükümlülüğü ( DHY ) kavramını daha çok, mecburi hizmet veya zorunlu hizmet diye adlandırır. Hekimler, kura ile ya da meslekteki statüsüne göre hizmet vereceği bölgelere atanır. Genellikle yeni doktorlar ve pratisyen hekimler, ilk görev yeri olarak, doğu illerinde hizmet vermeye başlar. Bunun nedeni çoğu doğu ve güneydoğu il ya da ilçelerinde doktor eksiği olmasıdır.

Sağlık Bakanlığı, oluşan doktor açığını en iyi şekilde kapatabilmek için böyle bir yükümlülüğü zorunlu tutmuştur. Böylece hem Türkiye’nin her bir ilçesine sağlık hizmeti ulaşmış oluyor hem de doktorlar tecrübe kazanıyor.

Devlet Hizmet Yükümlülüğü başvurusu için doktorların hazırlaması gereken birkaç evrak ve sağlamaları gereken birçok farklı koşul vardır. Bu evraklar ve koşullar arasında; başvuru formunun noterden onaylanmış bir şekilde belgesi, erkekler için askerlik belgesi, sağlık raporu, adli sicil kayıt belgesi, bulunduğu yere ait ikametgâh bilgileri ve altı adet fotoğrafın olması gerekir.

Devlet Hizmet Yükümlülüğü Nedir?

Devlet Hizmet Yükümlülüğü, çok sık bilinen kısaltmasıyla DHY şeklinde kullanılır. Devlet Hizmet Yükümlülüğü, tıp fakültesinde eğitim görmüş ve eğitimini tamamlamış kişiler ya da uzmanlık eğitimini tamamlamış doktorlar için belirlenmiş yükümlülükler anlamına gelir. Her doktor Devlet Hizmet Yükümlülüğünü tamamlamak zorundadır.

Aksi takdirde doktorlar rahat ve kolay bir şekilde mesleğini faaliyete geçirmekte zorlanabilir. Sağlık Bakanlığı hekimlerin ülke geneline eşit sayıda dağıtılması ve her vatandaşın aynı sağlık hizmetini eşit ölçüde alabilmesi için uygulama yürürlüğe girmiştir.

Devlet Hizmet Yükümlülüğü Ne Zaman Yapılır?

Çoğunlukla 2 ay arayla atama işlemi gerçekleşir. Her yapılan yeni atama için yeni bir dönem ismi verilir. Genellikle yapılan ilk atama doktorların mezun olduğu dönemde yapılır. Bu büyük atama için tıp fakültesi mezun öğrenci sayısına ve yoğunluğa bağlı olarak yaklaşık dokuz bin atama yapılır. Atama işlemi gerçekleştikten sonra bir sağlık kurumuna yerleşildiği taktirde en geç yirmi gün süre içerisinde doktorluk görevine başlanması gerekmektedir.

Devlet Hizmet Yükümlülüğü Ne Kadar Süre İçerisinde Tamamlanır?

Devlet Hizmet Yükümlülüğüileatama işlemi tamamlandıktan sonra üç yüz ya da altı yüz gün süre boyunca atanılan yerde görev yapma zorunluluğu vardır. Bu süreç içerisinde istifa edildiğinde görev tamamlamamış sayılır. Ayrıca, atama yerine gidilmezse yine aynı durum söz konusu olmaktadır.

Zorunlu görev süresini tamamladıktan sonra diğer doktorlar gibi sonraki görev yeri tayin yoluyla istenebilir. Ayrıca zorunlu hizmet vermeden farklı bir yerde görev yapma şansının olmadığını da bilinmelidir. Görev yeri seçmeden Devlet Hizmet Yükümlülüğü süresi dolmadan farklı bir yerde doktorluk yapmak istenirse Sağlık Bakanlığı tarafından ceza uygulaması yapılabilir. Bu ceza hem doktorluk görevini ifa eden kişiye hem de kuruma uygulanır.

94. DHY Devlet Hizmet Kurası Ne Zaman?

94. DHY devlet hizmet yükümlülüğü listesi yayımlanmış olup. Eş ve  sağlık mazeretleri 29.07.2020 saat 18:00 a kadar PBS üzerinden yapılacaktır.

DHY Başvuru Dilekçe Örneğini resmi web sitesinden bulabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.