Elektrik Aboneliği Taşıma Gerekli Belgeler
Makalede Neler Var?
Elektrik Aboneliği Taşıma için gerekli belgeler Elektrik firmalarının birçoğu nakil işlemlerini müşteri hizmetleri aracılığıyla ya da internet siteleri üzerinden gerçekleştirmeye başlamıştır. Ancak çoğu tüketiciler yine bildiğimiz yöntemleri kullanarak elektrik hizmeti aldığı kuruma bizzat giderek nakil işlemlerini tamamlamayı tercih etmektedir. Hemen hemen tüm firmalar, elektrik nakil işlemleri konusundaki işleyişleri birbirinin aynısıdır. Eski aboneliği kapatma işleminden sonra yeni taşınılan yerde oturduğunuza dair beyanda bulunarak, kimlik fotokopisi ve kira sözleşmesi gibi evraklarla başvuru yapılması gerekmektedir. Bazen de elektrik taşıma işlemi firmadan firmaya değişiklik gösterebilmektedir.
Yeni bir eve taşınmadan önce elektrik sözleşmesini kendi adınıza yaptırmanız daha faydalı olacaktır. Bu husus genellikle kiraya verilecek olan konutun ya da iş yerinin aboneliğinde mülk sahibini korumaya yönelik gibi görünse de daha önce konutta oturan kişi yüzünden mülk sahibinin mağdur olması engellemektedir.
Elektrik Başvurusu Nereye Yapılır?
Taşınacağınız evde sizden önce elektrik kullanılmışsa, kendi adınıza sözleşme yapmak için elektrik satış şirketine başvuru yapmanız gerekmektedir. Piyasadaki son yaşanan değişimler sonucunda artık dağıtımdan değil satış şirketinden elektrik alınmaktadır. Elektrik aboneliğini üzerine almak isteyen kişiler bölgesinde görevli elektrik şirketinin müşteri merkezine gitmesi gerekmektedir. Arıza, sayaç işlemleri, kesinti, genel aydınlatma gibi servisler dağıtım şirketi tarafından verilmektedir. Dağıtım şirketleri bölgelerde bu hizmeti veren tek yetkili kurumdur. Hangi tedarikçiden elektrik alırsanız alın dağıtım şirketinizde değişme olmaz. Abonelik, fatura, elektrik borcu ve faturaya itiraz gibi satış faaliyetlerini ise perakende satış şirketlerinin görev alanına girmektedir.
Elektrik Kullanımına Kaç Günde Başlanır?
Öncelikle eski ev veya iş yerinizin kendi adınıza yaptırdığınız bir aboneliği varsa, abonelik nakil işleminin gerçekleştirilebilmesi için eski abonelik sözleşmesinin sonlandırılması gerekmektedir. Sonlandırma işlemi yapılırken ani iptal işlemi sırasında herhangi bir ücret alınmamaktadır. Elektrik piyasasında geçerli olan tüketici hizmetleri yönetmeliğine göre satış sözleşmesinde belirli bir süre sınırı bulunmamaktadır. Son olarak iptal talebinin onaylanması için elektrik şirketi tarafından sayacın bulunduğu eve elektrik kesme işlemi için bir görevli gönderilmektedir. Siz elektrik sözleşmesini imzaladıktan sonra imar alanı içinde 2 gün en geç 5 iş günü içinde elektrik kullanıma açılmaktadır.
Konut Aboneliği İçin Gerekli Olan Belgeler
- Başvuru sahibinin nüfus cüzdanı
- Kullanım yerinde elektrik kesik değilse mülkiyet belirten bir belge (tapu veya kira sözleşmesi gibi)
- Kullanım yerine ait abone veya tesisat numarası
- Kiracılar için kiracının adı ve soyadı, ev sahibi tüzel kişi ise vergi numarası, ad-soyad ve unvan bilgileri
- Zorunlu deprem sigortası poliçesi
- Kullandığınız banka hesabınıza ait IBAN
Elektrik Aboneliklerinde DASK Nasıl Yapılır?
Deprem ile ilgili olarak yapılan düzenlemelere göre zorunlu deprem sigortası her ev için gerekli ve düzenli olarak yenilenmesi gereken bir sigorta işlemidir. Bu nedenle elektrik aboneliğini açtırırken ve üzerinize alırken güncel DASK poliçeniz talep edilmektedir. Mülkünüzün DASK zorunlu deprem poliçesinin yeni elektrik sözleşmesi için ibraz edilmesi gerekmektedir.