Elektrik Aboneliği Ücreti (Güncel Tarife Ücretleri)

Makalede Neler Var?
Elektrik Aboneliği Ücreti 2023: Sıfır binaların elektrik dağıtım sistemine bağlantısı, çoğunlukla inşaat sonrası yetkililer tarafından yapılmaktadır. Mülk sahibi ya da kiracının elektrik bağlatabilmesi ve kullanabilmesi için elektrik dağıtım şirketine şahsen başvuru yapması gerekmektedir. Başkası adına abonelik yapılacaksa noter onaylı vekâletnamenin olması gerekmektedir.
Elektrik başvurusu değerlendirilip kabul edildiğinde, dağıtım bağlantı anlaşması yapılmaktadır. Anlaşma sonrasında bağlantı ücreti ödenmektedir. Yeni binaya elektrik aboneliği için istenilen belgeler, Elektrik aboneliği ücreti ne kadardır, Kiracılar için elektrik aboneliği ücreti gibi soruların cevabı yazımızda .
Yeni Binaya Elektrik Bağlatmak İçin İstenilen Belgeler Nelerdir
- Onaylı elektrik projesi
- Formül proje numarası
- Mülkiyet belgesi
- Yapı kullanım izni belgesi
Nüfus cüzdanı gibi belgelerin bulunması zorunludur. Kiracılar için ise, mülk sahibinin adı soyadı, TC kimlik numarası ve DASK poliçesi, mülk sahibi şirketse vergi numarası ve deprem sigortası poliçesi gibi belgelerin bulunması zorunludur.
Elektrik Dağıtım Bağlantı Anlaşması
Kişi veya kurumun dağıtım sistemine bağlantı talebinin elektrik dağıtım firmasının ilgili yasal düzenlemeleri çerçevesinde karşılanması gerekmektedir. Başvuru sahibi ile dağıtım şirketi arasında yeni bir tesis ya da konuttaki elektrik kullanımına yönelik dağıtım bağlantı sözleşmesi yapılmaktadır. Diğer bir değişle bağlantı anlaşması yapılmadan perakende satış sözleşmesi yapmak mümkün olmamaktadır.
Elektrik Bağlatma Başvurusunu Değerlendirilmesi
Bağlantı başvurusu, dağıtım firması tarafından değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme esnasında yetkili firma mesken çerçevesindeki dağıtım sisteminde genişleme ya da yeni yatırım yapılması konusunda inceleme yapmaktadır. Mevcut sistem bağlantı için uygun bulunursa yetkili firma ve başvuru sahibi arasında bağlantı anlaşması yapılmaktadır. Bu anlaşmada yer alan adresteki kullanım yerinin var olduğu bağlantı anlaşması geçerli sayılacaktır.
Kullanıcı değişikliği durumlarında yeniden bağlantı anlaşılması yapılmamaktadır. Başvurunun neticesinde anlaşıldığı takdirde anlaşmayı takip eden 90 gün içerisinde perakende satış sözleşmesi yapılmazsa enerji verme şartları yeniden değerlendirilir. Öyle bir durumda büyük oranda süreç en baştan tekrar işletilir. Dağıtım bağlantısı işlemi yapıldıktan sonra elektrik kullanımına başlamak için bir tedarikçi ile elektrik satış sözleşmesi yapmak gerekmektedir. Sözleşmenin geçerli olabilmesi için depozito işlevi gören güvence ücreti ve diğer bedeller yatırılmalıdır.
Elektrik Aboneliği Ücreti 2023
Elektirk abonelik ücreti yaşadığınız ile göre değişiklik göstermektedir. Elektrik Aboneliği Ücreti 2023 yılında Ankara, İsytanbul, ,İzmir ve Bursa’da fiyatı ise;
- 1kW mesken için, 20 TL açma/kesme ücreti ve 37,6 TL güvence bedeli alınır.
- 5kW mesken için, 100 TL açma/kesme ücreti ve 188 TL güvence bedeli alınır.
- 1kW ticarethane için, 20 TL açma/kesme ücreti ve 106,9 TL güvence bedeli alınır.
- 5 kW ticarethane için, 100 TL açma/kesme ücreti ve 534,5 TL güvence bedeli alınır.
Elektrik Aboneliği Ücreti Ne Kadar
Yeni bir meskene ev ya da işyerine taşınılması durumunda elektrik kullanabilmek için elektrik abonesinin alınmasının zorunluluğu bulunmaktadır. Aksi takdirde kaçak kullanım durumunda yasal olarak cezai işlem uygulanacaktır. Elektrik mesken aboneliği ücreti, güvence bedeline göre farklılık göstermektedir. Güvence bedeli ise sayaç bağlantı gücüne göre hesaplanır. Elektrik satış sözleşmesi ücretleri her yıl Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenmektedir.
- Sıfırdan elektrik aboneliği yapmak ya da elektrik aboneliğini üzerine almak için bir elektrik tedarikçisi ile birlikte perakende satış sözleşmesi yapılması gerekir.
- Bu sözleşme içerisinde güvence bedeli, kesme-açma ücreti, dosya bedelleri ve sözleşmeden doğan damga vergisi gibi bazı bedellerinin ödenmesi gerekir.
- Güvence bedeli tedarikçiye göre miktarı değişmektedir.
- Güvence bedelinin alınmasının sebebi, sözleşmeyi imzalayan tüketicinin elektrik borcunu ödememesi riskine karşı alınan bir ücrettir.
- Başvuru yapılırken bir kereye mahsus olmak üzere bu bedel nakit olarak ya da kredi kartı ile ödenmektedir. Sözleşmenin iptali söz konusu olduğunda ise bu güvence bedeli tekrar tüketiciye iade edilir.
- Güvence bedeli sözleşme gücü üzerinden hesaplanarak belirlenir.