enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp

Engelli Maaşı Kimler Alabilir? Gerekli Şartlar Nelerdir?

Engelli Maaşı Kimler Alabilir? Gerekli Şartlar Nelerdir?

Engelli Maaşı Nasıl ve Nereden Alınır? Nasıl Başvurulur?

Engelli maaşı için gerekli evraklar 2019 yılında yazılı bir başvuru metni ve engellilik raporudur. Başvuru sırasında başvuru yapan kişi aylık başvuru formunu imzalar. Eğer engelli birey gelemiyorsa vekaletnamesini imzaladığı kişi tarafından belgeler düzenlenir.

  • Bu durumda belgelere ek olarak vekaletname de konulur.
  • Formun imzalanmasından sonra size başvuru alındı belgesi verilir.
  • Resmi birimler sosyal inceleme yapar, eğer inceleme doğrultusunda engellilik durumuna kanaat getirilirse muhtaçlık durumu konu olur.
  • Değerlendirmenin ardından 2022 numaralı modül kullanılarak genel müdürlüğe belgeler gönderilir.
  • Son olarak da engelli maaşı bağlanır.
  • Son olarak aylık başvurunuzu kanuni temsilciniz yapacaksa mutlaka mahkeme kararı gerekmektedir.
  • Engelli aylığını engellilik oranı en az %40 olan ve 18 yaşını geçmiş vatandaşlar alabilir.
  • Engellilik oranı arttıkça engelli maaşı da artacaktır.

Engelli Maaşı Kimler Alamaz

Sigortalı şekilde çalışabilen, SGK’dan geliri gözüken ya da boşanmış ve nafaka almaya devam eden kişiler engelli aylığı alamaz. Engelli maaşı almak için kişi başına düşen gelir hesaplaması yapılması gerekir. İlgili ve resmi kurumlar bu hesabı yaparak engelli maaşının verilip verilmeyeceğine karar vermektedir. Engelli maaşı alacak kişinin yaşadığı hanede resmi olarak kişi başına düşen gelir o yıl belirlenen asgari ücretin üçte biri olmalıdır. Yıl değiştikçe asgari ücret değiştiğinden bu rakam da değişmektedir. Gelir sınırı uygun olmayan kişiler engelli aylığı alamaz. %40 ile %69 arası engellilik oranı bulunan kişilerle %70 ve üzeri engellilik oranı bulunan kişilerin aldığı aylık engelli maaşı farklıdır. Engel durumu artınca maaş miktarı da artmaktadır.

Kimler Engelli Maaşı Alabilir

Engelli kişiye bakan birinin maaş alması için de engelli bireyin en az %50 engel raporu olması gerekiyor. Bu rapor tam teşekküllü bir hastahaneden verilmeli ve ilgili mercilere ulaştırılmalıdır. Engelli ile kan bağı olan ya da üvey akrabalığı bulunan kişiler engelli aylık bakım parası alabilir. Bu maaşı alabilmek için de gelir sınırlaması vardır. Evde bulunan bireylerin kişi başı gelirinin asgari ücretin üçte ikisinden az olması gerekir. Eğer fazla ise engelliye bakan bireye aylık bakım parası bağlanmaz.

Engelli Maaşı Almak İçin Nereye Başvurulur?

Engellilerin hayat düzeninde mağdur olmaması adına devletin verdiği aylık ücrete engelli maaşı denilir. Engelli maaşı ve engelliye bakan kişi için engelli bakım parası aylık belirli ücretlerde ödenmektedir. Engelli olduğu halde engelli maaşı almayan kişiler engelli maaşı almak için nereye başvurulur sorusunu sık sık sormaktadır.

Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • Bunun için resmi olarak ikametinizin bulunduğu il veya ilçe müdürlükleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına başvurmanız gerekmektedir.
  • Başvurudan sonra SYDV’den aldığınız sevk ile sağlık raporu için tam teşekküllü bir hastahaneye gitmeniz gerekir.
  • Hastahanenin verdiği rapora bakan yetkililer engellilik durumunuza göre muhtaçlık belirlemesi yapıyor ve onay çıkarsa engelli maaşı alımınız gerçekleşiyor.
  • Vukuatlı kayıt örneği
  • Vesikalık fotoğraf 2 adet
  • Fakirlik kağıdı

Evi olan engelli maaşı alabilir mi?

Kişinin belirtilen şartlara uygun olması halinde evinin olması engelli maaşı alması önünde engel değildir.

Engelli maaşı başvuru sorgulama için Tıklayınız..

Engelli Maaşı Ne Kadar?

2020 yılı itibariyle asgari ücrete yapılan zam ile beraber engelli maaşları zam oranı 40-69 engeli olanların aylığı 509 liradan 536, yüzde 70 ve üzeri oranda engelli olan vatandaşlarımız 763 liradan 804 TL olarak belirlenmiştir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.