enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp

Fek Yazısı Nedir? Nasıl Alınır?

Fek Yazısı Nedir? Nasıl Alınır?

Fek Yazısı Nedir?

Fek yazısı nedir? nasıl alınır? Fek kelimesini konut kredisi imkanı ile ev alanlar gayet iyi bilirler. Zira fek demek bir nevi süreci sonlandırmak anlamına gelir borçlular için. Peşin ödeme ile mülk sahibi olunmasının çok zor olduğu bugünlerde herkes kredi ile ev sahibi olma yolunu seçiyor. Bu bağlamda, tüketiciler bankalara kredi talebinde bulunmak, istenilen evrakları eksiksiz bir biçimde hazırlamak ve talep edilmesi halinde kefil göstermek gibi pek çok zorlu sürecin içinde buluyor kendini. Bankaların taleplerini karşıladıktan sonra sıra kredinin onay sürecine geliyor tabi.

Bankadan konut krediniz onaylandığında ise kredi tutarı hesabınıza geçiyor ve böylelikle konut sahibi olmak için büyük bir adım atılmış oluyor. Belki de asıl süreç bundan sonra başlıyor. Artık hesabınızda yüklü miktarda bir kredi borcu görüyorsunuz. Bankalar ise yüklü miktarda olan bu krediler için haliyle bazı tedbirler alıyor. Neticede krediyi alan kişinin borcunu ödeyememesi durumu kötü bir senaryo gibi görünse de ihtimaller dahilinde yer alıyor.

Fek Yazısı İle İpotek Kaldırma

Fek yazısı ile iptek kaldırma Örneğin sizin yüklü miktarda bir konut kredisi çektiğinizi varsayalım. Kredi vadeniz bitene kadar yani diğer bir değiş ile taksitli borcunuzun tamamını ödeyene kadar banka konutunuza ipotek koyuyor. Bu durum bir nevi bankanın kendini garanti alması anlamına gelir. Borcun tamamı ödendiği zaman da bankanın ipoteği kaldırması için resmi bir yazı yazması gerekmektedir. İşte bu resmi yazıya fek yazısı adı verilir. Gayrimenkul üzerinde bulunan ipotek ancak banka tarafından fek yazısının hazırlanması ve bu yazının notere onaylatılması halinde kaldırılır. Notere onaylatılan bu evrak banka tarafından Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne teslim edilerek işleme konulması sağlanır ve böylelikle gayrimenkul üzerindeki ipotek kaldırılmış olur. Bu resmi bir işlemdir ve her resmi işlem gibi fek yazısının da usulüne uygun yapılması beklenir. Ayrıca bu süreçte birtakım harcamalar da çıkar ve çıkan bu masraflar mülk sahibi tarafından karşılanır.

Fek Yazısı Nasıl Alınır?

Özel ya da devlet bankalarından alınan Konut Kredisi borcunu ödeyen mülk sahibi bankadan bu konuyu resmileştirmek için fek yazısı talep eder. Fek yazısı talebi için bir dilekçi hazırlanması ve bu dilekçenin bankaya sunulması gerekir. Bu işlemden sonra süreç banka tarafından yürütülmeye başlar. Banka bu hizmet karşılığında belli bir ücret talep eder. İpoteğin kaldırılması anlamına gelen fek yazısı için devletin belirlediği standart bir ücret de var elbette. Bu ücretin her yıl ne kadar olacağına Tapu ve Kadastro Harçları Genel Başkanlığı karar verir ve rakamı resmi makamlara, bankalara ve halka duyurur.

Fek Yazısı Ücreti Ne Kadardır?

Fek Ücreti ne demek? Örneğin 2020 yılı için kararlaştırılan fek yazısı ücreti 37,50 TL’dir. Ancak bankalar kredi müşterilerinden bundan farklı ve yüksek bir ücret de talep edebilir. Bankadan bankaya değişmekle birlikte özellikle özel bankalar kredi müşterisinden 100 TL ile 150 TL arasında bir bedel talep ederler.Hali hazırda bankanın lehi için konulan bu ipoteğin kaldırılması karşılığında yine bankanın devlet harcı dışında para talep etmesi çok da haklı bir durum değildir. Buna rağmen banka ek olarak gördüğü bu hizmet karşılığından standart harç dışında bir para talep etmiş olur. Ev sahibi olan kredi müşterisi de ileride bir problem yaşanmaması adına bu bedeli ödemeyi kabul eder.

Fek Yazısı Bedeline İtiraz Süreci

Tüketicinin Özel Bankalar Tarafından Talep Edilen Fek Yazısı Bedeline İtiraz Süreci Bu noktada tüketicinin bazı hakları olduğunu bilmesi ve bu haksız bedeli ödememesi için atılması gereken adımları öğrenmesi büyük önem arz etmektedir. Zira bankaların fek yazısı vermek için talep ettikleri ekstra ücretlerden elde edilen haksız kazançların toplamı her yıl 150 milyon ile 200 milyon arasında değişiyor. Eğer siz de bu tarz bir durumla karşılaşırsanız tüketici olarak itiraz etme hakkına sahip olduğunuzu bilmenizde fayda var.

Fek yazısı bedeline itiraz sürecinde Tüm kredi borcunuzu ödeyerek artık size ait olan bu mülk üzerindeki ipoteğin kalkması için bankaya dilekçenizi verdiğinizde eğer konut kredisi aldığınız özel ya da devlet bankası sizden 37,50 TL üzerinde bir rakam talep ediyor ve bu konuda ısrarcı davranıyorsa ödemeyi yapıp fek yazınızı aldıktan sonra dekontla birlikte Tüketici Mahkemesi’ne şikayette bulunabilirsiniz. Böylelikle bankanın sizden talep ettiği haksız bedele itirazda bulunarak tarafınıza geri ödenmesini talep edebilirsiniz.

Bu yasal bir süreç ve tüketiciye verilen bir haktır. Başvuru yaptığınız Tüketici Hakem Heyeti durumu değerlendirerek size ve bankanıza bilgi verir. Bu süreç ortalama 1 yıl sürebilir. Bu neden ile öncesinde mutlaka bankanın sizden talep ettiği bedel ne olursa olsun ödemeye özen gösterin. Aksi halde sahip olduğunuz mülkün üzerinden ipotek kalkmayacak ve sonrasında daha ciddi problemlere yol açacaktır. Ayrıca bankanın sizden tahsil ettiği tutarı belgelemek için de ödeme yapmanızda yarar var.

Fek Yazısı İçin Gerekli Belgeler

Bu ödemenin haricinde fek yazısını alabilmek için evraklar da toplamanız gerekmektedir. Söz konusu olan mülke ait tapu senedi, tapu henüz alınmamış ise bahsi geçen gayrimenkulün tapusu yerine geçen resmi bir belge, alacaklı ve borçlunun resimli kimlik fotokopisi, alacaklı ve borçlunun Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve son 6 ay içerisinde çekilen 2 tane vesikalık fotoğraf hazırlanması gereken evraklardan bazılarıdır. Fotoğraf alacaklı için 2 adet gerekli iken borçlunun 1 adet fotoğraf teslim etmesi yasal olarak yeterlidir. Fek yazısı için başvuru yaparken kredi aldığınız bankanın sizden talep ettiği bu evrakların tamamını eksiksiz bir şekilde teslim etmeniz gerekmektedir.

Fek Yazısı Dilekçe Örneği

fek yazısı dilekçe örneği

Fek Yazısı Kaç Günde Gelir

İpotek Fek Yazısı Kaç Günde Gelir İpoteğin kaldırılması için alınması gereken ipotel fek yazısının teslim süresi dilekçenin verildiği günden itibaren en geç 2 gündür. Zaruri durumlar haricinde bu sürenin uzama ihtimali yoktur.

Banka ipotek kaldırma ne kadar sürer?

Bankadan ipotek kaldırma süreci genellikle başvuru yapıldığı takdirde 2 hafta gibi bir sürede sonuçlanmaktadır.

Bankalar ipotek kaldırma ücreti alıyor mu?

2013 te gerçekleştirilen yasal düzenleme ile bankalar ipotek kaldırma için herhangi bir ücret talep edememektedirler.

2013 öncesinde bankalar ipotek kaldırmak için 250 TL Gibi bir ücret talep etmekteydiler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.