enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp

Fenni Muayene İçin Gerekli Belgeler

Fenni Muayene İçin Gerekli Belgeler

Fenni Muayene İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Fenni muayene için gerekli evraklar nelerdir: Ülkemizde ve tüm dünyada yaygın olarak kullanılan araçlar, insanların ulaşım kapsamında kullanmış olduğu taşıtlardır. Taşıtların belli başlı zamanlarda, birçok muayeneden geçerek trafikte kullanılır lığı denetlenmektedir. Belli başlı prosedürler doğrultusunda araçların muayenesi yapılması gerekiyor.

Ülkemizde belirlenmiş olan yasalar doğrultusunda yapılan muayenelerde, belli başlı belgeler ve hususlar göz önüne alınarak araçların kontrolleri sağlanmaktadır. Yazımızda fenni muayene nedir? Fenni Nasıl Yapılır? Fenni muayene için gereken evraklar nelerdir? Kaç yılda bir yapılır fenni muayene ücretleri hakkında bilgi vereceğiz.

Bu bağlamda fenni muayene için gerekli olan bazı belgeleri bulunmak gerekmektedir. Fenni muayene araçların belli zamanlarda, gerektirdiği şekilde incelenmesi sistemidir.

Fenni Muayene Nedir?

Fenni muayene taşıtların belli başlı zamanlarda prosedürler doğrultusunda yapılan, tekniksel ve donanımsal aksamlarının ve evraklarının takip edildiği muayene sistemidir. Trafikte güvenirliliği sağlamak, hem araçların hem insanların daha sağlıklı bir ortamda araç  kullanmasını gerçekleştirmek için yapılan araç muayeneleri, birçok prosedür doğrultusunda gerçekleşmektedir.

Trafik kanunları doğrultusunda gerekli kılınan ve belli başlı zamanlarda gerçekleştirilen araç muayeneleri, araçların sürüşüne ve trafiğe çıkmasına engel olup olmadığını denetlemek için yapılan kontrollerdir. Böylelikle olası kazaların önüne geçiliyor ve trafikte denetimli bir kullanım alanı sağlanmaktadır.

Fenni Muayene Ne Zamanlarda Yapılır?

Araçlar belli zamanlarda doldurduktan sonra muayene yaptırılması gerekmektedir. Özel taşıtlar ilk 3 yıl sonrasında, her 3 yılda bir muayene yapılması gerekmektedir. Lastikli ve büyük çaptaki traktörler ilk 3 yıl sonrasında her 3 yılda bir muayene yapılması şarttır. Trafikte olan diğer motorlu taşıtların 1 yıl sonrasında sende bir kez, üç tekerlekli motorların ise 2 yılda bir muayene yapılması şarttır.

Trafikte olan fenni muayene gerektiren araçlar belli başlı zaman dilimlerinde muayenelerini yaptırmak zorundadır. Yapılan muayenelerde eksiklikler görüldüğünde tamamlanmalı, araçların trafiğe çıkabilir konumda olması sağlanmaktadır. Fenni muayene yaptırmak için gerekli olan birçok evrak bulunmaktadır. Bu evraklar doğrultusunda araçlar muayeneye sokulur, muayenesi tamamlanır ve gerçekleştirilir.

Fenni Muayene İçin Gerekli Belgeler

Taşıtların fenni muayenesi için gerekli olan birçok belge bulunmaktadır. Bu belgeleri şu şekilde sıralamak doğrudur.

  • Trafik tescil belgesi yani ruhsat
  • Trafik sigortası
  • Vekâlet durumu yani kimlik
  • LPG ile çalışan araçlar için gaz sızdırmazlık belgesi
  • Fenni muayene izin belgesi

Saymış olduğumuz bu belgeler araçların ilk kez muayene edilecek olanlar ve daha sonrası için gerekli olan belgelerdir. Bu belgeler doğrultusunda fenni muayene yapılabilir. Muayene yaptıracağınız zaman bu belgelerin eksiksiz bir şekilde hazır bulundurulması gerekmektedir.

Bu belgeler doğrultusunda trafik muayenesinde geçerek, araçlarınızı trafikte sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. Araç muayenelerinde birçok aksam kontrol edilmektedir. Kontrolleri sağlanan araçların trafikte kullanılması öngörülür. Kontroller den geçemeyen taşıtlar, trafikte kullanılmaz. Araç muayenesinde yapılan birçok kontrol bulunuyor.

Aracın fren sistem,  direksiyon sistemi, görüş açısı, lastikler, şasi, gürültü kirliliği seviyesi, plaklar, ilk yardım çantası, yangın söndürme ekipmanı gibi kontrollerden geçen araçlar, trafikte sorunsuz bir şekilde kullanılıyor.

Fenni Muayene Ücretleri 2020

  • Otomobil, Minibüs, Kamyonet, gibi özel amaçlı araçlar , Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork: 342,20 TL.
  • Otobüs, Kamyon, Çekici, Tankeri gibi araçlar için 462,56 TL.
  • Traktörler (Römorklu veya Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet için belirtilen ücretler: 174,64 TL

Fenni Muayene Ücreti Nereye Yatırılır?

Muayene yapılacak olan istasyonda ödeme yapılabilmektedir

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.