İş Kazası Nedir? Nereye Bildirilir? İş Kazası İçin Gerekli Evraklar

Makalede Neler Var?
İş Kazası Nedir? Nereye Bildirilir?
İş kazası nedir? İş kazasında izlenecek prosedür ve yol nasıl olur? İş kazasında bulunması gereken evraklar nelerdir? İş kazası nereye bildirilir? İş kazası kişinin çalışması sırasında, işçinin ruhen ve bedenen engelli olmasına sebebiyet veren olaydır. İş kazaları, işçinin işyerinde bulunduğu esnada gerçekleşebilmektedir. Onun dışında, işçinin işveren tarafından görevlendirilmiş olarak başka bir yere geliş-gidiş yaptığı esnada meydana gelebilmektedir.
İş kazası, kanunda kendi nam ve hesabına çalışanların işyerinde bulunduğu sırada da meydana gelmektedir. Diğer taraftan kamuoyunda eski adı ile Bağ kurlu olarak nitelendirilenlerin de işyerinde bulunduğu sırada kazalar meydana gelebilmektedir. İş kazası sayılabilmesi için olayın ilerleyen bir zamanda işçiyi bedenen ya da ruhsal olarak etkilemesi yeterli bir delildir. Peki İş kazası nereye bildirilir? İş kazası için gerekli evraklar belgeler nelerdir?
İş Kazası Nereye Bildirilir?
İş kazası bildirgesi sosyal güvenlik kurumu tarafından yetkilendirilen kurum tarafından internet yolu ile sosyal güvenlik kurumuna gönderilir. İş kazası bildirimi bir diğer yolu ise iş kazasının geçtiği bölgede bulunan sosyal güvenlik kurumuna e posta yolu veya doğrudan götürülerek gerekli işlemler için başvuru yapılabilmekterdir.
İş Kazasında Bulunması Gereken Evraklar Nelerdir?
İş yerinde meydana gelen iş kazaları , yargı süreci ve idari işlemler kapsamında değerlendirilmektedir. Bu yüzden yargı süreci ve idari işlemleri kapsayan bir dosyanın hazırlanması gerekmektedir. İş kazası dosyalarında Kayıt altında tutulan dosyalarda, kazanın tüm ayrıntıları ele alınmalıdır. Şöyle ki kaza olayına dair tutanağın ve kaza analizini gösteren raporun dosya ekinde yer alması gerekmektedir. İş Kazanın görgü şahitlerini gösteren belge, iş kazası geçiren şahsın hastane muayene raporları ve dosyanın sonuna ise personel özlük dosyasının eklenmesi gerekmektedir.
İş Kazası Sonucu İşçiye Sağlanan Haklar
İş kazası kapsamında iş kazası nedir? İş kazasında bulunması gereken evraklar nedir? Konusunun bir diğer ayrımı, işçiye sağlanan haklardır. Bu haklar ise şu şekildedir;
1-İş kazası kapsamında yer alan haklarda sigortalı için, cenaze ödeneği verilmektedir.
2-İş kazası sonucunda sigortalı işçiye verilen sağlık yardımı, belirli bir süreye bağlı olmaksızın devam etmektedir.
3- iş kazası sonrasında Geçici iş göremezlik süresince günlük ödenek verilmektedir. Çalışmış olduğu süre ve prim borcunun hangi miktarda olup olmadığına bakılmaksızın izin günlerinde ( rahatsızlık döneminde) geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir.
3-Protez, araç ve gereçleri şirket tarafından sağlanmaktadır. Bununla birlikte ihtiyaç duyulan tüm araç ve gereçler de şirket tarafından sağlanmaktadır.
İş Kazası Tespiti Halinde Tazminat
İşçinin, iş kazası geçirdikten sonra kuruma başvuru yapması halinde iş kazası tespiti yaptırabilmektedir. Ayrıca işçinin açacağı tespit davası sonucunda da kaza tespiti yaptırabilmektedir. İş kazası tespiti yapıldıktan sonra, iş kazası eğer yaralanma ile sonuçlanmış ise yaralan işçiye, kurum tarafından belirli bir aylık bağlanmaktadır. Eğer ölüm ile sonuçlanmış ise ölen işçinin yakınlarına yani hak sahiplerine, kurum tarafından belirli bir ödenek- aylık bağlanmaktadır.
İş Kazası Sonrasında Tazminat Talep Edebilecek Hak Sahipleri Kimlerdir?
Hak sahibi aslında, işçinin ölümü halinde destekten yoksun kalan kesimi oluşturmaktadır. Eğer ölen işçinin eşi ve çocuğu yok ise anne ve babası da hak sahibi konumundadır. Tüm bu süreçlerden sonra ise tazminat davası da açılabilmektedir. Tazminat davası açılırken, işçinin başına gelen kazanın niteliği, işçinin ne kadar ücret aldığı ve ne zamandır çalıştığı gibi hususlar dikkate alınarak tazminat miktarı belirlenebilmektedir. Ayrıca maddi ve manevi tazminat hakkı elde edilebilmektedir.
İş Kazası Sonrasında Oluşan Tazminat Hakkını Kimlere Karşı Talep Edebiliriz?
İş kazası sonrası talep edilecek tazminat hakkından kimler faydalanabilir ? Tazminat, kurumdan alınan ödeneğin dışında destekten yoksun kalan herkes tarafından talep edilebilmektedir. Kanun, işçinin yakınlarında doğrudan kan bağını aramaksızın tazminat hakkı elde edebileceğini belirtmiştir. Yani sürekli maddi destekte bulunduğu nişanlısı ya da işçinin düzenli olarak burs verdiği öğrenci de tazminat hakkı talep edebilmektedir. Tüm bu süreçler kapsamında önemli olan, işçinin sağlığında tazminat talep edecek kimselere düzenli bir destekte bulunmasıdır. Dava sonucunda ise hükmedilecek tazminattan kurumun bağlılığı ödeneği, toplam miktardan çıkartılmaktadır.
İş Kazalarında Kusur Nasıl Belirlenir?
İş kazalarında kusur nasıl belirlenir neler kıstas alınır ? Dosya içerisindeki belge ve bilgilere bağlı kalınarak taraflar arasındaki tartışma konusu olan olaya etken parametreler nelerdir? Bunlar belirlenmektedir. Bu hususları belirlerken olayı etkileyen sebeplerin bulunması gerekmektedir. Bunun için de öncelikle kişiye sonrasında ise çalışma şartları ve koşullarına yönelik alınması gereken önlemler belirlenmektedir. Sonrasında ise bu önlemlerin alınıp alınmadığına dair bir değerlendirme yapılmaktadır.