İşyeri Ruhsatı Nasıl Alınır? İşyeri Ruhsatı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? Kaç Güne Alınır?
Makalede Neler Var?
İşyeri Ruhsatı Nasıl Alınır? Gerekli Belgeler Nelerdir?
İşyeri ruhsatı Nedir? Ne işe yarar? Nasıl Alınır? İş yeri belirli bir amaç ve görev doğrultusunda bir araya gelmiş insan topluluğunun, çeşitli teçhizat veya hizmet ürünleri ile faaliyette bulundukları alanlar olarak tanımlanmaktadır. Bu tanım ile işyeri yönetmeliğine uygun olarak kurulmak ve faaliyetlerine bu şekilde devam etmek temel ilke olarak kabul edilmektedir. İşyeri ruhsatı, ilgili firmanın veya kuruluşun faaliyetlerine başlayabilmesi ve devam edebilmesi için yetkili kurumlarca verilen izinleri belgelendirme işlemi olarak açıklanabilir.
İşyerleri genel itibari ile çalışanlar ve üretim ekipmanlarının bir araya getirilmesi suretiyle oluşmaktadır. Bu noktada çalışanların güvenliğini sağlamak, işletmenin faaliyet gösterdiği alan ile ilgili olarak yeterliliğini ispatlamak, faaliyette bulunulan yapının kullanıma uygunluğunu denetlemek ve ispatlamak, olağanüstü durumlara karşı önleyici tedbirler almak ve son olarak personelin ilgili alanda eğitim aldıklarını kanıtlaması şeklinde gerçekleşmektedir.
İşyeri Ruhsatı Nasıl Alınır?
İş yeri ruhsatı alma süreci üç aşamada gerçekleşmektedir. Belgelerin temin edilme süresi veya hazırlanma durumu bu süreç içinde yer almaz. Süreç başvuru işleminin gerçekleşmesi ile başlamaktadır. İş yeri ruhsatı almak için gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
- Başvuru
- İş yerinin kontrol edilmesi ve tam denetimin sağlanması
- Ruhsatlandırma işleminin sonuçlandırılması ve tamamlanması şeklinde gerçekleşmektedir.
İş yeri Ruhsatı Kaç Günde Çıkar?
İş yeri ruhsatı kaç günde alınır? İş yeri ruhsatı alma süresi genellikle başvuru yapılıp gerekli evraklar tesli,m edildikten en geç 1 ay içerisinde başvuru sonuçlanmaktadır.
İşyeri Ruhsatı İçin Gerekli Evraklar
İş yeri ruhsatı için gerekli belgeler, faaliyet gösterilen alana göre farklılık göstermektedir. Bu noktada gerekli belgeleri ve faaliyet alanlarını alt başlıklar halinde incelmek daha faydalı olacaktır
Sıhhi Müesseseler İçin Gerekli Belgeler
Sıhhi müessese için iş yeri ruhsatı nasıl alınır gerekli belgeler nelerdir: yürütülen faaliyetler sırasında çevreye zarar vermeyen işletmeler olarak tanımlanabilir. İşyeri ruhsatı almak için faaliyette bulunulan belediyeye müracaat etmek ilk adım olarak gerçekleşmektedir. Sıhhi müessese içerisinde yer alan bazı işletmeler şu şekilde sıralanabilir:
- Ticari faaliyette bulunulan işyerleri ( bakkal, manav, kasetçi, tavukçu, turizm acenteleri, berberler, lokanta, pizzacı…)
- İkinci el eşya alış ve satışında bulunulan iş yerleri ( antikacı, spot ürün satıcıları, sahaflar.)
- Danışmanlık kurumları veya bürolar bu grup içerisinde yer almaktadır.
İş Yeri Ruhsatı Almak İçin Gerekli Belgeler
Sıhhi müessese grubu içinde faaliyette bulunan işletmelerin hazırlaması ve ilgili belediyeye sunması gereken belgeler ise şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Dilekçe
- Beyan Formu
- Eğer işyeri kiralanmış ise kira kontratı
- İtfaiye muayene raporu, bu belge işletme özelliğine göre farklı sınıflarda talep edilmektedir.
- İşyeri ruhsatı almak için ilgili belediyeye tapu ile başvuru yapmak işlemlerin sağlıklı yürütülmesi için önem taşımaktadır.
- Faaliyette bulunulan sektör veya mesleğe ilişkin ticaret odası ve meslek odası kayıt belgesi
- Gıda üretimi yapılan işletmelerde sağlık bilgisi belgesi
- Personele ait eğitim bilgisi belgesi, halk eğitim merkezleri aracılığı ile temin edilebilmektedir.
- İlgili işyerine ait detaylı adres bilgisi
Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerleri
Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri genel itibari ile toplu kullanım alanları olarak tanımlanmaktadır. Eğlence sektörü içinde faaliyet gösteren işletmelerden oluşmaktadır. Sıhhi müesseseler ile aynı gerekli evrakların temin edilmesi şartı bulunmaktadır. Fakat şu belgelerinde de eksiksiz temin edilmesi zorunludur.
- Mesul Müdür beyannamesi
- İstihdam edilecek personele ait adli sicil bilgisi belgesi
- İşyeri ruhsatı için emniyet müdürlüğüne başvuruda bulunularak yazılı onay alınması gerekmektedir. Yazılı onay belgesi diğer evraklar ile birlikte teslim edilmelidir.
- Yapı kullanma izni; genel itibari ile amacına uygun olarak inşa edilen yapılarda faaliyette bulunma şartı aranmaktadır. Yapıların eğlence mekanlarına dönüştürülmesi ile ilgili olarak mevzuata uygun hareket edilmesi gerekmektedir.
Gayri sıhhi Müessese Nedir?
Gayrisıhhi müesseseler yürütülen faaliyetler sırasında çevreye olumsuz dışsallık oluşturan iş yerleri olarak tanımlanmaktadır. Bu olumsuzluklar; gürültü, zararlı atık boşaltımı, hava kirliliği veya alan işgali gibi unsurlar şeklinde gerçekleşmektedir.
Gayri sıhhi Müessese Ruhsatı İçin Gerekli Belgeler
Gayrisıhhi müesseseler için gerekli belgeler diğer gruplarda yer alan belgelerden oldukça farklılık göstermektedir. Genel itibari ile faaliyette bulunulan sektöre göre farklı izin ve denetimlere tabi tutulmaktadırlar. Bu yüzden ilgili belediye sayfası içinde yer alan talimat ve yönlendirmeleri incelemeden belge temin sürecine başlamamak gerekmektedir.