enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp

İşsizlik Maaşına Nasıl Başvurulur? Başvuru Şartları Nelerdir? Kimler Alabilir?

İşsizlik Maaşına Nasıl Başvurulur? Başvuru Şartları Nelerdir? Kimler Alabilir?

İşsizlik Maaşına Nasıl Başvurulur? Başvuru Şartları Nelerdir?

İşsizlik maaşı genellikle özel sektör de karşılaşılan bir durum olsa da kısmen devlet kurumlarında çalışan kişiler için herhangi bir nedenden dolayı iş verenin yanında çalıştırmış olduğu personeli geçerli bir mazeret sunarak işini fesih etmesi ile sonuçlanan ve işsizlik maaşı için başvuru sürecinin başlamış olduğu noktadır. Peki işsizlik maaşı kimler alabilir işten çıkarıldım işsizlik maaşı nasıl alabilirim? diyorsanız. Bu yazımız size rehberlik edecektir.

İşsizlik Maaşı Kimler Alabilir?

İşsizlik Maaşı Başvuru Şartları:

İşsizlik maaşı şartları sağlanmadan kişilere ödeme yapılmamaktadır. Bu şartlardan ilki, kişinin kendi isteği dışında işsiz kalmış olmasıdır. Bu noktada işinden istifa eden kişilere işsizlik maaşı ödemesi söz konusu olmamaktadır. Çalışanların kendi kusurlarından kaynaklanan nedenlerle işsiz kalması durumunda da işsizlik maaşı ödenmemektedir.

İş Kanunu 24. Madde Kapsamında İstifa Halinde İşsizlik Maaşı

İş Kanunu 24. Madde kapsamında işçinin haklı nedenle fesih şartları düzenlenmiştir. Bu şartları sağlayan kişiler kendileri istifa etseler bile işsizlik maaşına hak kazanabilmektedir. İşverenin ahlak ve iyi niyet koşullarına uymayan halleri ve sağlık sebepleri haklı sebep olarak değerlendirilmektedir.

Son 120 gün Şartı

İşsizlik maaşı şartları arasında son 120 gün şartı bulunmaktadır. 120 gün şartı, işten ayrılmadan önceki son 120 gün içerisinde kesintisiz çalışmayı ifade etmektedir. 120 gün şartı, önceki dönemlerde 120 gün kesintisiz prim ödeme şeklinde gerçekleştiriliyorken artık hizmet akdine tabi olma şeklinde değiştirilmiştir. Yani işçinin primleri 120 gün ödenmese bile aynı işyerinde herhangi bir hizmet sözleşmesine bağlı olarak çalışması yeterlidir. Bu noktada sözleşmenin tam zamanlı, yarı zamanlı olması önemli değildir.

İşsizlik Maaşı 600 Gün Şartı

Zaman zaman internette işsizlik maaşı 600 gün şartı kalkıyor gibi söylentiler dolaşsa bile bu konuda henüz bir adım atılmamıştır. İşsizlik maaşını hak edebilmek için son 3 yıl içerisinde işçinin 600 gün işsizlik sigortası primi ödeme şartını yerine getirmiş olması gerekmektedir. Bu şartı sağlamayan kişilerin işsizlik maaşından yararlanma hakkı bulunmamaktadır.

İşsizlik Maaşı Başvurusu  İnternet’ten

İŞSİZLİK maaşı başvuru işlemini gerçekleştirmeyen kişilere maaş bağlanamamaktadır. Bu nedenle hizmet sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde İŞKUR’a başvuruda bulunulması gerekmektedir. Başvurular, İŞKUR merkezlerinden ya da İŞKUR internet sitesinden gerçekleştirilebilmektedir.

İşsizlik Maaşı İçin Gerekli Belgeler

  • İş fesih belgesi işten ayrıldığına dair
  • Kimlik belgesi
  • İşsizlik maaşı dilekçesi
  • İşsizlik maaşı başvuru formu

İşsizlik Maaşı Alınamayacak Haller

İşsizlik maaşı işçinin kendi isteğiyle haklı bir neden olmaksızın istifa etmesi halinde ödenmemektedir. Ayrıca son 120 gün hizmet akdiyle çalışma, son 3 yıl içerisinde 600 gün işsizlik sigortası primi ödeme ve başvuruda bulunma şartlarını sağlamayanlar bu haktan yararlanamamaktadır.

İş Kanunu 25. Madde Kapsamında İşten Çıkarılma

  1. maddeden işten çıkarıldım diyen kişiler, işsizlik maaşı alıp alamayacakları noktasında tereddüt yaşamaktadır. Bunun nedeni 25. Maddede yer alan koşulların ahlak ve iyi niyet hallerine uymaması nedeniyle, işverenlerin işçiyi işten çıkarmasından kaynaklanmaktadır. İşçinin uygunsuz davranışlarından kaynaklanan bu durumlarda işveren işçiyi herhangi bir bildirime gerek duymadan işten çıkarabilmektedir. İŞKUR sisteminde işten çıkış kodu olarak bu durum görülmektedir. Bu nedenle İş Kanunu 25. Madde kapsamında işten çıkarılanlar için İŞKUR işsizlik maaşı ödemesi yapmamaktadır.

İşsizlik Maaşı Kaç Ay Süreyle Ödenmektedir?

İşsizlik maaşı kaç ay süreyle ödenir sorusunun cevabı işsizlik sigortası ödenen süreye göre değişmektedir. Bu noktada işçinin hizmet akdi feshedilmeden önce 600 gün sigortalı olması halinde 180 gün; 900 gün sigortalı olması halinde 240 gün ve 1080 gün sigortalı olması halinde 300 gün işsizlik maaşı alma hakkı bulunmaktadır.

İşsizlik Maaşı İle Sağlanan Haklar

İşsizlik maaşına hak kazanan işçilerin Ücretsiz sağlıktan yararlanma haklarının devam edebilmesi için genel sağlık sigortası primleri ödenmektedir. İşsizlik maaşı alan kişiler iş ve meslek danışmanları tarafından yeni iş pozisyonları hakkında bilgilendirilmektedir. İşsizlik maaşı alan kişiler, meslek kazandırmaya yönelik kurs ve eğitimlerden yararlanmaları için teşvik edilmektedirler.

İşsizlik Maaşı Miktarları

İşsizlik maaşı hesaplama 2020 yılında son dört ayda ki kazançlar üzerinden yapılmaktadır. Buna göre günlük olarak ödenecek işsizlik maaşı, işçinin günlük brüt kazancının yüzde kırkı olacak şekilde uygulanmaktadır. Aylık tutar ise asgari ücretin %80’ini geçmeyecek şekilde ödeme yapılmaktadır.

İşsizlik Maaşından Kesinti Yapılabilir mi?

İşsizlik maaşı kaç ay süreyle ödenirse ödensin, damga vergisi dışında bir kesinti yapılması söz konusu değildir. Fakat işsizlik maaşı alanların nafakalarını ödememeleri halinde maaşa haciz uygulanabilmektedir. Nafaka borcu dışında haciz ve temlik işlemleri gerçekleştirilememektedir.

İşsizlik Maaşı Neden Kesilir?

İşsizlik maaşı süresince İŞKUR tarafından teklif edilen uygun işlerin reddedilmesi, kayıt dışı çalışmanın tespiti gibi nedenlerin doğması halinde işsizlik maaşı kesilmektedir. Bu noktada İşsizlik ödeneği alırken işe giren ne yapmalı sorusu gündeme gelmektedir. İşsizlik maaşı alırken çalışmaya başlayan kişilerin cezai bir işlemle karşılaşmaması için çalışmaya başladıklarını İŞKUR müdürlüklerine ya da temsilciliklerine bildirmeleri gerekmektedir.

İşsizlik Maaşı İşe Girdikten Kaç Gün Sonra Kesilir?

İşsizlik maaşını alan kişiler eğer sigortalı bir işe başladıkları takdirde yeni getirilen sistem ile otomatik olarak işszilik maaşı kesilmektedir. Kişi kısa mesaj ile bilgilendirilir.

İşsizlik Maaşına E Devletten Nasıl Bakılır?

İşsisizlik maaşı bağlandıktan sonra kaç ay alınıp kaç ayın kaldığını ve diğer detayları görmek için vermiş olduğumuz linkten işsizlik maaşı sorgulaması yapabilirsiniz.

İşsizlik Maaşı Dilekçe Örneği

işsizlik maaşı dilekçe örneği formu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.