enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp

İzolasyon Nedir? İzolasyon Çeşitleri Nelerdir?

İzolasyon Nedir? İzolasyon Çeşitleri Nelerdir?

İzolasyon Nedir? 

İzolasyon Nedir? Ve Nasıl Yapılır? İzolasyon genel olarak yalıtım malzemesi demektir. Evlerin veya iş yerlerinin bulunduğu apartmanların kardan, yağmurdan, gürültüden veya sıcaklıktan kaynaklanan rahatsız edici etkenlerden korunmak amacıyla çokça yapılan bir uygulamadır. İzolasyon nedir sorusu çoğu insan tarafından halk dili ile yalıtım olarak yanıtlanmaktadır. Bir apartmanın veya kapalı bir alanın izolasyon yapım uygulaması balkon, otopark, banyo ve çatı gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Tabii bu alanlar için farklı farklı izolasyon malzemeleri kullanılmaktadır. Mesela bir teras katı için kullanılan malzemeler farklıdır banyo için kullanılan yalıtım malzemeleri farklıdır. Banyoda kullanılan malzemeler açık bir terasta asla kullanılamaz. Bu konuyu sizlere açık bir şekilde şöyle ifade edebiliriz :

Banyoların ısı derecesi 2 ile 5 derece arasında farklılık gösterebilir. Bu durum yaz ve kış ayları için de aynıdır. Bir de açık bir terasta kış aylarında (-) dereceyi görme ihtimali yüksek olduğundan banyo için kullanılan malzemeler açık teras için kullanılırsa kış aylarında (-) dereceyi göreceğinden dolayı malzemelerin çatlama ihtimali kat kat yüksektir. Yalıtımlar kendi aralarında 3 ana dala ayrılırlar.

izolasyon nerelere yapılır

Temiz İzolasyon Nedir?

izolasyon yapılan alanın temiz olması ve bunun yanı sıra izolasyon yaparken malzemelerin bundan kaynaklanarak kir kapması izolasyon yaparken kötü bir imaj yaratabilir. Bu durumları yaşanmaması için izolasyon malzemelerinin gerekli olan temizlikleri yapılmalı ve izolasyon yapılan alanın mümkün derecede temiz olması gerekir. Kir içinde olan bir yere yapılan izolasyon çatlama riskini de taşmaktadır.

Temiz izolasyon tüm müşterilerin istediğidir. Gerek işçilerin temizliği, gerekse malzemelerin temizliği gibi birçok temizlik alanına önem verirler. Evinin çatısını veya banyosunu, terasını izole ettirmek isteyen biri temiz olmasını ister. Ve bu durum her alanda yapılan bir iş için temizlik şartını ortaya koyuyorsa izolasyon ve diğer işlerin yapımında da temizlik uygulaması ön safta yer alması gerekmektedir. Temiz bir izolasyon daha güvenli, daha rahat ve daha huzurludur.

İzolasyon işlemi bittikten bir müddet sonra izole edilen yerlere haftada bir veya iki günde bir temizlik işlemi uygularsanız izole edilmiş size ait olan alanların ömrü daha uzun, sağlıklı ve eskimez olurlar.
Yapılan betonlarda izolasyon öncesi temizlik çok önemli bir husustur. Uygulama işlemine başlanmadan önce zemin sağlam ve dayanıklı hale getirilir. Rutubetten, kimyasal kalıntılardan (yağ, pas, çamaşır suyu, zift vb gibi) arındırılır ve varsa yüzeylerde bulunan çatlaklıkların ve kabartmaların tamiratı yapılır. Daha sonra izolasyon uygulanması başlanır. Zemine koruyucu bakımından 3 kat beyaz uygulaması yapılır. ve bu sayede zemin sağlam ve dayanıklı hale getirilir.

Bir çatı izolasyon uygulaması öncesinde yapılan bu temizlikler hem bu işi yapan firmaların birinci önceliğidir hem de yapılan izolasyonun yağan kardan veya yağmurdan oluşan suyun çatıyı delmemesi ve çatlaklık yaratmaması için uygulanmaktadır. Dikkatsiz veya yapılmayan temizlikler sonucunda çatıda oluşan hasar hem müşterinin olumsuz düşünmesine neden olur hem de izolasyon yapan firmanın kötü bir firma olduğunu ortaya koymuş olur. Eğer sizde çatınızı veya duvarlarınızı izolasyon etmek isterseniz bilinen firmalarla çalışarak bu durumların önüne geçmiş olursunuz. Şimdi gelelim

İzolasyon Çeşitleri Nelerdir? İzolasyon Nerelerde Kullanılır?

Isı Yalıtımı İzolasyonu Nedir? Nasıl Yapılır?

Bir alanda istenen ortam sıcaklığının  onu çevreleyen alan sıcaklığından en az etkilenmesi için yapılan uygulamalar ısı yalıtımı olarak adlandırılmaktadır. Dolayısıyla ısı yalıtımı farklı sıcaklıktaki  hacimler arasındaki ısı alışverişini sınırlandırmak, ısı kayıp ve kazançlarını azaltmak amacıyla kullanılmaktadır.

  • Yapılarda ısı yalıtımı yapılması gereken noktalar ;
  • Dışa bakan duvarlar,
  • Depo yada garaj gibi ısıtılmayan bölümlere bakan duvar ve döşemeler
  • Eğik ve düz çatılar
  • Toprakla temas eden döşeme ve duvarlar,
  • Havalandırma kanalları, tesisat boruları vb. gibi tesisat elemanları,
  • Çıkma tabanlar gibi yerler ısı yalıtımı yapılması gereken noktalardır.

Su Yalıtımı İzolasyonu Nedir? Nasıl Yapılır?

Su yalıtımı, herhangi bir nesneyi veya yapıyı su geçirmez veya suya dayanıklı hale getirmek için yapılan uygulamadır. Bu uygulama sayesinde yalıtılan malzeme yada yapı sudan etkilenmeden kalır yani büyük bir çoğunlukla su girişine karşı direnç gösterir. Bu tür eşyalar sulak ortamlarda veya su altında belirtilen derinliklerde kullanılabilir.

Su Yalıtımı İzolasyonu Nerelere Yapılır?

  • Çatılarda,
  • Yapılarda su yalıtımının başlıca alanlardan biridir. Yapının ana çerçevesidir.
  • Duvarlarda,
  • Çatılara uygulanan su yalıtım malzemeleri ile duvarlara uygulanan malzemeler aynı değildir. Bunun sebebi ise çatı dışarı konumda bulunduğu için yüzeylerin maruz kaldıkları suyun farklılığıdır.
  • Balkon ve teras
  • Özel su yalıtımı gerektiren alanlardan bir başkası da balkon ve teraslar dır.

Ses İzolasyonu (Yalıtımı) Nedir? Nasıl Yapılır?

Çoğu aşırı seslerin insanlara verdiği zararı ortadan kaldırmak için uygulanmakta olan bir işlemdir. Sadece binalara değil çok aşırı gürültülere sebep olan büyük makinelere de uygulanabilir. İşlem yapılmadığı ve aşırı gürültünün olduğu ortamlarda insanların beş duyusundan biri ve hassas olan kulaklara zarar verilmesinden dolayı zamanla o ortamlarda bulunan kişilerde işitme kaybı baş gösterebilir. Aşırı seslerin olduğu hemen her yerde ses yalıtımı işlemi yapılabilmektedir.

Ses İzolasyonu (Yalıtımı) Nerelere Yapılır?

Uygulama alanları 3 farklı nokta altında birleşen etkenlere uygulanır. Bu noktalar sırasıyla ; Akustiğin sağlanması ve seslerin iyileştirilmesi gereken yerler, hijyenik ve sessiz bir ortamın gerekli olduğu yerler ve dışarıdan içeri ses geçişinin kolay olduğu yerlerdir. Bunları tek tek şöyle açıklayabiliriz ;

Akustiğin sağlanması ve seslerin iyileştirilmesi gereken yerler 

  • Tiyatro ve sinema salonları,
  • Reji odaları,
  • Konferans ve toplantı salonları,
  • Spor salonları,
  • Kayıt ve müzik odaları.

Hijyenik ve sessiz bir ortamın gerekli olduğu yerler

  • MR odaları,
  • Hastane odaları,
  • Ameliyathaneler,
  • Kütüphaneler,
  • Müzeler
  • Okullar

Dışarıdan içeri ses geçişinin kolay olduğu yerler

  • Evler
  • İş yerleri
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.