Kep Adresi Nedir? Belge İstenir mi?
Makalede Neler Var?
KEP Adresi Nedir? Nasıl Alınır?
KEP, Adresi nedir ne işe yarar almak zorunlu mu?‘’Kayıtlı Elektronik Posta” anlamına gelmektedir. Yasal olarak geçerliliği vardır ve güvenilirdir. İspatlanabilir bir e posta yolu olduğu için pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. KEP bir e postayı gönderen kişinin ve alan kişinin adını soy adını göndermek için, e postanın gönderim zamanını belirtmek için ve yazılan içeriğin kesin olarak değiştirilmediğini anlamak için kullanılır. Böylece e postanın ilk yazıldığı gibi olduğunu anlamak mümkündür.
KEP Nasıl kullanılır? KEP adı altında gönderilen e postalar kayıt altına alındığı için bir nevi senet olarak geçmektedir. Senet olarak kabul edildiği için aynı zamanda kanunen de delil olarak kabul edilir. Ülkemizde KEP ilk olarak 25 Ağustos 2011 tarihinde yasalarda yürürlüğe girmiştir. Bu nedenle KEP gönderilerinde e imzanın kullanılması zorunludur. Aynı zamansa ıslak imzaya da KEP kullanan kişi ya da kurum onay verebilir. KEP hakkında daha detaylı bilgi almak için KEP resmi web sitesi ziyaret edilebilirsiniz.
Kep Adresi Nasıl Alınır?
Kep adresi almak için nereye başvuru yapılmalıdır sorusuna gelince kep adresi almak için en yakın PTT merkezine başvurarak aşağıda belirtilen belgeleri hazırladıktan sonra kep adresinizi alabilirsiniz.
KEP Adresi Almak İçin Gerekli Belgeler
- TC kimlik numarası yazılı olan kimlik kartı, pasaport ya da ehliyet
- TÜRKKEP bireysel KEP hesabı başvuru formu ve taahhütnamesi
Kurumsal Kep Adresi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Bunlar kişisel KEP için gerekli evraklardır. Aşağıda kurumsal KEP adresi için gerekli belgeler yer almaktadır.
- Ticaret Sicil Memurluklarından alınacak don 6 aylığı gösteren faaliyet belgesi
- Tüzel kişi adına KEP hesabı başvurusunda bulunan kişinin imza sirküleri
- TÜRKKEP kurumsal KEP hesabı başvuru formu ve taahhütnamesi
Kep Adresi Zorunlu mu?
19.01.2013 tarihinden itibari ile Anonim Şirket, Limited gibi şirketlere ve sermayesi bölünmüş olan komandit şirketlere elektronik ortamda tebligat gönderileceği için KEP adresi alınma zorunluluğu getirilmiştir.
KEP Adresi Örneği
KEP Edilmemenin cezası
5549 sayılı kanun gereği Her yapılamayan kep cezası 10.0000tl olarak hesaplanır. Her yıl için maksimum kesilebilecek kep cezası ise 250.0000tl yi geçmeyecek şekilde cezai işleme tabi tutulur.