Kosgeb Desteklenen Sektörler Kosgeb Hangi İşlere Destek Veriyor?
Makalede Neler Var?
KOSGEB Desteklenen Sektörler
Kosgeb Hangi İşlere Destek Veriyor?
KOSGEB Hangi işleri destekliyor? desteklediği sektörler hangileridir? genellikle yeni bir iş kurmak isteyen girişimciler veya mevcut işletmesini büyütmek isteyen KOBİ’ler tarafından oldukça merak edilen konular arasında gelmektedir. KOSGEB desteklerinden faydalanmak için belirtilen bu sektörler içinde faaliyet göstermek gerekmektedir. Desteklenen sektörler ise NACE kodları ile belirtilmektedir. Bu kodalar genel itibari ile her üretim alanın karşılığı olarak rakamsal ifadelerden oluşmaktadır. KOSGEB destek kredisi daha önceden düzenlenmiş ve uygulamaya konulmuş 3624 Sayılı Kanun gereğince imalat sanayisini geliştirmek ve istihdamı arttırmak için sağlanmaktadır.
KOSGEB ana sayfası içinde yer alan sorgulama motorunu kullanarak, desteklenen sektörleri ve kodları öğrenmek mümkündür. KOSGEB genel itibari ile küçük ve orta büyüklükteki işletmelere finansman ve nitelikli personel desteğinde bulunarak; kaliteli ve verimli üretim gerçekleştirilmesini amaçlamaktadır. Ayrıca KOSGEB desteklenen sektörler içerisinde yer alan sektörlerde faaliyette bulunmak isteyen ve proje geliştiren girişimcilere fon kaynağı sağlamaktadır. Desteklenen her sektör ilk önce faaliyet alanına göre numaralandırmış, daha sonra ise bu sektör içinde üretilecek ürün kodları atanarak NACE kodları oluşturulmuştur.
Kosgeb NACE Kodları Nelerdir?
KOSGEB destek kredisi alabilmek için NACE kodu olarak belirtilen herhangi bir sektörde faaliyette bulunmak gerekmektedir. NACE kodlarının genel olarak tanımı yukarıda belirtildi. Kısaca tanımlamak gerekirse, KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerin sıralı tablosundan oluşmaktadır. NACE kodu her sektör ve ürün için ayrı kodlar ile atanmaktadır. Örneğin; kömür ve linyit çıkartılması olarak belirtilen üretim sektörü içinde atanmış kod 05 olarak tanımlanmaktadır. KOSGEB desteklenen sektörler bu kodlara göre belirlenmektedir. Ürün kod ataması ise aynı alt sektör olan taş kömürü madenciliği için 05.1 olarak belirlenmiştir.
KOSGEB tarafından sektör kodlama işleminde dikkat edilen bir diğer husus ise NACE tipi olarak gerçekleşmektedir. NACE tipi faaliyet gösterilen sektörün genel başlığı anlamında kullanılmaktadır. NACE kodları içinde belirtilen madencilik ve taş ocakçılığı sektörü ‘B’ NACE tipi ile belirtilmektedir. KOSGEB destek kredisi bu kodlar içinde belirtilen sektörler içinde uygulanmaktadır. Fakat her sektörde gerçekleşen üretim alanı için kod atanmamış olabilir. Bu durumda NACE tipi kodlarından faydalanılarak geleneksel destek kredisi işlemlerini başlatmak gerekmektedir.
KOSGEB Desteklenen Sektörler Hangileridir?
KOSGEB desteklenen sektörler başta imalat sanayisi içinde faaliyet gösteren KOBİ’ler, ticari faaliyette bulanan işletmeler ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren kurumsal firmalardan oluşmaktadır. Mevcut olarak oluşturulan kodlar içinde, günümüz sektörlerin tamamı faydalanabilmektedir.
KOSGEB tarafından desteklenen sektörler şu şekilde sıralanabilir:
- Ulaştırma ve depolama sektörü
- Bilgi ve işlem sektörü
- Finans sektörü
- İmalat Sanayisi
- Turizm sektörü ve konaklama faaliyetleri gerçekleştiren işletmeler
- Madencilik ve taş ocakçılığı sektörü
- Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler
- İnşaat sektörü
- Kültür, sanat, eğlence ve spor faaliyetleri
- İdari ve destek hizmet faaliyetleri
- Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı
- Diğer hizmet faaliyetleri sektörü
NACE kodları olarak belirtilen rakamsal ifadeler yukarıda sıralı olarak verilen, sektörlerin gerçekleştirmiş oldukları alt üretim birimlerinden oluşmaktadır. KOSGEB destek kredisi almak için en az bu sektörlerden birinde faaliyet göstermek gerekmektedir.
En Çok Hangi Sektörler KOSGEB Desteklerinden Faydalanmaktadır?
KOSGEB desteklenen sektörler arasında dikkat edilen en önemli husus teknoloji ağırlıklı üretim gerçekleştiriyor olması veya istihdam yaratıcı faaliyette bulunulmasıdır. Bu bağlamda KOSGEB tarafından en çok desteklenen sektörler alt başlık halinde sıralanabilir:
KOSGEB İmalat Sektörü Destekleri
KOSGEB tarafından en çok destek alan sektörlerin başında imalat sanayisi gelmektedir. Hem ihracat seviyesini hem de istihdamı arttırmak için desteklenmektedir. İmalat sanayisi sektöründe gerçekleştirilen üretim desteklemesi başta tekstil sanayisi olmak üzere; gıda ve içecek imalatı, ambalajlama ve kutulama gibi alanlar bulunmaktadır. NACE kodları içinde ‘C’ kodu ile belirtilmektedir.
KOSGEB İnşaat Sektörü Destekleri
KOSGEB destek kredisi sunulan bir diğer sektör ise inşaat sektörü olmaktadır. İstihdam çarpan etkisinin fazla olması, birçok sektörü aynı anda etkilemesi ve yatırım ağırlıklı üretim yapılması en çok desteklenen sektörler arasında yer almasına neden olmaktadır. İnşaat sektörü desteklemeleri ise genel olarak mesleki kuruluşlar olarak gerçekleşmektedir.
KOSGEB Ticari Faaliyette Bulananlara Destek
KOSGEB desteklenen sektörler arasında bir diğer sektör ise ticari faaliyet gerçekleştiren işletmelerden oluşmaktadır. Ticari faaliyetler ise genel itibari ile toptan ticaret olarak gerçekleşmektedir. Parkende satış işlemlerinde ise belirtilen ürünler kapsam dışı bırakılarak ticari destek kredisi alınmasının önü açılmıştır.
KOSGEB desteklerinden faydalanmak için; KOSGEB tarafından dönemsel olarak açılan eğitimlere katılım gerçekleştirilmelidir. Bu süre içinde proje işlemleri tamamlatılarak sunum işleminin bitimi ile KOSGEB desteklerinden faydalanılabilecektir. NACE kodları dışında herhangi bir sektöre destek verilmemektedir.