Kosgeb Enerji Verimliliği Destekleri
Makalede Neler Var?
Kosgeb Enerji Verimliliği Destekleri
Ülkemizin için enerji arz güvenliğinin daha iyi sağlanabilmesi ve enerji alanında daha verimli bir gelecek adımlarının atılabilmesi adına, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın 2007 yılında başlattığı ve sonraki yıllarda enerji verimliliği yılı ilan edilmiştir. Bu sayede enerjinin bulunduğu her alanda verimliliğin ne kadar önemli olduğunu farkındalık çalışmaları yaparak duyurulmuştur. Bu kapsamda öncelikle enerjinin çok büyük bir kısmını kullanan endüstriyel sanayiler ve enerji tüketiminin yüksek olduğu benzer çoğu alanda verimlilik sağlamak için yeni adımlar atarak, ilk olarak “Enerji Verimliliği Kanunu” ve daha sonra “Enerji Verimliliği Desteği” adı altında projeler başlatmıştır. Bu gibi benzer teşvik edici olanaklar her geçen gün geliştirilerek oluşturulmaya devam etmektedir.
Kosgeb Enerji Verimliliği Desteği Nedir?
Bu konuda VAP ve TEP kısaltmalarını tanımlamak gerekiyor. VAP ifadesi, Verimlilik Artırıcı Proje tabirinin kısaltılarak kullanılan halidir. TEP ise petrolün yakılması ile elde edilecek enerjiye verilen kısaltmadır. 1 TEP, 1 ton petrolün yakılması ile elde edilecek enerjiyi belirtmektedir. Bu iki kavramda Enerji Verimliliği Desteği alırken göz önünde bulundurulması gereken önemli kavramlardır.
Verimlilik Artırıcı Projeler; sanayi endüstrisi, büyük ölçekli işletmeler gibi enerji tüketiminin fazla olduğu iş alanlarında detaylı etüt çalışmaları yapılarak enerji tasarrufu ve verimliliği için belirlenen önlemlerin uygulanmasına yönelik olarak hazırlanır. Enerji verimliliği için öncelikle çalışanların bilinçlenmesi gerçekleştirilir daha sonra ise teknik olarak enerji tüketimi yapan motor, hava sistemlerinde kaçak, yalıtım, aydınlatma gibi etkenlerin doğru ve verimli kullanımı ele alınarak VAP incelemeleri gerçekleşir. 2008 yılından bugüne, araştırmalar sonucu enerji verimliliği ile ilgili toplumsal farkındalığın hızla artış sağladığı da görünmektedir.
Projeler hazırlanırken enerji verimliliğinin ve iş akışının doğru orantılı olabilmesi hatta geliştirilerek her ikisinin de daha verimli olarak işleyişi büyük önem taşır. Bu sayede endüstri gelişerek hem iş hem de verimlilik alanında en iyi noktaya ulaşmış olur.
Enerji Verimliliği Desteği Veren İlgili Kuruluşlar Hangileridir?
Bu hazırlanan projelerin Enerji Verimliliği Desteği alabilmesi için, her yıl revize edilerek yayımlanan, geliştirilen usul ve esaslara uyarak Enerji Verimliliği Desteği veren kuruluş ya da kuruluşlara başvuru yapılması gerekmektedir.
Enerji Verimliliği Desteği Veren Kuruluşlar
T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı
KOSGEB Enerji Verimliliği Desteği
Önceki dönemlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı çeşitli başkanlık ya da kuruluşlar Enerji Verimliliği Desteği konusunda görevlendirilmişti. 2019 yılında ise Enerji İşleri Genel Müdürlüğü yetkilerinden ayrılarak Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı kuruldu ve Enerji Verimliliği Desteği konusunda görevlendirildi. Yine 2019 yılında 1. Dönem Ocak ayı, 2 dönem Temmuz ayı olarak 2 dönemde ilgili projeleri kabul etmeye başladı.
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ise hali hazırda faaliyet alanlarının bulunduğu destekleyici projelerine ek olarak Enerji Verimliliği Desteği Programını da 2009 yılında faaliyete aldı. Bu sayede enerjinin kapsadığı çevre, verimlilik, teknoloji gibi etkenleri de birleştirerek bir destek paketi yarattı. Bu destek paketinde sanayicilerin çevre performanslarını, rekabet güçlerini, çevre dostu teknik ve teknolojilerinin artmasını sağlamıştır. Destek mekanizması olarak geri dönüşlü faizsiz kredi paketleri hazırladı.
KOSGEB Enerji Verimliliği Desteği ise KOSGEB’in Fransız Kalkınma Ajansı ile birlikte yürüttüğü “Kobilerde Enerji Verimliliği” projesi ile başlamış oldu. Bu projelerde Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ile işbirliği yaparak Türk sanayisinde enerji verimliliğinin artırılması için eğitim ve danışmanlık çalışmaları gerçekleştirdi. Şuanda Enerji Verimliliği Desteği kapsamında daha gelişmiş hizmetler yürütmekte ve ilgili başvuruları kabul etmektedir.
Kosgeb Enerji Üretim Desteği Başvuruları Nasıl Yapılır?
Başvurular, Enerji Verimliliği Desteği sağlayan kuruluşlara, tarihlere, ilgili çalışma alanlarına göre değişiklikler göstermektedir. Her yıl çeşitli kılavuzlar, bilgilendirmeler yayımlanarak destek başvuruları belirlenen tarihler arasında kabul edilir. Genel itibariyle kamu, üretici ve tüketici yararına yapılmaktadır. Yıllık toplam enerji tüketimleri 1000 TEP ve üzeri olan sanayi odası veya ticaret odasına bağlı olarak çalışmalarını sürdüren ve her türlü üretimi yapan işletmeler Enerji Verimliliği Desteği projelerinden yararlanmak için başvuruda bulunabilirler.
Sanayi işletmecilerimizin bu konuya mutlak önem vermesi gerekmekte ve çalışanlar dâhil tasarruf metotlarını öğrenip uygulamaları gerekmektedir. Enerji verimliliğinde atılacak her bilinçli adım ülkemizin kalkınması adına büyük önem taşımaktadır.