KOSGEB Yurtdışı Pazar Desteği
Makalede Neler Var?
KOSGEB Yurtdışı Pazar Desteği
KOSGEB yurtdışı Pazar desteğinin yapılmasındaki asıl amaç KOBİ’lerin yurtdışı faaliyetlerini geliştirmektir. Böylece yurtdışı Pazar satış payı artacak ve uluslararası rekabet alanında KOBİ iyi bir duruma gelecektir. Bu programın bir diğer amacı ihracata ve e ticarete başlayan KOBİ sayısını da arttırmaktır.
Yurtdışı Pazar Destek Programı Uygulama Esasları
Yurtdışı Pazar destek programı uygulama esasları çok kapsamlı bir konudur. Bu nedenle aşağıda maddeler haline getirerek sizlere gösteriyoruz;
- KBS; KOBİ Bilgi Sistemi olarak geçer ve KOSGEB.gov.tr adresinden erişim sağlanır. Kayıtlı olan veri tabanının incelemesi ve araştırılması yapılır.
- KOBİ Bilgi Beyannamesi; Resmi Gazetede yayınlanan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin tanımı hakkında gerekli bilgileri ifade eder.
- KOSGEB birimi; KOSGEB merkez ve taşralarında yer alan birimleri anlatır.
- KGF; Kredi Garanti Fonu şirketini ifade eder.
- Kurul; Verilecek destekler hakkında gerekli kararların verilmesini ifade eder.
- Program; Yurtdışı Pazar destek programı uygulama faaliyetlerinin düzenlenmesi yapılır.
KOSGEB Yurtdışı Pazar Destek Programı Örnek Proje
KOSGEB Yurtdışı Pazar destek programı örnek proje kapsamında pek çok proje yer almaktadır. KOSGEB yurtdışı Pazar desteğinin kimler için uygun olacağını göstermek için örnek bir proje hayal edebiliriz. Pazarlama tasarımını hazırlamış bir üretici yaptığı satışların %50 oranını Asya’ya, kalanını Avrupa’ya ihracat ediyor. Bu durumda girişimci ihracat alanında tecrübeli olduğu için KOSGEB desteği alabilir. Ancak aynı üreticinin Ortadoğu bölgesine ihracat yapamadığını düşünelim. Bu durumda KOBİ’nin bir desteğe ihtiyacı olacağı için yurtdışı Pazar desteği alabiliyor.
KOSGEB Yurtdışı Pazar Destek Programı Başvurusu Nasıl Yapılır?
KOSGEB yurtdışı Pazar destek programı başvurusu nasıl yapılır sorusu da merak edilen konular arasında yer alıyor. KOSGEB yurtdışı Pazar destek programına başvuru yapmak için öncelikle ikamet edilen bölgedeki KOSGEB ziyaret edilir ve orada bir başvuru formu doldurulur. Başvuru formu onay aldıktan sonra gerekli değerlendirmelerden geçer ve sonuç başvuru sahibine iletilir. Başvurunun onaylanmasına en etkili konu kişinin KOSGEB’e sunduğu projedir. Daha kapsamlı bilgi almak için KOSGEB aranabilir ya da ziyaret edilebilir.
Tercihe göre KOSGEB resmi sayfasından da ön başvuru yapılabilir. Eğer başvuru onaylanacak şekildeyse KOSGEB tarafından kişi görüşmeye çağırılır. Sonrasında gerekli adımlar uygulanır ve kişi yurtdışı Pazar destek programına katılabilir.
KOSGEB Yurtdışı İş Gezisi Desteği
KOSGEB yurtdışı iş gezisi desteği KOSGEB’in diğer destekleri gibi merak edilen konular arasında yer alıyor. KOSGEB, vatandaşlara üretimini arttırması için, farklı bölgeler görmek için, fuar merkezlerini ziyaret etmek için, becerilerini keşfetmeleri için ve yurtdışında daha iği satış yapabilmeleri için sağlamış olduğu bir destektir. Bu destekten faydalanmak için öncelikle KOSGEB’e başvuru yapmak gerekir. Ancak yurtdışı iş gezisi desteğinden faydalanmak için belli başlı şartları taşımak gerekiyor. Aşağıda belirtilen şartları görebilirsiniz;
- KOSGEB’e yurtdışı iş gezisi desteğine sektörün firması aracılığı ile başvurmak gerekir ancak bazı durumlarda KOSGEB kendisi iş gezisi düzenleyebiliyor.
- İlgili meslek kuruluşu Yurtdışı İş Gezisi Taahhütnamesi ile beraber KOSGEB’e başvuru yapmalıdır.
- Başvuru onaylandıktan sonra firmanın onay yazısını onaylamasının ardından KOSGEB müdürlüğüne başvuru yapması için yönlendirilmesi gerekir.
- KOSGEB sistemine girdikten sonra yurtdışı iş gezisiyle ilgili formun eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekir.
- Yurtdışı gezi başvurusunu firmanın sahibi ya da ortaklarının bizzat yapması gerekiyor. Firmayla alakası olmayan bireyler yurtdışı iş gezisine başvuru yapamaz.
- Gezi yapıldıktan sonra firma sahibinin gezi raporunun KOSGEB’e teslim edilmesi gerekir.
Daha kapsamlı bilgi almak için KOSGEB müdürlüklerine gidilebilir ya da telefonla aranabilir.
Yurt dışı Pazar Desteği İçin Gerekli Belgeler
Yurt dışı pazar Destek Limitleri: % 60 olarak geçerli olup 120.000 $ kadar destek verilmekte olup süre olarak 48 ay olarak destek alınır.
Gerekli Belgeler: Kira kontratı, kiranın ödeme dekontları, şirket kuruluş evrakları, evraklara ateşelik onayını gösteren belgeler