Miras Nedir?

Makalede Neler Var?
Miras Nedir?
Kısaca Miras Nedir? Sorusuna Bir kimsenin öldükten sonra mirasçılarına bıraktığı mal, mülk, para, haklar ve borçlarıdır. Ölen kişi sadece mal varlığı değil borç da bırakabilir.Mirasçı, ölen kişinin terekesinden, yani alacakları ve borçları için yasal olarak hak sahibi olan kişidir.
Yasal kabul edilen mirasçılar, kan bağı olan alt soy, hayatta olan eş, evlatlık kabul ettikleri ve devlettir. Mirasçılık sırası önce hayatta kalan kimselerin yakınlık derecesi dikkate alınarak değerlendirilir. Örneğin ölen kişinin anası babası hayatta olsa bile kişinin yaşayan eşi,çocuğu ve torunu varsa ilk mirasçısı onlardır. Mirasçıları 4 ana başlıkta açıklayalım;
Kimler Miras Hakkına Sahiptir?
Miras Kimlere Verilir?
Ölen kişinin alt soyu dediğimiz, kendisinden üreyen, türeyen kişileri kapsar, yani onun çocukları ve torunları alt soyu ifade eder. Çocuklar kendi aralarında eşit miras hakkına sahiptir. Ölen kişinin kendinden önce ölmüş çocuğunun çocuğu yani torunu alt soya girer ve eşit derecede mirasa sahip olur.
Anne Ya Da Baba
Ölen kişinin alt soyu yoksa anne ya da baba mirasçı dır. İkisi de eşit derecede mirasa sahip olur. Anne ya baba ölen kişiden daha önce ölmüş ise onların alt soyundaki kişiler eşit derecede miras hakkına sahiptir. Bununla birlikte anne ya da babadan biri ölmüşse bütün miras diğer tarafta hayatta olan mirasçıya kalır. Ölen Kişinin alt soyu, annesi ve babası, ve onların alt soyu bulunmayan ölen kişinin mirasçıları, büyük anne ve büyük babadır. Her ikisi de eşittir. Biri vefat etmişse bütün miras diğer yaşan kişiye kalır. Ölen kişiden önce ölmüş büyük anne ve büyük babanın mirası kendi kan bağı olan alt soyuna kalır.
Ölen kişinin hayatta olan eşi varsa, büyük anne ve büyük babadan herhangi birinin ölen kişiden önce ölmüşse, miras hakkı kendi çocuğuna kalır. Çocuğu bulunmuyorsa hangi taraftaysa o taraftaki büyük anne ve büyük babaya kalır. Eğer büyük anne ve büyük babadan her ikisi de ölmüş ise onların miras hakkı diğer tarafa geçer. Ölen kişinin evlilik dışı birlikteliklerden doğan alt soyu, yani çocuğunu, noter huzurunda tanıması ya da hakim kararı ile kabul etmesi sonucunda evlilik sonucu oluşan alt soylar gibi miras hakkına sahiptir.
İmam nikahı ile evlenmiş kadın çocuğunu, eşinin üzerine resmi yollarla nüfusuna aldırabilirse mirastan yararlandırabilir. Ölen kişinin hayatta olan eşi, ölenin çocuklarıyla birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte birine sahip olur. Eş, ölen kişinin yaşayan anne ve babası ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarı hakkına sahiptir. Bir diğer durumda ölen kişinin yaşayan büyük anne ve büyük babası ile mirasçı olursa mirasın dörtte üçü, hayatta değillerse tamamı yaşayan eşe kalır.
Evlatlık Olan Mirasçılar
Bir de ölen kişinin evlatlık kabul ettiği mirasçılar vardır. Onlarda aynı kan bağı olan alt soyundaki çocukları gibi mirasçı hakkına sahiptir. Evlatlık kişiye kendi ailesinden de miras kalabilir orada sıkıntı yoktur. Ancak evlatlığın mirası, kendisini evlatlık edinen kişiye kalmaz. Yani birini evlat edinen kişi, evlatlığı vefat ettiğinde onun mirasına sahip olamaz, hak iddia edemez.
Devlete Kalan Miras
Bazı durumlarda ölen kişinin hiç mirasçısı yoktur. Akrabası, kan bağı olan alt soyu, kuzeni, yeğeni kısacası kimsesi olmaz. Bu kişilerin mirası devlete kalır.