Nece Kodu Nedir? Nasıl Alınır Ne İşe Yarar?
Makalede Neler Var?
NACE Kodu Nedir, Nasıl Alınır?
NACE neyin kısaltmasıdır nace kodu (Uluslararası Standart Sanayi Sınıflaması) Avrupa uygulanan bir iş yeri uygulamasıdır. Nace Kodu iş yerinin yürütmekte olduğu faaliyetin uluslararası standartlara göre belirlenmesini sağlayan bir koddur. NACE kodu açılımı Fransızca’dır. Türkçe ’ye çevirdiğimizde Avrupa Topluluğunda iktisadi faaliyetlerin isimlendirilmesi anlamına gelmektedir. Türkiye’de gerçekleştirilen her türden ekonomik faaliyetin, uluslararası istatistik ve değerlendirmelerle sağlıklı bir şekilde karşılaştırma imkanına sahip olması açısından NACE kodu oldukça önemli olmaktadır.
NACE Kodunun Önemi
Bir iş yerinde yürütülen faaliyeti temsil eden nace kodu kaç hanelidir ? Nace kodunuz 6 haneli olup size ait belirlenen bir kod yapısına sahiptir. Aynı zamanda iş sağlığı güvenliği açısından düşünüldüğünde, iş yerinde yürütülen faaliyetin tehlike sınıfını da belirlemektedir. Bir kişi yeni bir iş yeri açmak istediğinde yürüteceği faaliyete ilişkin olarak NACE kodunu muhakkak öğrenmek zorundadır. Bu kod altı haneli bir koddur.
NACE Kodu Nasıl Öğrenilir?
NACE kodu nasıl bulunur noktasında şayet yeni bir iş yeri açacaksanız iş yeri tehlike sınıfları listesine bakarak öğrenebilirsiniz. Eğer iş yeriniz daha önceden kurulu ise bulunduğunuz yerdeki Ticaret Odası aracılığıyla tescil ve sicil kayıtlarından NACE kodu bilgilerinize ulaşabilirsiniz.
Tehlike Sınıfı Yönetmeliği
6331 sayı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile iş yerlerinin tehlike sınıflarının belirlenmesi açısından, iş yeri tehlike sınıfları yönetmeliği belirlenmiştir. Burada belirleme yapılırken asıl iş önemli olmaktadır. Asıl işe göre tehlike sınıfı tespit edilmektedir. İş yeri tehlike sınıfları listesinde ilk sütunda NACE kodları yer almaktadır. Burada iş yerinizin faaliyet koluna bağlı olarak NACE kodunuzu öğrenebilirsiniz. İşler az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olarak sınıflandırılmaktadır. NACE Kodu açılımı içerisinde belirtilen sınıflandırmada az tehlikeli işler olarak büro hizmetleri, gıda sektöründe ki işler, perakende alışveriş sektörü gibi işler yer almaktadır. Tehlikeli işler avcılık, mobilya, temizlik maddeleri imalatı gibi işlerdir. Çok tehlikeli işler sınıfına ise maden işleri, kömür işletmeciliği, petrol kuyularının açılması, bina inşaat işleri örnek olarak gösterilebilir.
Asıl Faaliyette NACE Kodu Değişikliği
NACE kodu iş yerinin faaliyetinde ki değişmelere bağlı olarak değişmektedir. Bu durumun yetkili ticaret odasına bildirilmesi gerekmektedir. Eğer daha önce bildirilen iş konusuna uymayan bir NACE kodu talebiniz varsa, öncelikle iş konusu değişikliğinin Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne tescil ettirilmesi gerekmektedir. Bu durumun vergi levhasına da işlenilmesi gerekmektedir.
İlave Faaliyette NACE Kodu Değişikliği
NACE kodu nasıl bulunur noktasında ilave faaliyetlerde önemli olmaktadır. Asıl işinizle uyumlu olarak yürüttüğünüz ilave faaliyetlere ilişkin NACE kodu belirlemelisiniz. Eğer asıl işinizle uyumlu bir faaliyet kodu istemiyorsanız; ilk önce faaliyet konunuzu Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne tescil ettirmelisiniz. Asıl ve ilave faaliyetlerinizde Sosyal Güvenlik Kurumunda NACE kodu değişikliği yapmanız gerekiyorsa, Sosyal Güvenlik Kurumunun web sayfası üzerinden kod değişiminizi gerçekleştirebilirsiniz.
E-Ticaret NACE Kodu Nedir?
E-ticaret NACE kodu nedir sorusunun cevabı e-ticaret faaliyetinde bulunan kişilerce merak edilmektedir. E-ticaret faaliyetine başlamadan önce de NACE kodunu belirleyerek gerekli bildirimleri yapmanız gerekmektedir. Güncel e-ticaret NACE kodu 47.91.14 olarak belirlenmiştir. 47.91 posta yoluyla veya İnternet üzerinden yapılan perakende satışlar olarak belirlenmiştir. 47.91.14 ise bunun alt kodu olarak radyo, TV, posta aracılığıyla veya İnternet üzerinden satışlar için kullanılmaktadır. Nece kodları irtibat büroları, E- ticaret sektörü kısmalarını da kapsamaktadır.
Nace kodu belgeleri şu aşamada işe özellikle yaramaktadır. Nace kodu sahip iş yerleri Üyeler odasından temin edebilecekleri faaliyet belgeleri ile ihalelere girmektedir.