enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp

Okul Dondurma Şartları Mazeretleri Nelerdir?

Okul Dondurma Şartları Mazeretleri Nelerdir?

Okul Dondurma Şartları Mazeretleri Nelerdir?

Üniversite kayıt dondurma mazeretleri bulunan öğrencilerin kullanmak zorunda kaldığı yasal bir haktır. Sağlık, ailevi sebepler ve maddi durumlar gibi çeşitli durumlarda, öğrenciler eğitim hayatlarına devam edemeyebilirler. Bu noktada öğrencilerin üniversite hayatını tamamen bırakmasının önüne geçmek için belirli bir süre eğitimlerine ara verme hakkı tanınmıştır. Bu işleme kayıt dondurma adı verilmektedir. Kayıt dondurma için her üniversitenin kendine özgü bir yönetmeliği bulunmaktadır. Kayıt dondurma başvurunuzun kabul edilip edilmemesi noktasında kararı ilgili üniversite kurulları vermektedir. Üniversite kayıt dondurma internetten gerçekleştirilememektedir. Bizzat üniversitenizde bağlı bulunduğunuz fakülte ya da yüksek okula başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Okul Dondurma Şartları Nelerdir?

Fakirlik Belgesi Kayıt Dondurma Şartları Nelerdir?

Üniversitelerde kayıt dondurabilmeniz için geçerli bir nedeninizin olması gerekmektedir. Bu nedeni açıklayan bir dilekçe ve nedeni kanıtlayan belgelerle, eğitim dönemleri içerisinde başvurunuzu yapmanız gerekmektedir. Eğer sağlık problemleriniz varsa sağlık kuruluşundan alacağınız hastalık raporuyla başvurunuzu yapabilirsiniz. Maddi problemlerinizi muhtarlıklardan alacağınız fakirlik belgesiyle ispatlamanız mümkündür. Bunun dışında doğal afetlerde zarar gören öğrenciler, askere alınanlar, tutuklananlar kayıt dondurma hakkından yararlanabilirler. YÖK kayıt dondurma için belirlenen şartlar arasında üniversitenin öğrenime ara vermesine yol açacak durumlarda bulunmaktadır. Örneğin pandemi döneminde üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesi nedeniyle şahsi bilgisayarı ve internete erişemeyen öğrenciler sınavlara katılamamıştır. Bu öğrenciler için bir defaya mahsus bir kayıt dondurma hakkı tanınmıştır.

Sağlık Problemleri Nedeniyle Kayıt Dondurma

Öğrenciler kendi yaşadıkları sağlık problemleri nedeniyle ya da birinci derece yakınlarının karşılaştığı sağlık problemleri nedeniyle kayıtlarını dondurmak isteyebilirler. Bazı hastalıklar öğrencilerin eğitimlerine devam etmesini engelleyecek kadar ağır bir seyir izleyebilir. Bu gibi durumlarda öğrenciler, hastalıklarını raporla belgeleyerek kayıtlarını dondurabilirler. Öğrencilerin bakmakla yükümlü oldukları anne, baba, eş ve çocukları da ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirler. Sağlık sorunlarında Üniversite kayıt dondurma için gerekli belgeler doktor ya da heyet raporlarıdır. Bu durumda üniversiteler kendi belirledikleri esaslara göre hareket etmektedir. Raporun heyet raporu mu yoksa normal rapor mu olacağı yönetmeliklerde düzenlenmektedir.

Kayıt Dondurma İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Kayıt dondurma işlemleriniz için gerekli olan heyet raporlarını özel hastanelerden almanız mümkündür. Özel hastane muayene ücretleri, her hastane için farklı olarak uygulanmaktadır. Bazı hastaneler özel durumlarda katkı payı almadan hizmet vermektedir.

İlave Ücret Alınmayacak Sağlık Hizmetleri Nelerdir?

Acil durumlarda verilen sağlık hizmetlerinde, yoğu bakım tedavisi sırasında, yanık tedavi işlemlerinde, kanser hastalarının tedavisinde, organ nakillerinde, doğumda ortaya çıkan anomalilerde, diyalize bağlanmak zorunda olan hastaların tedavisinde ve kardiyovasküler ameliyatlarda ek ücret alınmadan işlemler gerçekleştirilmektedir. Ayrıca vazife malüllüğü aylığı, şeref aylığı, harp malüllüğü aylığı alanlar ve terör olayları nedeniyle yaralananlardan sağlık hizmetlerinde ilave ücret alınmamaktadır. Üniversite kayıt dondurma DİLEKÇESİ için rapor almak istediğinizde özel hastanelerde bu durumunuzu belgelerseniz, ekstra ücret ödemek zorunda kalmazsınız.

Katılım Payı Ücretleri

Özel hastanelerde uygulanmakta olan ücret tutarlarına ek olarak ayrıca 15 tl tutarında bir katkı payı söz konusu olmaktadır. Devlet hastanelerinde muayene için uygulanan katılım payı ücreti 6 TL’dir. Hastanın sigortasının olmaması halinde bu ücret 30 TL olarak uygulanmaktadır.

Fakirlik Belgesi Nasıl Alınır?

Fakirlik belgesini almanız için yaşadığınız yerin muhtarlığına başvurmanız gerekmektedir. Muhtarlık sizin maddi durumunuzu biliyorsa doğrudan fakirlik belgesini düzenleyebilir. Fakat sizin hakkınızda bir bilgisi yoksa sizden bazı konularda kanıt isteyebilir. Bu noktada üzerinize kayıtlı bir ev olmaması gerekmektedir. Bunun yanı sıra muhtar sizden gelirinizi belgelemenizi isteyebilir.

Üniversite İçin Kayıt Dondurma İçin Gerekenler

Üniversite kayıt dondurma tarihleri içerisinde dilekçenize fakirlik belgesini ekleyerek, kayıt dondurma için gerekli başvuruyu yapabilirsiniz. Başvurunuz en geç 15 gün içerisinde olumlu ya da olumsuz olarak sonuçlandırılmaktadır. Maddi durumunuz iyi olduğu halde sırf kayıt dondurmak için fakirlik belgesi almaya çalışmanız doğru bir davranış değildir. Bu noktada muhtarlardan zorla belge almaya çalışmamalısınız. Muhtarların uygun görmedikleri durumlarda fakirlik belgesi vermeme yetkisi bulunmaktadır. Maddi açıdan durumu iyi olduğu halde fakirlik belgesi alanlar muhtaçlık aylığı, çeşitli sosyal yardımlar, burslar için bu belgeyi kullanarak maddi açıdan güçsüz kişilerin hakkı olan ödemelerden yararlanabilmektedirler. Bu nedenle bu kişileri ilgili makamlara şikayet edebilirsiniz.

Askerlik Nedeniyle Kayıt Dondurma

Askerliğini tecil ettiren öğrenciler çeşitli nedenlerle tecillerinin bozulması sebebiyle, askerlik hizmetlerini yerine getirmek zorunda kalabilirler. Askerlik hizmetini yerine getirmek için eğitimlerine devam edemeyen öğrencilere, YÖK kayıt dondurma hakkı tanımıştır. Bu sayede öğrenci, askerlik hizmetini tamamladıktan sonra herhangi bir hak kaybı yaşamadan öğrenciliğine kaldığı yerden devam edebilecektir.

Tutukluluk Hali Nedeniyle Kayıt Dondurma

Çeşitli suçlar ve kesinleşmiş mahkeme kararları nedeniyle haklarında tutuklama kararı verilen öğrenciler, kayıt dondurma hakkından yararlanabilmektedir. Öğrencinin tutukluluk hali süresi bitinceye kadar kayıt dondurma hakkı elde edebilmesi üniversite yönetiminin vereceği karara bağlı olmaktadır.

Doğal Afetler Nedeniyle Kayıt Dondurma

Ülkemizde meydana gelen deprem, sel gibi doğal afetler nedeniyle zarara uğrayan öğrenciler bu durumu belgelemeleri halinde kayıt dondurma hakkından yararlanabilirler. Üniversite kayıt dondurma mazeretleri içerisinde sayılan deprem sırasında enkaz altında kalan ve psikolojik sorunlar yaşayanlar, deprem sırasında en yakınlarını kaybedenler, evini kaybederek başka yere göç etmek zorunda kalanlar; kayıt dondurma hakkından yararlanarak, durumları düzelene kadar eğitim hayatlarına ara verebilirler.

Yurt Dışı Eğitim Sebebiyle Kayıt Dondurma

Öğrencilerin yurt dışında bulunan eğitim kurumlarından davet alarak, belli bir süre eğitim hayatlarına yurt dışında devam etmeleri gerekebilir. Bu gibi durumlarda yurt dışında gidecekleri kurumdan alacakları bir belgeyle, kayıt dondurmak için başvuruda bulunabilirler. Bu sayede yurt dışında bir süre eğitim aldıktan sonra üniversite eğitimlerine kaldıkları yerden devam edebilirler.

Kayıt Dondurma Süreleri

Kayıt dondurma işlemleri lisans öğrencileri için 4 yarıyıl şeklinde uygulanmaktadır. YÖK kayıt dondurma işlemi ön lisans programlarında okuyan öğrenciler için 2 yarıyıl şeklinde uygulanmaktadır. Öğrenciler kayıt dondurmalarına neden olan sağlık problemlerini bir an önce çözüme kavuşturmak için tedavilerini aksatmamalıdır. Ayrıca yaşadıkları maddi sorunları ortadan kaldırabilmek için sosyal yardımlaşma vakıflarına fakirlik belgeleriyle başvurarak, yardım talebinde bulunmalıdırlar.

Okul Dondurma Dilekçe Örneği

okul Kayıt Dondurma Dilekçe Örneği

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.