Nikah İçin Aranan Şartlar Nelerdir?
Makalede Neler Var?
Nikah Tarihi Nasıl Alınır?
Nikah tarihi almak için öncelikle kimlikler ve fotokopi örnekleri gereklidir. TC kimlik olmadan işlem yapılmamakta ve kimliklerin yıpranmış olmamaları gerekir. Ardından ikamet edilen şehirdeki evlendirme dairesinden nikah tarihi alınabilir. Aynı zamanda ikamet edilen şehirdeki belediye binalarından da nikah tarihi alınabilir. Ancak son 6 ayda nerede ikamet ediliyorsa oradan nikah tarihi almak gerekir.
Nikah Tarihi Alırken Gerekli Evraklar
- Nüfus cüzdanı fotokopisi ve aslı
- Aile hekiminden alınan sağlık raporları
- Son 6 ayda çekilmiş vesikalık fotoğraf
- Diğer belgeler
Resmi nikah için gerekli belgeler
- Son 6 ay fotoğraflı nüfus cüzdan aslı ve fotokopileri
- Vesikalık fotoğraflar
- Sağlık Raporu.
- İlgili kurumlardan alınan Evlenme Beyannamesi
Nikah Tarihi Nasıl Ertelenir Nasıl İptal Edilir?
Almış olduğunuz nikah tarihini ertelemek ya da iptal ettirmek isterseniz nikah tarihini aldığınız belediye binasına giderek başvuruda bulunmaları gerekiyor. Ancak bunun için nikah tarihinden en az bir hafta öncesinden iptal ya da erteleme işlemi için başvuruda bulunmak gerekiyor. Nikahtan bir hafta öncesinden iptal ya da erteleme yapılmazsa kişiden yine nikah ücreti alınır.
Nikah Nasıl Kıyılır?
Öncesinden belirlenmiş adreste ki genelde evlendirme dairesinde kıyılır, şahitler ve evlenecek kişiler buluşur. Toplamda iki tane şahit gereklidir. Ardından nikah memuru gelir ve hem erkeğe hem de bayana sırasıyla evlenmek isteyip istemediğini sorar. Her iki tarafında Evet cevabını vermesi durumunda nikah defterine evlenecek kişilerin ve şahitlerin imzası atılır ve geline evlilik cüzdanı takdim edilir. Bu cüzdanı aldıktan sonra artık çiftler evli sayılır.
Nikah İçin Ne Kadar Para Lazım
Nikah işlemleri ücreti hafta içi ve hafta sonu olmak üzere bazen fiyat olarak fark edebilmektedir. Buna göre Hafta sonu yoğun olan nikah işlemleri 400-600 TL Arası tutabilirken, Bu ücret hafta içi 200-300 TL gibi bir rakama çıkabilmektedir. Genellikle bu ücretler nikah cüzdanı dosya masrafı gibi işlemler için alınmaktadır.
Nikah İçin Yeni Kimlik Şart mı?
Yeni kimlik şartı eski kimliklerin değiştirme tarihi sonuna kadar mecburi değildir bu yüzden yeni kimlik şartı aranmamaktadır. Yalnız eski kimliklerde özellikle yıpranma son değişiklik tarihi ve güncel fotoğrafların olması gibi durumlara dikkat edilmesi gerekmektedir sağlıklı bir nikah için önemlidir.
Nikah Tarihi Alındıktan Sonra Ertelenir mi?
Nikah tarihini aldıktan sonra dilerseniz erteleyebilir, Ve ya iptal edebilirsiniz. Yalnız bu işlemi en az bir hafta öncesinden nikah tarihi almış olduğunuz kurum ile irtibata geçerek yapmanız gerekmektedir.
Evlenme Belgesi Nereden Alınır
Evlenme belgesi veya evlenme izin belgesi almak için kişilerden herhangi birinin bağlı bulundukları il ve ya ilçenin evlendirme dairesine giderek alabilmektedirler.
İnternette Nikah Alma Tarihi
İnternet’ten nikah tarihi başvurusu kabul edilmemektedir. Kişilerin bizzat başvuru için gitmeleri gerekmektedir.
Nikah Tarihi Başvurusunu Tek Kişi Yapabilir mi?
Nikah tarihi başvurusunu kişilerin birlikte kuruma kimlikleri ile başvuru yapmaları gerekmektedir.
Nikah İşlemlerini Tek Kişi Yapabilir mi?
Nikah işlemlerini tarafların tek başına yapmaları mümkün değildir ? İkametgahı dışında kalan ve bu sebepten nikah işlemine katılamayacak kişi başka birine vekalet yolu ile yetki vererek onun katılımını sağlayabilir.
Nikah Günü Kaç Günde Verilir
Nikah günleri önceden olduğu gibi artık çok uzun zaman ve prosedürler gerektirmemektedir. Nikah başvurusu yapıldıktan 2-veya 3 gün süre içerisinde nikah kıyılabilmektedir. Eski zamanlardaki yıldırım nikahı ile aynı sürede gerçekleşmektedir.
Nikah İşlemleri Kaç Gün Sürer
Nikah işlemlerinin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için kurumun sizden istemiş olduğu bilgi ve belgeleri en kısa sürede kuruma ibraz etmeniz gerekmektedir. Genellikle nikah işlemleri esnasında en büyük sorunlardan bir tanesi gelin ve damat adaylarının farklı illerde olmasından kaynaklı bazı belgelere ulaşmanın zaman almasıdır. Belgeler hazır olduktan hemen sonra nikah kıyılabilmektedir. Bu işlemler şartlara bağlı olarak 2 veya 4 gün sürebilmektedir.
Nikah İşlemleri Ücreti
Nikah kıymak için eğer salon kiralamayı düşünüyorsanız bu işi hafta içi yapmayı planlayabilirsiniz. Çünkü hafta içi kıyılan bir nikahın bedel, 300TL Gibi bir rakama çıkıyorken hafta sonu yapılan bir nikah işlemi 600TL ye kadar yükselebilmektedir.