enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp

Seyyar Satıcılık İçin Gerekli Belgeler?

Seyyar Satıcılık İçin Gerekli Belgeler?

Seyyar Satıcılık Nasıl Yapılır Gerekli Belgeler

Seyyar satıcılık, satışı yapılan ürünlerin müşterinin ayağına götürülerek, açık havada satılması işlemidir. Geçici seyyar tezgah kurma izni alarak seyyar satıcılığa başlayabilirsiniz. Oldukça zahmetli ve zorlukları bulunan bir iş olan seyyar satıcılığı yapabilmeniz için, bazı şartları yerine getirmeniz gerekmektedir.

Seyyar Satıcılık İçin Gerekli Belgeler

Seyyar satıcılık yapmak isteyen kişilerin belediyelerin zabıta birimlerine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Her belediyenin bu konuda farklı uygulamaları bulunmaktadır. Satışı nerede yapmak istediğiniz, ne satacağınıza göre farklı prosedürleri yerine getirmeniz gerekmektedir. Özellikle gıda ürünlerinin satışını gerçekleştireceksiniz, gerekli standartları ve sizde bulaşıcı hastalık olmadığına dair belgeleri sağlamanız gerekmektedir. Buna göre gereken evraklar:

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • Gıda sicil belgesi ve satışı yapılacak gıdaya ilişkin gıda üretim izin belgesi,
  • Doktor tarafından onaylanmış kişinin bulaşıcı hastalık taşımadığına dair belge,
  • SGK’dan herhangi bir gelir alınmadığına dair belge gerekmektedir.

Gıda sicil belgesi nasıl alınır sorusunun cevabı merak konusu olmaktadır. Gıda sicil belgesi üretici kimse onun tarafından alınmaktadır. Eğer seyyar satıcı üretimi kendi gerçekleştiriyorsa, belediyeler aracılığıyla bu belgeler alınabilmektedir. Gerekli şartlara sahipseniz seyyar satıcı ruhsatı alarak çalışmaya başlayabilirsiniz.

İzinsiz Seyyar Satıcılık Yapılır mı?

Seyyar satıcılık başvurusu yaptıktan sonra size satış yapmanız için sabit bir yer sağlanmaktadır. Bunun dışında dolaşarak ve izin verilmeyen yerlerde satış yapılması durumunda cezai işlem uygulanmaktadır. Ceza miktarları belediyeler tarafından belirlenmektedir. Gerekli görülürse para cezası yerine hapis cezası da uygulanabilmektedir.

Seyyar Satıcılığın Kuralları

  • Satış işlemini gerçekleştirirken yolların ve kaldırımların işgal edilmemesi gerekmektedir. Yollara herhangi bir eşya, tabure, masa konulmamalıdır.
  • Uygun bir iş kıyafeti giyilmesi gerekmektedir. Bu kıyafet sadece seyyar satıcılığa özel olmalıdır. Başka yerlerde giyilmemelidir.
  • Arabada satış yapmak için izin aldıysanız satış için kullanılan aracın ihtiyacı olan bütün bakımların gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Gerekli temizlik işlemleri aksatılmadan gerçekleştirilerek, hijyene dikkat edilmelidir.
  • Satış sırasında ürünleri teslim ederken kullanacağınız poşetlerin yazılı olmaması gerekmektedir. Beyaz poşet kullanımı uygundur.
  • Hangi saatlerde satışa izin verilmiş ise o saatlerin dışına çıkılmamalıdır.
  • Hangi ürünün satışı için izin alınmışsa onun dışında bir ürün satılmamalıdır.
  • Kişinin kendi temizliğine azami özen göstermesi gerekmektedir.
  • Ürünlerin fiyatlarının müşterilerin görebileceği şekilde yazılması gerekmektedir.
  • Seyyar satıcılık için gerekli evraklar muhakkak araçta bulunmalıdır. Herhangi bir zabıta kontrolü olduğu zaman zabıta ekiplerine gösterilmelidir.
  • Kullanılan araçta belediyelerin haberi olmadan bir değişiklik yapılmaması gerekmektedir.
  • Eğer gıda satışı yapılıyorsa gıda sicil belgesi nasıl alınır öğrenerek alınacak gıda sicil belgesi, gıdanın üretim izin belgesi, sevk irsaliyesi, faturaları günlük olarak hazırlanmalıdır.
  • Gıda sicil belgesi ve üretim izin belgeleri aracın görülen bir kısmında bulunmalıdır.
  • Satış esnasında insanları rahatsız edecek şekilde bağırılması yasaktır.

Seyyar Satıcılık Yapmak İsteyenlerin Dikkat Etmesi Gereken Noktalar

Seyyar satıcılık yapmaya karar vermişseniz hangi ürünü satacağınıza doğru karar vermelisiniz. Bulunduğunuz bölgede talep görecek ürünleri satarak ciddi paralar kazanma imkanına sahip olabilirsiniz. Fakat yanlış bir ürün seçmeniz durumunda elinizdeki parayı kaybedebilirsiniz. Bu nedenle piyasayı doğru bir şekilde araştırarak karar vermelisiniz. Bunun yanında fiyatları, her gelir seviyesine uygun olabilecek şekilde belirlemeniz gerekmektedir. Çok düşük ve çok yüksek fiyatlar belirlemememiz gerekmektedir.

Seyyar Satıcılık Yasak mı?

Seyyar satıcılık yapmak yasak değildir, Gerekli belgeler ve şartlar sağlandıktan sonra yapılabilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.