SGK Borç Sorgulama Nasıl Yapılır
Makalede Neler Var?
SGK Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?
Bu yazımızda SGK borç sorgulama nasıl yapılır sorusunu cevaplamaya çalışacağız. Öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumundan bahsedecek olursak; 20.05.2006 tarihli ve 26173 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5502 sayılı Kanunla kurulmuştur. Bu kurumun kurulması ile beraber amaçlanan esas nokta sigorta hak ve yükümlülüklerinin eşitlendiği, mali olarak sürdürülebilir tek bir emeklilik ve sağlık sigortasıdır. Bağ-kur Genel Müdürlüğü ve T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü’nün birleştirilmesi ile kurulan Sosyal Güvenlik Kurumu vatandaşlara daha hızlı, etkin ve kolay hizmet sağlayabilmek adına hizmetlerini internet ortamına taşımıştır. Bugün e-devlet sitesi kullanılarak Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetleri vatandaşlara herhangi bir kuruma gitmeden daha hızlı bir şekilde sunulabilmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu Hizmetleri
SGK borç sorgulama nasıl yapılır sorusuna geçmeden önce Sosyal Güvenlik Kurumunun hizmetlerine bakacak olursak bugün üç dalda onlarca hizmet verilmektedir. Sigortalılar kapsamında çalışanlar ve işverenler, emekliler kapsamında emeklilik, yaşlılık aylığı, malullük, ölen sigortalının hak sahipleri, vazife malullerine sağlanan haklar ve genel sağlık sigortası kapsamında sağlık ve eczacılık hizmetleri verilmektedir.
SGK Borç Sorgulama Nereden Yapılır?
Bugün işverenlerin ve çalışanların en çok sorguladığı konular arasında SGK borç sorgulama nasıl yapılır sorusu gelmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi günümüz bilgi ve teknolojisinin ilerlemesiyle beraber şu anda işverenler herhangi bir kuruma gitmek zorunda kalmadan, sıra beklemeden ve yorulmadan işlemlerini e-devlet üzerinden kolayca gerçekleştirebilmektedir. İşverenler borç sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilmek için öncelikle barkod numarası temin etmelidirler. Alınan bu barkod numarası ile beraber işverenler borç durumlarının sorgulamasını yapabilmekte ve e-borcu yoktur belgesini kolaylıkla temin edebilmektedir. Bu uygulama sayesinde işverenler olduğu kadar çalışanlar da büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Kurum e-devlet üzerinden hızlı ve güvenli işlem sağlayarak hem çalışanların hem de işverenlerin hayatlarını kolaylaştırmaktadır.
SGK Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?
Bu işlemin yapılabilmesi için öncelikle işverenlerin Sosyal Güvenlik kurumu web sitesinden e-SGK başlığı altında bulunan diğer uygulamalar kısmındaki e-borç sorgulama sekmesine girmeleri gerekmektedir. Bu sayfaya erişim sağlanabilmesi için öncelikle kullanıcıların kullanıcı adı ve şifresi olması gerekmektedir. Kullanıcı adı ve şifre Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kurumun belgelerini tamamladığı zaman verilmektedir. Herhangi bir kayıp veya unutulma durumunda Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurularak tekrardan kullanıcı adı ve şifresi alınabilir ve borç sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir. SGK borç sorgulama adımları aşağıda verilmiştir:
- Bu adresten adresine tıklayınız.
- Açılan ekranda T.C. kimlik numaranızı ve şifrenizi giriniz ve güvenlik kodunu da doldurduktan sonra giriş bilgilerin doğruluğundan emin olup giriş sekmesine tıklayınız.
- Açılan ekranda sorgu türü, sorgu tipi, sicil numarası ve güvenlik kodunu giriniz.
Son adımdaki işlemi de yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu borç sorgulama işlemi gerçekleştirilmiş olacak ve kurumla ilgili tüm borçlar ekranınıza düşecektir. Borçların hangi döneme ait olduğu, kimin adına olduğu, iş statüsü bu işlem ile beraber ortaya çıkmaktadır.
SGK Borç SORGULAMA T.C. İle
TC Kimlik numarası ile SGK borç sorgulama işlemi SGK resmi internet sayfasından yapılamakta dır. TC kimlik no ile sgk borç sorgulama işlemi için Lütfen Tıklayınız
Sgk Borç Sorgulama Tel
SGK borç sorgulama işlemi telefon numarası ALO 170 numaralı danışma hattından öğrenebilir, Sormak istediğiniz detaylar hakkında bilgi alabilirsiniz.