enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp

Su Açmak İçin Gerekli Belgeler

Su Açmak İçin Gerekli Belgeler

Su Açmak İçin Gerekli Belgeler

Yeni bir eve ya da iş yerine taşınma fikri her ne kadar heyecan verici bir durum olsa da taşınma sırasında yapılması gerekenler yüzünden süreç  hep bir koşuşturma ile geçmektedir. Nakliye, temizlik, yerleşme, enerji abonelik işlemleri gibi süreçler telaşlı süreçlerdir. Bu süreçlerden biri de su açtırma işlemleridir. Biz de yazımızda su açmak için gerekli belgeler ve su aboneliği ile ilgili genel bilgi vermeye çalışacağız.

Öncelikle oturacağı ya da çalışacağı yerde ilk kez su açtırma işlemi yaptıracak olanların ya da var olan aboneliğini taşımak isteyenlerin  bulundukları yerdeki Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne bağlı kurumların şubelerine başvuru yapmaları  gerekmektedir. Ayrıca isteyenler  su abonelik işlemlerini e-devlet üzerinden de yapabilmektedir. Peki su açmak için gerekli olan belgeler nelerdir?

Su Açmak İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?

Su açmak için gerekli olan belgeler,  konut ve iş yeri su açma belgeleri olarak ikiye ayrılmaktadır.

Konut Su Aboneliği İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kişilerin  konutlarda su açtırmak için hazırlamaları gereken  belgeler;

  • T.C. Nüfus Cüzdanı
  • İkametgahınız sözleşme yapacağınız mülke kayıtlı değilse; ev sahibiyseniz tabu, kiracıysanız kira  kontratı gerekmektedir.
  • Su aboneliği yaptırmak istediğiniz binanın yapım tarihi 12/10/ 2004 öncesiyse elektrik, doğal gaz, telefon sözleşmesi, belediye tarafından  onaylanmış emlak vergisi beyannamesi gibi bu zaman diliminden önceye ait bazı belgeler gerekmektedir.
  • Abonelik yaptırılacak olan binanın yapım tarihi 12/10/2004 – 26/7/2008 tarihleri arasındaysa yapı ruhsatı veya yapı kayıt belgesi gerekmektedir. Fakat binanın yapı tarihi 26/7/2008 tarihi sonrasıysa  yapı iskan belgesi gereklidir.
  • Su açtırmak isteyenlerin ayrıca 120 TL teminat bedelini, 166,41 TL kanal iştirak bedelini, 209 TL su iştirak bedelini yatırmaları gerekmektedir.

İş Yeri Su Aboneliği Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?

 İş yeri için su aboneliği almak isteyenlerin hazırlamaları gereken belgeler ise;

  • T.C. Nüfus Cüzdanı
  • Vergi numarası, yetki belgesi ve imza sirküleri gerekmektedir.
  • İş yeri sahibiyseniz tapu, kiracıysanız kira kontratı gerekmektedir.
  • İş yerinin yapım tarihi 12/10/2004 öncesiyse bu tarihten öncesine ait doğal gaz, elektrik, telefon sözleşmesi gibi evraklardan biri veya binanın yapım tarihini gösteren belge ( belediye tarafından onaylanmış) gerekmektedir.
  • İş yerinin yapım tarihi 12/10/2004 – 26/7/2008 tarihleri arasındaysa yapı ruhsat belgesi gereklidir. Fakat iş yerinin yapım tarihi 26/7/2008 tarihi sonrasıysa  yapı iskan belgesi gereklidir.
  • İş yerinin su aboneliği için ayrıca 322,20 TL teminat bedeli, 209 TL su iştirak bedeli, kanal iştirak bedeli (Metrekareye göre değişir.) ödenmesi gerekmektedir.

Ayrıca konut ya da iş yeri için eğer iskan alınmadı ise su abonelik işlemleri için tapu belgesi gerekmektedir. Bilinmesi gereken bir diğer husus ise; mevcut su aboneliği olan  iş yeri ya da konutun başka kişiler tarafından kullanılması durumunda tekrar abonelik yaptırılamayacağıdır. Bu durumda konuta ya da iş yerine yeni taşınacak olan kişilerin,  su aboneliği için isim değişikliği  yaptırması gerekmektedir.

Su Aboneliği İçin Nereye Başvurulur?

Su aboneliği başlatmak için öncelikle bağlı bulunduğumuz su işleri daire başkanlığına bizzat başvuru yapmak gerekmektedir. Sonrasında başvuru yaptığınız kurum tarafından bağlı olduğunuz adres bilgileri çıkartılarak abonelik başvuru dilekçesi imzalatılır. Son olarak başvuru yapılan adreste gerekli altyapı şartlarının uygunlu tespitliği için görevli ekipler tarafından kontroller yapılır uygunluk tespitinin ardından su aboneliği başvuru işlemi başlamış olur.

Su Aboneliği Açmak Ne Kadar?

2020 Yılı için su aboneliği açmak için 196.50 TL abonelik ücreti yatırılması gerekmektedir.

Su Aboneliği Dilekçe Örneği

su-aboneliği-dilekçe-örneği

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.