Turda Bulunması Gerekenler
Makalede Neler Var?
Turda Bulunması Gerekenler ve Evraklar Nelerdir?
Tur dosyasında bulunması gereken evraklar: Turizm, ilk olarak 19. Yüzyılda turistik amaçlı organize turlar adı altında İngiltere’de ortaya çıkmıştır. Turlar, belirli bir destinasyon ya da birden fazla turistik merkeze belirli süreler dahilinde yapılan gidiş- dönüş seyahatlerdir. Bu seyahatler kapsamında, turda bulunulması gereken ler evraklar ise şu şekildedir :
Turda Bulunması Gereken Evraklar
Sadece yurt içinde satılan turlar için geçerli olan zorunlu seyahat sigortası poliçeleri belgesi, Tursab araç plakası, araç kira sözleşmesi rehber-acente birliğine yönelik çalışma sözleşmesi, tur program içeriklerinin yer aldığı tur program listesi ( katılımcı sayıları, konaklanacak otel-pansiyon detayları vs.), rehber çalışma kartı, isim listesi, ve Tursab veya noter onaylı olan seyahat acentesine ait işletme belgesinin fotokopisi gerekmektedir.
Zorunlu Seyahat Sigortası Neleri Kapsar?
Tatil sırasında yaralanma ve hastalanma gibi oluşabilecek bir problem neticesinde tedavi giderleri bu teminat kapsamında karşılanmakta, kaza durumunda vefat söz konusu ise ( cenazenin yurda nakil süreçleri- geri dönüş masrafları) poliçede belirtilmiş olan limitler dahilinde ödeme yapılabilmektedir. Şahsın kaza sırasında kısmi veya kalıcı olarak sakatlığın bulunduğu durumlar için de geçerlidir.
Şahsın sakatlık derecesine göre poliçe limitlerinde belirtilen miktar dahilinde tazminat giderleri karşılanmaktadır. Ayrıca tatil sırasında hastalanma gibi bazı durumların doktor tarafından belgelenmesi sonucunda, konaklama giderlerinin teminat kapsamında karşılanmasını kapsar.
Tatil sırasında iken ev içerisinde meydana gelebilecek (hırsızlık, yangın) vs. durumlarda eve geri dönüş masraflarının bu teminat kapsamında karşılanmasını kapsar. Bir başka husus ise; tarifeli uçuşlar kapsamında, bagajın kaybolması ve aradan geçen 24 saatin ardından hala bulunamaması gibi durumlarda geçerlidir. Gecikmeli bagajın tazminatı, bu teminat kapsamı dahilinde karşılanmaktadır. Eğer kaybolan bagaj bulunmuş ise varış yerine ulaştırılması dahilinde oluşabilecek giderler, zorunlu seyahat sigortası kapsamında karşılanmaktadır.
Türkiye Seyahat Acente Birliği (Tursab) Yetki ve Sorumlulukları
28 Eylül 1972 yılında 1618 sayılı kanun ile yürürlüğe girmiş mesleki bir kuruluştur. Seyahat Acenteleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Kanunu kapsamında değerlendirilen Tursab kuruluşunun genel amacı, seyahat acentelik mesleğinin turizm sektörüne kazandıracağı gelişimlere (insani, çevresel ve kültürel vs.) katkıda bulunmaktadır. Turizm sektöründe yaşanılan veya yaşanması muhtemel konular hakkında kamuoyunu bilgilendirmekte Tursab kuruluşunun yetki ve sorumluluğu dahilindedir.
Tursab Kuruluşunun Üye Olduğu Kuruluşlar
Tur operatörü birliği olan ECTAA kuruluşunun yanı sıra, Dünya turizm örgütü olan UNWTO kuruluşu. Bir başka kuruluş ise; Avrupa birliği içerisinde bulunan seyahat acentesindeki kuruluşlar ve Uluslararası seyahat acenteleri birliği kuruluşu olan UFTAA kuruluşudur.
Rehber Çalışma Kartı Nedir?
Müracaat dahilinde bakanlık tarafından turist rehberlerine 1 yıl süre ile geçerli olması koşulu ile verilen izin belgesini kapsamaktadır. Rehber çalışma kartı bulunan rehberler, görevlerini fiilen yapabilme yetkisine sahip olabilmektedirler.
Rehber Acente Sözleşmesi Nedir? Belirtilmesi Zorunlu Hususlar
Sözleşme taraflarının yer aldığı acente adı, tursab işletme-belge numarası, adresi, telefon numarası bulunmalıdır. Rehber adı-soyadı, TC kimlik no, ruhsat numarası ve rehberlik hizmeti verecek tur hakkında bilgiler. Ayrıca tur program içeriği ve uzlaşılan rehberlik hizmeti ücretini kapsarken ödeme şekilleri ve Rehber-Acente hizmet sözleşmesine dair genel hükümler yer almaktadır. Sözleşmede yer alan madde ise fesih ihbar süreleridir.