Yapı Ruhsatı Nedir? Nasıl Alınır Gerekli Belgeler Nelerdir?
Makalede Neler Var?
Yapı Ruhsatı Nedir? Nasıl Alınır?
Herhangi bir yapının inşasına başlamak için kanuni açıdan birtakım prosedürlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu noktada yapının inşasının başlaması için alınması gereken en önemli ve ilk şey yapı ruhsatıdır. Yapı ruhsatı nedir? sorusunun cevabını, belirtilen projeler doğrultusunda, yapının inşaatına başlanması için alınan izin belgesi olarak vermek mümkündür. Yapı ruhsatı, izin belgesi olarak görünse de, kanuni açıdan bağlayıcı birtakım yükümlülüklerde içermektedir. Bu nedenle yapı ruhsatı belgesinin alınması, inşaatların başlaması için zorunluluk oluşturmaktadır. İnşaat başlangıcında alınan tüm yapı ruhsatlarının geçerlilik süresi beş yıldır. Yapı ruhsatı olmadan başlanan her inşaat kaçak yapı olarak görülmektedir. Yapı ruhsatı, çalışma alanı belediyeye bağlı ise belediyelerden alınmalıdır. Belediyeye bağlı olmayan alanlarda ise yapı ruhsatları, valiliklerden alınabilmektedir.
Yapı Ruhsatı Nasıl Alınır ?
Yapı ruhsatı hakkında gerekli araştırmaların yapılmasının ardından yapı ruhsatı belgesi nasıl alınır? sorusuna cevap aranmaktadır. Yapı ruhsatı alınmadan hemen önce ilgili Tapu ve Kadastro Müdürlüklerine ya da belediyelere başvuru yapılması gerekmektedir. Yapılan başvuruların sonucunda yapı hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı belge alınmalıdır. Alınan yapı izin belgesi ile gerekli prosedürler tamamlanarak yapı ruhsatı belgesi alınabilmektedir.
Yapı Ruhsatı Nereden Alınır?
İnşası başlayacak yapı belediyenin olduğu alanlara bağlı ise gerekli izinler belediyeden, belediye alanları dışında ise valilikler tarafından verilmektedir. Belediye ya da valilikler tarafından verilen yapı ruhsatı belgesinin geçerlilik süresi beş yıldır. Yapı ruhsatı olmayan inşaların, belediye tarafından durdurulma hatta yıkılma ihtimali bile bulunmaktadır. Ayrıca kaçak yapı olarak sayılan bu alanlardaki sorumlu kişiler, gerekli belgelerin tam olmaması durumunda para cezası ödemek zorunda kalabilirler. Yapı ruhsatı yönetmeliği tamamını okumak için Tıklayınız…
Yapı Ruhsatı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir ?
Yapımına başlanacak her inşaatın kaçak sayılmaması için yapı ruhsatı olması gerekmektedir. Yapı ruhsatı almak isteyen tüm kişiler yapı ruhsatı almak için gerekli belgeler nelerdir?, Yapı ruhsatı nereden ve nasıl alınır? gibi soruların cevabını aramaktadır. Yapı ruhsatı almak için gerekli tüm belgeleri şu şekilde sıralamak mümkündür.
-Yapı ruhsatı almak için çap sureti, tapu sureti ve imar durum belgesi alınmalıdır.
-Yapı ruhsatı almak isteyen kişiler, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğinden 5 tane mimari proje, 5 tane elektrik projesi, 5 tane mekanik tesisat projesi ve 5 tane betonarme projesi almalıdır.
-Yapı ruhsatı belgesini almak isteyen kişiler Noter üzerinden, mal sahibi taahhütnamesi, sürveyan taahhütnamesi, teknik uygulama sorumlusu belgesi alması gerekmektedir.
–Yapı ruhsatı alacak kişiler tüm bu belgelere ek olarak mimar büro tecili, T.U.S büro tescili, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğinden zemin etüt raporu ve ekstra durumlar için vekaletname ya da muvaffakatname almalıdır.
Yapı Ruhsatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Önemli Noktalar
–Yapı ruhsatı üzerinde, inşa edilecek yapı hakkında gerekli tüm bilgilere eksiksiz bir şekilde yer verilmelidir.
-5 yıl geçerlilik süresine sahip olan yapı belgeleri, alındığı andan itibaren 2 yıl içinde inşaatın başlamasını ve geçerlilik süresi boyunca bitirilmesini zorunlu kılmaktadır.
–Yapı ruhsatı gerekli evraklar eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlandığında, belge otuz gün içinde yapı sahibine teslim edilmektedir.
Yapı Ruhsatı Gerektirmeyen Yapılar
Ruhsat gerektirmeyen yapılar öncelikle ruhsat aranmayan alanlara yapılması gerekmektedir. Ruhsat gerektirmeyen alanlar şu şekildedir.
- Tesis niteliği taşımayan konut dışında kalan imar planı gerekli olmayana yapılar.
- İmar gerektirmeyen yapılardan bir diğeri tarım ve hayvancılık yapmak için yapılan yapılar.
- Kırsal kesimde köylerde köylünün ihtiyaç duyduğu kahve, bakkal, lokanta , salon, kuaför tanıtım yerleri gibi yapılar için ruhsat aranmamaktadır.
- Ayrıca köy yerlerinde kurulması gereken köylünün faydalanabileceği kooperatif gibi binaların yapımı.
Yapı Ruhsatı Örneği
Yapı ruhsatı bildirim formu: