Yeni Kimlik İçin Gerekli Evraklar
Makalede Neler Var?
Yeni Kimlik için Gerekli Belgeler nelerdir? 2017 yılının ocak ayında başlayan, yeni kimlik dönemi, kimliğin nasıl yenileneceği konusunu gündeme getirdi. Yıllardır kullandığımız eski nüfus cüzdanlarının fiziki görünümü küçülerek, kredi kartı görünümüne dönüşmüştür. 2017 yılından bu yana kimlik kartını yenilemeyen çok fazla kişi bulunmaktadır. 2020 yılına gelindiğinde halen daha yeni kimlik başvuruları alınmaya devam etmektedir.
Yeni Kimlik İçin Gerekenler
Bulunduğunuz ilin nüfus müdürlüklerinden yeni kimlik kartınızı çıkartabilirsiniz. Yeni kimlik kartı için nüfus müdürlüklerinden randevu almanıza gerek yoktur. Randevulu veya randevusuz giderek, işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer sıra beklemek istemiyorum, işlemlerim hızlı sonuçlansın diyorsanız, randevu alarak gitmeniz daha avantajlıdır.
Peki, nüfus müdürlüklerinden nasıl randevu alınır? ALO 199 çağrı merkezini arayarak veya internet üzerinden randevu alarak, işlemlerinizi online ortamda gerçekleştirebilirsiniz. Yeni kimlik için gerekli belgeler; yeni kimlik belgesi çıkartılacaksa, eski kimliğinizi, eski kimliğiniz yoksa sürücü belgesi, evlilik cüzdanı, pasaport veya öğretmen kimlik kartı getirilmelidir.
Altı ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf, yeni kimlik başvurusu yapmadan önce internet üzerinden veya anlaşmalı bankalar aracılığı ile yatırılması gereken 22,5 tl kimlik değiştirme bedeli, evli iseniz evlilik nedeni ile istenen evlilik cüzdanı ve eski nüfus cüzdanı, Boşanma nedeni ile de eski kimlik ve boşanma kararını getirmeniz yeterlidir. Standart istenen belgeleri eksiksiz bir şekilde nüfus müdürlüklerine ulaştırdıktan sonra, sorunsuz bir şekilde yeni kimliğinize sahip olabilirsiniz.
Yeni Kimlik Ücreti Ödeme Nasıl Yapılır
Eski kimliğini değiştirmek isteyen kişiler, kimliğini kaybetmiş kişiler veya yeni kimlik çıkartmak isteyen kişiler, bu 3 farklı kategoride ziraat bankasının ATM’lerine ücret ödemelidir. ATM’lerden yapılacak işlem, ücret ödeme işlemi olduğu için para yatırılan ATM’lerden yapılması gerekir. Ziraat bankasından yatırılacak para için Ziraat bankası kartı olmasına gerek kalmadan, kartsız işlemler menüsünden giriş yapabilirsiniz.
Karşınıza adım adım çıkan seçeneklerden sırası ile Ödeme işlemleri, vergi ödemeleri, sürücü belgesi ve kimlik yenileme menüsünü tıklayarak, ödeme yapacağınız bölümlerden, ehliyet veya kimlik yenileme alanını tıklayınız. Tıkladıktan sonra ekranda çıkan ve sizden istenen TC numaranızı girmelisiniz.
Karşınıza; doğum nedeniyle kimlik çıkarma, kimlik çıkarma, kayıp kimlik çıkarma ve kimlik yenileme gibi hangi türde ücret ödeyeceğinize dair ekran çıkacaktır. Bunların içinden ödeme yapacağınız alanı tıkla malısınız. Karşınıza ödemeniz gereken rakam çıktıktan sonra paranızı yatırarak, makbuzunuzu almalısınız. Yeni kimlik ücreti yatırmada; makbuz ve makbuzda yer alan tarih ve saat çok önemlidir. Mutlaka makbuzu almalı ve kaybetmemeye özen göstermelisiniz.
Yeni Kimlik için Ödeme
Yeni kimlik çıkartmak için nüfus müdürlüklerine gitmeye gerek kalmadan, anlaşmalı bankalar aracılığı ile ATM’lerden ödeme yapabilirsiniz. Yeni kimlik alma başvurusu yapılmadan önce hangi bankaya ne kadar ücret ödeyeceğinizi araştırdıktan ve ücreti ödedikten sonra nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
Akbank, Albaraka, Denizbank, Finansbank, Ziraat bankası, Garanti bankası, Halk bankası, İş bankası ve Vakıf bankası yeni kimlik kartı çıkarmak için ücret ödeyebileceğiniz anlaşmalı bankalardır.
Bu bankalardan herhangi birine ATM den ücret ödeyerek, makbuz almalısınız. Önce nüfus müdürlüklerine başvuru yaparsanız, başvurunuz kabul edilmeyecektir. Anlaşmalı bankalara ücret yatırdıktan sonra aldığınız makbuz ile başvurunuz gerçekleştirilebilir. ATM ler dışında internet üzerinden ücret ödemek isteyenler, Gelir idaresi başkanlığının resmi web sitesine girerek, sitede yer alan ödeme sayfasından, kredi kartınız veya banka kartınız ile ödeme yapabilirsiniz.
Yeni Kimlik için Gerekli Belgeler
Eski kimliklerin değişmesi kararı alındığından beri, insanlar kimlik değişimi için nüfus müdürlüklerine başvuru yapmaktadır. Çoğu kişi direk nüfus müdürlüklerine giderek başvuru yapmaya çalışmaktadır. Fakat başvuru yapmadan önce anlaşmalı bankalara yatırılması gereken bir ücret bulunmaktadır. Ücret yatırıldıktan sonra nüfus müdürlüklerine gelerek yeni kimlik başvurusunda bulunabilirsiniz.
- Başvuru sırasında yanınızda olması gereken evraklardan ilki eski kimliğinizdir.
- Herhangi bir nedenden dolayı eski kimliğiniz de bulunmuyorsa; onun yerine sürücü belgesi, sarı basın kartı veya evlilik cüzdanı gibi belgelerde işlem yapılabilmektedir.
- Yeni kimlik kartınız için 1 adet biyometrik fotoğraf gereklidir.
- Fotoğrafın son 6 ay içerisinde çekilmiş olması önemlidir.
- Fotoğraf 6 ayı geçmişse, sistem fotoğrafı kabul etmeyebilir.
- Boşanma ve evlilik durumları için de ekstra evrak istenmektedir.
- Yeni kimlik çıkartacak kişi evli ise eski kimliği ve evlilik cüzdanı getirmelidir.
- Boşanmış bir kişi yeni kimlik çıkartacaksa; boşanmanın kesin kararını bildiren belge ve eski kimliğini getirmesi yeterlidir.
Yeni Kimlik Hemen Alınır mı?
Yeni kimlik kartı sürecine geçildiği 2017 den buyana çoğu kişi kimlik kartını yenilerken, çoğu kişi de kimlik yenileme sürecini daha bitirememiştir. İlk zamanların kimlik değiştirme yoğunluğu biraz daha azalmıştır. Yeni kimlik belgesi almak isteyenler, anlaşmalı bankalara yatırdıkları ücret sonrasında nüfus müdürlüklerine gelerek başvurularını gerçekleştirmektedir. Fakat başvuru gerçekleştikten hemen sonra yeni kimliğinizi alamıyorsunuz.
Başvuruların her biri Ankara merkeze ulaşarak, burada TC kimlilik numaraları, güvenlik gerekçesi ile inceleme altına alınmaktadır. İnceleme ve basım süreci ile birlikte toplam 15-20 gün içerisinde verdiğiniz adrese teslim edilmektedir. Kimlik basıldıktan sonra hiç beklemeden, PTT kargo ile adresinize ulaştırılmaktadır. Kimlik kartı basım süreci ve postalanma süreci yoğunluğa göre daha kısa da sürmektedir.
Kimlik kartınız basılıp adresinize gelene kadarki süreçte, kimliğiniz yerine kullanabileceğiniz, geçici kimlik kartı çıkartmanız gerekmektedir. Geçici kimlik kartı; A4 kâğıdı üzerinde kimlik bilgilerinizin yer aldığı Nüfus müdürlüğünün kaşe ve imzası olan bir belgedir. Bu belgeyi, yeni kimliğiniz elinize ulaşanda kadar kimlik istenen her yerde kullanabilirsiniz.
Yeni Kimlik Kartı Hangi Durumda İmha Edilir?
Yeni kimlik alma başvurusunu il müdürlüklerine yaptıktan sonra, başvurunuz Ankara merkez şubesinde işleme alınır. Bu süreçte güvenlik gerekçesi ile TC incelemesi yapılır ve basımı gerçekleştirilir.
- Belirttiğiniz adrese de PTT kargo ile gönderilir.
- Bu aşamadan sonra dikkat edilmesi gereken durumlar bulunmaktadır.
- PTT kargo adresinizde size veya yakınlarınızdan birine ulaşamazsa, 2. Kez tekrar adresinize gelmeyi dener.
- 2. Kez geldiğinde de adreste kimseyi bulamazsa, size PTT şubesine gelmeniz konusunda not bırakır.
- Yeni kimliğinizin PTT şubesinde bekleme süresi 1 haftadır.
- Eğer 7 gün içerisinde PTT şubesine gidilmezse, yeni kimliğiniz nüfus müdürlüğüne gönderilir.
- Nüfus müdürlüğüne gelen yeni kimlik kartınız 20 gün içerisinde alınmazsa, Ankara merkeze gönderilerek, kartınız imha edilir.
Yeni Kimlik PTT Kargo Takibi
İnternet üzerinden Nüfus genel müdürlüğü sitesinde yer alan, başvuru sorgulama bölümünden, yeni kimlik belgenizin nerede olduğunu öğrenebilirsiniz. Başvurunuzu takip etmeden önce takip numarası almanız gerekmektedir.
Bunun için 199 ‘u arayabilirsiniz. Bu sorgu takip sistemi üzerinden, yeni kimlik belgenizi detaylı bir şekilde takip edebilirsiniz. Başvurunuzun üzerinden uzun zaman geçtiyse ve kimliğiniz hala adrese ulaşmadıysa, PTT kargonun eve gelip not bırakıp bırakmadığına bakmalısınız.
Veya nüfus müdürlüklerine giderek sorunun nedeninin çözümünü aramalısınız. Eğer kartınız nüfus müdürlüğüne geri döndüyse, süreyi geçirmeden hemen almalısınız. Almadığınız sürede yeni kartınız Ankara’ya gönderilirse imha edilir ve siz yeniden kimlik başvurusunda bulunmak zorunda kalabilirsiniz. Bu yüzden başvuruda verdiğiniz adresin doğru olduğundan emin olmalısınız. PTT kargo adrese geldiğinde, belirtilen adreste siz veya yakınlarınız bulunmak zorundadır. Adresin iş veya ev adresi olmasının bir önemi bulunmamaktadır.
Yeni Kimlik Son Gün Ne Zaman
Son tarih olarak 2023 tarihi olarak belirlenmiştir.
Yeni Kimlik Cüzdan No Nerede
Eski nüfus cüzdanlarında üst tarafta yer alan cüzdan no bilgisi yeni kimlik kartında ; ad ve soyadı ve doğum tarihi bilgilerinin hemen altında yer almaktadır. Kartın üzerinde Seri No / olarak ayrılmış ve harf ile sayılardan meydana gelmektedir