enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp

ÇKS Belgesi Nedir? Nasıl Alınır? Ne İşe Yarar? ÇKS Belgesi Örneği

ÇKS Belgesi Nedir? Nasıl Alınır? Ne İşe Yarar? ÇKS Belgesi Örneği

ÇKS Belgesi Nedir? ÇKS kısa adıyla bilinen Çiftçi Kayıt Sistemi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelikle 2005 yılında hayatımıza girmiştir. Tarım ve hayvancılık ile uğraşan tüm çiftçilerin kayıt altına alınmasını için çıkarılmıştır.  ÇKS sitemi çiftçilerin devlet desteklerinden faydalanmasını sağlamaktadır. Ayrıca ÇKS Belgesi ile bazı bankalar uygun koşullarda banka kredisi imkanı sunmaktadırlar. Çiftçi kayıt sistemi tarım ve orman bakanlığı tarafından takip edilen ve yürütülen bir sitemdir.

ÇKS Belgesi Nasıl Alınır?

Çiftçi kayıt sistemine başvurular il ve ilçelerde bulunan Tarım Müdürlüklerine gerekli belgeler ile yapılmaktadır. Başvurular ekim yapılacak arsanın bağlı olduğu il veya ilçe tarım müdürlüklerine yapılmalıdır. Çiftçinin yaptığı başvurular tarım müdürlüklerince değerlendirilecek ve uygun bulunması halinde çiftçinin çiftçi kayıt sistemine kaydı yapılacaktır.

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi, **tarım arazisine sahip olan veya kiralayan çiftçilerin tarımsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri için alması gereken bir belgedir. Bu belge, **çiftçilerin **tarımsal desteklemelerden yararlanabilmeleri için de gereklidir.

ÇKS belgesi almak için, **il/ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvuru için gerekli belgeler şunlardır:

  • Nüfus cüzdanı veya kimlik kartı fotokopisi
  • Yerleşim yeri belgesi (İkametgah belgesi)
  • **Tarım arazisi kiralanıyorsa, kira sözleşmesi fotokopisi
  • **Tarım arazisi tapusu varsa, tapu fotokopisi

Başvuru işleminiz tamamlandıktan sonra, çiftçilik kayıt beyannameniz Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından değerlendirilecektir. Değerlendirme sonucunda, başvurunuz olumlu sonuçlanırsa, ÇKS belgenizi alabilirsiniz.

ÇKS belgesi almak için, yukarıda belirtilen başvuru şartlarını taşıdığınızdan emin olunuz. Ayrıca, başvuru tarihlerini kaçırmamanızı tavsiye ederiz.

ÇKS belgesi almak için, e-Devlet üzerinden de başvuru yapabilirsiniz. e-Devlet üzerinden başvuru yapmak için, e-Devlet sistemine giriş yapmanız ve “Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Başvurusu” sekmesine tıklamanız gerekmektedir.

ÇKS belgesi,çiftçilerin tarımsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri için zorunlu bir belgedir. Bu belgeyi almayan çiftçiler, tarımsal desteklemelerden yararlanamazlar.

ÇKS Belgesi Ne İşe Yarar? Nasıl Doldurulur?

Çiftçilerin bu sisteme kayıt olması ile birlikte çiftçilerin ne kadarlık bir alanda neler ektiğini, hasat bilgileri kolaylıkla sorgulanabilir bir hale gelmiştir. Tarım sisteminde ekilen alan ve üretilen ürün istatistik çalışmalarının daha kolay ve daha doğru bilgiler ışığında gerçekleşmesi sağlanmıştır. Çiftçi kayıt sistemi ile sorgulama, raporlama ve analiz adımlarının daha kolay yapılabilmesi neticesinde devlet tarafından denetlene bilirliği kolaylaşmıştır. Bu sayede devletin tarım alanında daha verimli ve etkili bir politika izlemesi sağlanmıştır.

Çiftçiler açısından da bir gelir belgesi niteliğindedir. ÇKS ile çiftçiye ait dikim yapılan alan ve ürün bilgileri sayesinde elde edebileceği muhtemel gelir hesabı yapılabilir. Bu sayede kredilerin değerlendirilmesi, kullanılan kredilerin sorgulanması ile birlikte daha doğru analizler yapılabilir hale gelmiştir.

Devlet tarafından yapılan tarımsal destekten veya tarımsal kredilerden yararlanmak için ÇKS belgesinin olması zorunludur. Aynı zamanda üretilen ürünlerin satış amacıyla nakliyesinin yapılması için gerekli müstahsil yol belgesini çıkartmak içinde çks belgesine sahip olunmalıdır.

ÇKS Belgesi E-Devlet Üzerinden Başvuru

Çks belgesi e-devlet üzerinden temin edilebilmektedir. Yalnız başvurunun tamamlanması için gerekli belgelerin hazırlanıp bağlı bulunan kuruma teslim edilmesi gerekmektedir.

Çks Belgesi Nasıl Çıkarılır?

Çks belge başvuruları tarım müdürlüklerine bizzat başvuru yolu ile yapılabileceği gibi e-devlet üzerinden de başvuru yapılabilmektedir. Başvuru hangi şekilde yapılırsa yapılsın, istenilen belgelerin tamamlanması gerekmektedir. Çks belgesine başvuru için gerekli belgeler şu şekildedir.

ÇKS Belgesi Nereden Alınır?

Çks belgesi almak için başvurulacak kurum öncelikle çiftçinin bağlı bulunduğu Tarım bölge müdürlükleridir. Başvuru ve başvuru sonuçları bu merkezden yönetilmektedir.

ÇKS Belgesi İçin Gerekli Belgeler?

  • Çiftçi kayıt formu
  • Tüzel kişiliğe sahip işletmeler için ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri ve yetki belgesi
  • Nüfus cüzdanı veya yeni tip kimlik belgesinin aslı ve fotokopisi
  • Ekim, sahibi olunan tarlada yapılıyor ise tarla, bağ, bahçe veya mülke ait tapu fotokopisi
  • Kiralık bir tarla, bağ veya bahçede ekim yapılıyor ise kira kontratı, mülk sahibinin kimlik fotokopisi ve ilgili mülke ait tapu kayıt örneği
  • Ekili alanlar için Muhtar Onay Formu
  • Başvuru sahibinin vergi kimlik numarasını gösteren belge
  • Döner sermaye yardım belgesi
  • Taahhütname
  • Ziraat odasından alınacak Çiftçilik Belgesi örneği

ÇKS Belgesi Güncelleme?

Çks belgesi düzenlendikten sonra başvuruda bildirilen bilgilerde bazı değişikliklerin olması muhtemeldir. Çks belgesinde yer alan bilgilerde değişiklik olması halinde değişiklik olan durumun il veya ilçe tarım müdürlüklerine bildirilmesi gerekmektedir. Bu değişiklik işlemleri içinde tarım müdürlüklerinin talep ettiği belgeler mevcuttur. Çks güncelleme için gerekli olan belgeler:

  • Çiftçi kayıt formu
  • Çiftçi kayıt sistemi talebin iletildiği başvuru dilekçesi
  • Ziraat odasından alınacak çiftçilik belgesi örneği
  • Ekim yapılan alan mülk sahibinde değişiklik varsa bu değişiklikleri gösteren onaylı tapu fotokopisi

ÇKS Belgesi Ücreti Ne Kadar? Kaç Para

Çks belgesi ücreti dönün olarak farklı ücretlendirilmek tedir. 1 dönüm için ve 10 dönüm arası arsası olanlar için ödenen miktar 6 tl. 11 Dönüm 50 dönüm arsası olanlar için ise 13 tl 51 ve daha üzeri 100 dönüm gibi çks yenileme ücreti ise 20 TL . 100 dönümden fazla arazisi olan kişiler için çks yenileme ücreti ise 26 tl olarak ücretlendirilmiştir.

ÇKS Belgesi İle Kredi Veren Bankalar

ÇKS Belgesi Yenileme Nasıl Yapılır?

ÇKS Belgesi Örneği ÇKS belgesi yenileme işlemi için çiftçilerin 2021 yılı içerisinde 1 eylüle kadar yenileme işleminin yapılması gerekmektedir. Mevcut çks belgesi sorgulamak için Lütfen Tıklayınız.. 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.