enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp

E Bildirge V2 Nedir? Nasıl Kullanılır? Hangi İşlemler Yapılır? Cezası 2023

E Bildirge V2 Nedir? Nasıl Kullanılır? Hangi İşlemler Yapılır? Cezası 2023

E-Bildirge V2 Nedir ? Nasıl Kullanılır?

Bir önceki başlıkta yer alan SGK e-bildirge bazı konularda yetersiz kaldığı için 2018 senesinde yeni bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir üst sistem olarak nitelendirebileceğimiz yeni portaldır. Diğerinde yapamadığımız geçmiş bilgileri görüntüleme, hizmet belgesi ve aylık prim girişi, xml dosyası ile toplu APHB gönderme gibi birçok yeni işlemler yapabileceğimiz bir sistemdir. Ve bilhassa muhtasar ve prim hizmet beyannamesine geçiş sonrasında hizmet beyannamesi bildirisi gerekmeyen işverenler için uygulama oldukça önemlidir.

E-Bildirge Nedir ?

E bildirge ISÇ nedir? Basitçe bir işverenin çalışanına vermesi istenilen sigorta prim evraklarını tamamı ile online platformlardan verilmesini sağlayan yeni bir portaldır. Bildirimlerin her birisine ait tahakkuk bedellerini de internet bankaları yahut otomatik ödeme imkanı da sağlamaktadır. Özetle e-bildirge geçmişte bir iş verenin çalışanıyla ilgili SGK kurumuna giderek yapması gereken her bir işlemi tamamen online ortamdan kolaylıkla yapılmasını sağlayan yeni bir portaldır. Bu sistem ise her şeyiyle SGK kurumuna aittir.

E-Bildirge ile Hangi İşlemler Yapılabilir ?

İşverenin gerekli sigorta kurumlarından yapabileceği bir çok işlem yapılabilir.  Aşağıda sayılan her bir işlemi bu online platformda yapma imkanı bulunmaktadır. Aylık hizmet belgesi prim işlemleri, TC kimlik numarası ile sigorta sorgulama işlemleri, sigortalı tekrar iş başlangıcı bildirgesi işlemleri, kullanıcı işlemleri, işveren borç ödeme görüntüleme işlemleri, sigortalı hesap fişi işlemleri, e-borcu yoktur belge işlemleri ve 5458 yapılandırma hazırlık işlemleri yapılabilir.

E-Bildirge Zorunluluğu

E bildirge zorunlu mu? İşverenin üçün altında çalışan sayısı var ise tamamen işverenin inisiyatifine kalmış bir durumdur. Herhangi bir kurumun özel veya kurumsal fark etmeksizin çalışan sayısı üç ve üzeri ise bilgileri e-bildiri yoluyla yapmak zorundadır. Bu durum 29.04.2015 tarihinden bu yana geçerliliğini korumaktadır. Her işverenin çalışan sayısını düzenle takip ederek üç üzerine çıktığında düzenli olarak bildiri yapması gerekmektedir. Kişi sayısı artmadan önce işverenin bağlı olduğu sigorta müdürlüğünden kullanıcı kodu ve şifre alması gerekmektedir. Gecikme ya da yapılmama gibi durumlarda ise 506. Kanunun 140. maddesinin fıkrasınca idari para cezası uygulanması durumunda kalınacaktır.

E-Bildirge Şifresi Nasıl Alınır ?

SGK kurumu üzerinde yetkili kişi yani işveren ya da onun yetkilendirdiği çalışanları e-devlet şifreleri ile sistem şifrelerini rahatlıkla alabilirler. Şifreyi alabilmek için yetkilinin sırasıyla takip etmesi gereken adımlar şunlardır. Öncelikle SGK kurumunun web sitesine giriş sağlayınız, sitede karşınıza çıkan E-SGK linkine tıklayınız. Sonrasında diğer uygulamalar kısmına tıklayınız ve E-SGK şifre butonuna basınız. Son olarak ise TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile sisteme giriş sağlayınız.

E-bildirge V2 Uygulaması Nasıl Kullanılır?

Bir üst başlıkta yer alan şifre alma işleminin ardından E-SGK menüsüne girip e-bildirge kısmına giriş yapmaları gerekmektedir. Bu butona tıkladıktan sonra açılan pencereye isim, iş yeri ve sitem şifreleri ile ilgili alanları doldurduktan sonra “Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Giriş Ana Menü” sayfasına erişim sağlayabilirsiniz.

E-Bildirge V2 ile Hangi İşlemler Yapılabilir ?

Bu yeni bildirge sistemi üzerinden yapacaklarımızı aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Yasal süresi geçmiş aylık hizmet ve prim belgeleri ile prim ve muhtasar hizmet beyannamelerinin geriye yönelik düzeltme isteğin online portal üzerinden sağlayabilirsiniz.
  • Bir önceki sistem ekran üzerinden göndermiş olduğunuz bildirgelere v2 sistem ekranından erişebilirsiniz.
  • XML formatında bulunan aylık hizmet ve prim dokümanlarına v2 ekranından ulaşabilirsiniz.
  • Aylık hizmet ve prim belgelerinizin son durumunu görebilirsiniz.
  • Daha önceki dönemlerde verilen aylık hizmet ve prim belgesinde var olan teşvik kanun numarasının farklı bir teşvikli değiştirilmesi için APHB girişi sağlayabilirsiniz.

E-Bildirge Nasıl Kullanılır ?

E-bildirge de olduğu gibi bu da oldukça kolaydır. Aşağıdaki adımları takip ettiğiniz takdirde sisteme kolayca erişim sağlayabilirsiniz;

  • Aylık prim hizmet evrakı girişi
  • Tahakkuk kısmından bildirgede bulunacağınız dönemin ay ve yılın girişi
  • Belge mahiyeti asıl
  • Belge türü bölümünden sigorta yapılan çalışanın durumuna uygun belge türünün seçimi
  • Tahakkuk sebebi, kanuni süreç içerisinde verilmiş APHB girişi
  • Teşvike ilişkin kanun numarası seçimi, şayet borcu bulunmakta ise “Kanun var” seçimi
  • Karşınıza gelen ekranda T.C. kimlik numarası ile sorgulama yapıp eksik gün, prim günü sayılarının girişi sağlandıktan sonra onay kısmına geçiş sağlayın.  Kontrollerinizi sağladıktan sonra onaylayabilirsiniz.

Bahsettiğimiz ebildirge ve bir üst versiyonu v2 bütün işlemleri bu kadar kolay ve kısa sürede online platformlar üzerinden bitirmemizi sağlayan pratik sistemlerdir.

E Bildirge Düzeltme Cezası 2023

E bildirge düzenleme maddesinin 86 maddesi gereği 2023 yılı için belirtilen ceza miktarı çalıştırılan sigortalı sayısı başına asgari ücretin yarısını geçmeyecek şekilde sigortalı başına cezai işlem uygulanır.

SGK E Bildirge Zamanında Vermeme Cezası 2023

E bildirge geç verme cezası 2023 5510 Sayılı kanunu 100. maddesi gereği e bildirge işlemlre evraklarını tamamlamayan belirtilen şartları yerine getirmeyen kurum, kuruluş, döner sermaye işletmeler vs. için uygulana cezai işlemi miktarı aylık olarak asgari ücretin 5 katına kadar cezai işlem uygulanır. e bildirge hizmet dökümü almak için Tıklayınız..

E bildirge son gün ne zaman?

E Bildirge Hangi Tarihe Kadar Verilir?

E bildirge verme süresi 2023 yılı için SGK tarafından belirlenen e bildirge son günü her ayın 23 olarak belirlenmiş olup. Hafta sonları ve tatil günlerine denk gelmesi durumunda ertesi iş günü yapılmalıdır.

E bildirge onayı nasıl yapılır?

E Bildirge onayı yapmak için turkiye.gov.tr adresini ziyaret ederek işlemler menüsünde bulunan SGK Ebildirge başvurusu kısmından yapılabilmektedir.

E Bildirge V2 Başvuru Formu Örneği

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.