enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp

Elektrik Aboneliği İçin Gerekli Belgeler

Elektrik Aboneliği İçin Gerekli Belgeler

Elektrik Aboneliği İçin Gerekli Belgeler

Eğer yeni taşınmış veya sıfırdan ev kuruyorsanız, elektrik kullanımı için mutlaka o evin elektrik faturasını üzerinize almanız gerekmektedir.  Bunun için ikamet ettiğini bölgenin yetkili tedarikçi firmaları ile satış sözleşmesin yapmanız gerekiyor. Eğer başkasının adına olan elektrik aboneliği ile elektrik kullanırsanız, usulsüz elektrik kullanımdan dolayı para cezasına çarptırılırsınız.

Konut Elektrik Aboneliği İçin Gerekli Evraklar

  • Nüfus cüzdanı (Fotokopisi)
  • Resmi belge olarak(Tapu,Kira sözleşmesi)
  • Daha önce fatura çıkan adres ise eski fatura
  • Kiracılar için Gerekli Belgeler
  • Dask Poliçesi zorunlu deprem sigortası
  • Hesap numarası.

Elektrik Abonelik Başvurusu Nereye Yapılır?

Yeni, taşındığınız evde sizde önce biri yaşamışsa elektrik aboneliği o kişinin üzerinde olabilir ya da aboneliğini kapatarak elektriği kestirmiştir. Sizler yeni adresinizde elektrik kullanabilmek için mutlaka o evin elektrik aboneliğini üzerinize almanız gerekmektedir. Elektrik aboneliği için bulunduğunuz şehrin yetkili elektrik satış şirketlerine giderek, elektrik satış sözleşmesi yapmanız gerektiğinin yukarıda belirtmiştik elektrik ile ilgili yapılan yeni düzenleme gereğinde artık elektrikleri dağıtım değil, satış şirketinde aldığımız için elektrik aboneliği de satış şirketi ile yapılması gerekmektedir.

Eğer sizden önceki kişi elektrik aboneliği kapatmamışsa ve siz bunu kullanmaya devam ederseniz, tespit edilmesi halinde, caydırıcı seviye de yüksek elektrik faturası gelmektedir. Müşteri hizmetleri yönetmeli gereğinde gerek ev gerekse de kiracılar fark etmeksizin, bütün herkes, yaşadığı evin elektrik aboneliği üzerinde almak zorundadır

Elektrik Kaç Günde Açılır?

Yaşadığınız ev imar alanı içine kapsıyorsa, elektrik satış sözleşmesinin yaptıktan sonra en geç iki gün içinde açılacaktır. İmar alanını kapsamayan ev ve mekanlarda ise 5 iş gün içinde açılmaktadır.

Elektrik Açtırma Bedeli Nedir?

Elektrik açtırma ücretin için de bir miktar ücret ödemek zorundadır günece bedel, açma kapama bedeli, damga vergisi vs. işlemler için ücret ödemek zorundadır.  Özellikle güvence bedelini sayaç bağlantı gücü ile abonelik çeşidine göre değişiklik göstereceğini unutmayınız.

Elektrik Güvence Bedeli Nedir?

Elektrik güvence bedeli satış sözleşmesi yapan tüketicinin faturasının ödememesi ihtimali göze alınarak elektrik satıcı firmanın ilk başta aldığı bir tür depozitodur.  Güvence bedeli elektrik başvuru sözleşmesi imzalanırken, bir kereliğine alınan nakit ücrettir. Elektrik aboneliği sözleşmesi iptal edilirse de güvence bedeli tüketiciye geri iade edilir. Ödenen paranın miktarı ise tamamen güvence gücüne göre hesaplanmaktadır.

Elektrik Damga Vergisi Nedir?

Damga vergisi ise güvence bedelinin yaklaşık %0. 948 2’i kadar alınan bir tür ödenektir. Bu ödenek genelde, güvence bedeline göre farklı ücretlerde olmaktadır güvence bedelinin tutarı arttıkça damga vergisi bedelinin ücreti de doğal olarak fazla çıkacaktır.

Elektrik Kesme Açma Bedeli Ne Kadar?

Kesme açma ücreti elektriğin kemse ya da açtırma işlemlerinden herhangi birisi için tüketiciden tahsil edilen ödenektir eğer dağıtım şirketi elektriğinizi kesmişse k bu ücret talep edilmez.   Bu bedel sadece abonelik başvuruları için değil, elektrik faturanızı ödememişseniz olan elektrik faturası borcunuzdan dolayı alınan bir ödenektir.

Elektrik aboneli başvuru işlemleri, gerekli evrakları ve öğrenmek istediğiniz konular varsa, bulunduğunuzu bölgenin elektrik satıcı firmasını çağrı merkezlerini arayarak öğrenebilirsiniz.

1 Ocak 2020’den geçerli olmak üzere ticarethane olan aboneler için 93 lira 70 kuruş, mesken aboneleri için 33 lira, şehit aileleri gaziler için 16 lira 50  tarımsal sulama, aydınlatma ve diğer aboneler için 44 lira 50 kuruş olarak belirlenmiştir. Bütün abeneler için kullanılan KW üzerinden hesaplanmaktadır.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.