enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp

Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

Yurt içinde yapılan seyahatlerin yanında yurt dışına yapılacak olan seyahatlerde artmaya devam etmektedir. Başka bir ülkeye geçiş yaparken o ülkenin gerekli kıldığı bazı prosedürleri bulunmaktadır. Vize isteyen belli başlı ülkeler vardır ama pasaport her ülkeye giriş çıkış yaparken gerekli olan bir belgedir. Bu belge olmadan ne ülkeden çıkış yapılabilir ne de başka bir ülkeye giriş gerçekleşir. Vize almaktan daha kolay olduğu için büyük küçük herkes başvuru yaptırdığı takdirde bu belgeye sahip olabilir. Türkiye’den giderken sadece pasaportun gerekli kılındığı birçok ülke vardır ve bu da seyahat edilmesini kolaylaştırmaktadır.

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Her yıl yüzlerce vatandaş iş için veya gezi için yurt dışına çıkmaktadır. Önceleri emniyet genel müdürlüğünden randevu alınarak başlatılan bu işlem şimdilerde nüfus müdürlüklerine devredilmiştir. İlk olarak nüfus müdürlüklerinin sitesinden randevu alınması gerekmektedir. Eğer bu gibi durum söz konusu değilse 199’u arayarak da randevu alma işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Sistem tarafından uygun saat ve tarih verildikten sonra randevu günü istenilen belgelerle birlikte nüfus müdürlüğüne gidilerek işlem gerçekleştirilebilmektedir. Pasaport işlemlerinde vize alırken olduğu gibi günlerce dönüş yapılmasını bekleme gibi bir durum söz konusu değildir. Randevu günü gidildiğinde ve evrakların teslimi yapıldıktan sonra yarım saat içinde tüm evraklar inceleniyor ve kabul edilip edilmediği açıklanıp 7 ve ya 10 gün içinde adresinize teslimi gerçekleşiyor.

Pasaport İçin Gerekli Belgeler

  • Her resmi belge de olduğu gibi pasaport alırken de devlete verilmesi gereken bazı belirli evraklar vardır.
  • Nüfus cüzdanı ve ya geçici kimlik belgesi,
  • 2 tane biometrik resim,
  • Randevu almadan önce ödenecek olan harç ve ya cüzdan bedelinin makbuzu, varsa eski pasaport ve eğer başvuran kişi 18 yaşın altındaysa kanuni temsilcisinin başvuru sırasında yanında olup noterden alması gereken muvafakat name belgesinin olması gerekmektedir.
  • Bu gibi gerekli evrakların dışında eğer harçsız pasaport talep etme durumu varsa kişinin öğrenci belgesinin de yanında olması gerekmektedir. Kısıtlılar içinde noterden belge alınması ve o şekilde randevu gününde gidilmelidir.

Pasaport Başvuru Ücretleri

Pasaport başvuru randevusu internetten ve ya telefonla alınarak yapılabilmektedir. Ancak pasaport ücretleri gerekli bankalara ve ya istenilen diğer ödeme merkezlerine yapılmaktadır. Pasaportun süresine göre harç fiyatları değişim göstermektedir. Bir yere gitmeyi kararlaştırdıktan sonra kaç yıllık pasaport çıkaracağınızı karar vermeniz gerekmektedir. Pasaport süreleri de vize süreleri gibi farklılık gösterir. En az 6 ay en fazla 10 yıl olmak üzere değişim göstermektedir. Pasaport sürelerinin bitmesine yakın eğer bir yurt dışı planınız varsa bu da ülke giriş çıkışlarında sıkıntı yaratabilmektedir. Öğrenciler, öğrenci pasaport almak için veya yeşil pasaport almak için sadece defter parası ödemektedir. Bordo pasaport için ise gerekli harç miktarının ödenmesi zorunludur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.