Yatay Geçiş İçin Gerekli Belgeler
Makalede Neler Var?
Yatay Geçiş İçin Gerekli Belgeler
Okuduğu bölümün kendine uygun olmadığını düşünen ve okuduğu bölümden memnun olmayan öğrenciler, tekrar üniversite sınavına girmeden, aynı üniversite içinde ya da farklı üniversitede bölüm değişikliği yapabilmektedir. Bu nedenle yatay geçiş yapmak isteyen kişiler, üç ana gruba ayrılan yatay geçiş türlerinden kendileri için en doğru olanı belirlemelidir.
Yatay Geçiş Nedir?
Üniversite okuyan tüm öğrencilere, ön lisans ve lisans programlarını farklı üniversitelerde tamamlama şansı verilmektedir. Öğrencilerin, okumuş oldukları üniversite programlarına eş değere sahip bölümler arasında değişiklik yapmasını sağlayan sisteme yatay geçiş adı verilmektedir.
Yatay geçiş başvurusu yapmak isteyen öğrenciler, üniversitelerin açıklamış olduğu yönergeler doğrultusunda başvuru işlemlerini oluşturmak zorundadır. Öğrenciler, her üniversitenin yatay geçiş başvurusu sırasında farklı şart ve talepleri olduğu unutulmamalı ve İnternet üzerinden yapılan başvurular, herhangi bir yanlışlık olmaması adına tekrar kontrol edilmelidir.
Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?
Öğrenciler yatay geçiş başvurusu yapmak istediklerinde, üniversite tarafından açıklanan yönerge doğrultusunda başvuru işlemlerini yapabilmektedir. Birçok üniversite başvuruları İnternet üzeriden elektronik olarak gerçekleştirmenize olanak sağlamaktadır. Türkiye’de yapılan yatay geçiş için gerekli belgeler şu şekilde sıralayabiliriz.
Yatay Geçiş İçin Gerekli Belgeler
–Yatay geçiş başvuru formu ve öğrencinin okuduğu bölüme yerleşmesini sağlayan ÖSYM sonuç belgesi
-Yatay geçiş başvurusu yapan öğrencinin, ayrılacağı kurumdan, öğrenim hayatı boyunca alması gereken tüm derslere ait içerik ve müfredat planlaması
-Öğrenci belgesi ve öğrencinin herhangi bir disiplin suçu bulunmadığını gösteren belge
-Öğrencinin nüfus cüzdanı fotokopisi ve iki adet vesikalık fotoğrafı
-Yatay geçiş başvuru ödemesinin yapıldığını gösteren dekont
–Yatay geçiş başvurusu yapan öğrencinin, ayrıldığı üniversitede aldığı dersleri ve bu derslere ait sınavlardan aldığı notları gösteren belge
Yatay Geçiş Türleri Nelerdir ?
Üniversite sınavının sonucu doğrultusunda uygun programa yerleşen öğrencilerin bazıları, belirli bir zaman sonra farklı bir bölüme ya da farklı üniversitelerde aynı bölüme geçmek isteyebilmektedir. Öğrencilerin bu konudaki ihtiyaçlarını karşılamak adına yatay geçiş sistemi, tüm üniversitelerde uygulanmaktadır. Yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler ne tarzda bir geçiş yapmak istediğine karar vermeli ve bu doğrultuda taleplerini oluşturmalıdır. Öğrencilerin yapabileceği yatay geçiş türleri şu şekilde sıralanmaktadır. Üniversiteler arası yatay geçiş sistemi, bölüm ve kurum değiştirmek isteyen öğrencilerin tercih etmesi gereken geçiş sistemidir. Üniversite içi yatay geçiş sistemi, öğrencilerin eğitim gördüğü üniversite içinde, okuduğu bölüm dışında farklı bir bölüme geçmesini sağlayan yatay geçiş sistemidir. Yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin tercih edebileceği son geçiş sistemi ise ÖSYM puanı doğrultusunda yapılmaktadır.
Yatay Geçiş İçin Aranan Şartlar Nelerdir ?
Yatay geçiş talebinde bulunan öğrencilerde aranan ilk şart, belirli bir süre öğrenim görmüş olmaktır. Bu süre önlisans ve lisans programlarına göre değişiklik göstermektedir. Yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler, geçiş yapmak istediği okulun ya da bölümün belirlediği not ortalamasına sahip olmalıdır. Yatay geçiş yapacak öğrenciler alan değiştirmek istediğinde, sınav puanları talep ettikleri bölüme göre yeniden hesaplanmalıdır.