enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp

Bağımsız Denetim Nedir? Bağımsız Denetim Şartları ve Sınavı

Bağımsız Denetim Nedir? Bağımsız Denetim Şartları ve Sınavı

Bağımsız Denetim Nedir? Türkiye eğitim standartlarına göre; Şirketlerin finansal tablolarındaki denetimlerini kapsamaktadır. Bağımsız denetim yeminli memurlar tarafından oluşturulan ekipler tarafından yapılmaktadır. Bağımsız denetim kuruluşları yetki belgesine sahip olup denetim denetleme yetkilerini elinde bulunduran kuruluşlardır.

Bağımsız Denetim Kuruluşları Nelerdir?

KGK Bağımsız denetim kuruluşları yetkisi alan kişiler genellikle yeminli mali müşavir, serbest muhasebeciler gibi kurumlardan bağımsız olarak çalışan ve denetleme yetkisi almış kişilerden oluşan Kamu Gözetimi Kurumu (KGK) tarafından yetkilendirilen kişiler.

Bağımsız Denetim Ekibi Kaç Kişiden Oluşur?

Bağımsız denetim ekibi en az 3 Asil 3 Yedek olarak toplam 6 kişiden oluşmaktadır.

Bağımsız denetçi nasıl atanır?

Denetçi seçimi bağımsız denetim şirket kurulu tarafından seçilmekte dedir. (TTK m. 399/1, m. 408/2) gereğince imzalatılarak görevlendirilir.

Bağımsız denetçi şirket genel kurulunca seçilir (TTK m. 399/1, m. 408/2) ve yukarıda da anlatıldığı üzere bağımsız denetim sözleşmesinin imzalanması ile atanır.

Bağımsız Denetime Neden İhtiyaç Duyulmuştur?

Bağımsız denetime ihtiyaç duyulmasının nedeni, şirketlerin daha şeffaf olmasını gerektirecek sebeplerin oluşmasına temel hazırlamaktır. Çünkü günümüzde globalleşen ekonomi şartlarında Avrupa Birliği ile Türk mevzuatının uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir. Bu yüzden şirketlerin yabancı ortaklıklar kurması, bağımsız denetim ihtiyacını doğurmaktadır.

6102’ sayılı kanunu gereği yeni Türk ticaret kanunu ile tüm şirketlerin bağımsız denetime tabii tutulması gerekmektedir. Bu kanun kapsamında şirketlerin denetim kurullarında, işin uzmanı olmayan, çaycı , şoför gibi çalışanların başka bir kurumda gösterilmemesinin de önüne geçilmiş olunmaktadır. Dolayısı ile Türk ekonomisi açısından bağımsız denetim bir zorunluluk haline gelmiştir.

6335 Sayılı Kanun İle Hangi Şirketler Bağımsız Denetime Tabii Oldu?

6102 sayılı kanun ile daha önceden tüm anonim ve limitet şirketlerin tamamı bağımsız denetime tabii tutulmuştur. Ancak gelen tepkiler üzerine bu uygulamadan vazgeçilmiştir. Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 397. maddesi gereğince bakanlar kuruluna, bağımsız denetimi belirleme yetkisi verilmiştir. Dolayısı ile bakanlar, bu karar doğrultusunda bağımsız denetime tabii olacak bakanlıkları belirlemiştir. Sadece bakanlık kurulana tabii olan bakanlara bağımsız denetim hakkı verilmiştir.

Bağımsız Denetim Şartları

  1. 150 milyon aktif büyüklük
  2. 250 milyon ciro
  3. 500 çalışan kriteri sağlanmalıdır.

UYARI: Şirketler, 2 Yıl üst üste bu üç şarttan 2’sinin sağlanmaması halinde bağımsız denetim kapsamından çıkarılacaktır. 3 kriterden 2’si , denetime tabii olunan yıl içerisinde %20 ve daha altı bir dilimde ise ;

İzleyen faaliyet döneminden itibaren bağımsız denetim kapsamından çıkarılmış olacaktır.

Bağımsız Denetim Kapsamına Girecek Şirketler İçin Ölçütler

  • 1 ocak 2014 yılı itibari ile ;
  • 75 milyon TL üstü aktif toplamı
  • 150 milyon TL ve üstü net yıllık net satış hasılatı
  • 250 ve üstü çalışan sayısıdır. Bu şartlardan en 2 kuralı sağlayan şirketler, bağımsız denetim kapsamı altında değerlendirilmektedir.

Finansal Tablolar Da Denetime Tabii Tutulacak Mı?

Kamu Gözetim Kurulu’nun kararı gereği, denetimden geçen finansal tablolar ve önceki yılları baz alarak hayata geçirilen tablolar karşılaştırılarak sunulacaktır. Ancak önceki yılların finansal tabloları denetime tabii tutulmayacaktır.

Bağımsız Denetim Yaptırmamanın Yaptırımı Var Mıdır?

Bağımsız denetime tabi iken bağımsız denetim yaptırmamak , finansal tabloları ve yönetim kurulu raporlarını hukuken geçersiz kılmaktadır. Hapis ve para cezası ise bulunmamaktadır.

Bağımsız Denetim Desteği Maliyeti Ne kadar?

Farklı şirketlere yaklaşık 7,500 TL hizmet verilir iken bu tutar, toplam maliyette, maksimum 15.000 TL civarında seyretmektedir.

Bağımsız Denetim Desteği Sistemi

Bağımsız denetim sistemi, Muhasebe ve Denetim Standartları tarafından yetkilendirilen ve bağımsız denetim yapmakta olan yeminli mali müşavirlerden almış oldukları hizmetlere destek vermektedirler. Bu iki destek , işletmeler tarafından bilinmemektedir. Bunun en önemli sebepleri ise Kosgeb tarafından sonradan çıkarılan kararlar neticesinde olmuş olması ve uygulama esnasında çok fazla işletme sayısının olmamasıdır.

Bağımsız Denetim Desteği İçin Başvuru Formu Nasıl Hazırlanmalıdır?

KOSGEB genel destek programları kapsamında destekten yararlanmanızı istediğiniz bir belge eki ile ön yazı oluşturmanız gerekmektedir.

Ön yazının ardından işletme yetkilisi ad, soyadı, tarih kısmı doldurulup, kaşe ve imza atarak diğer aşamaya geçmelidir.

İşletme bilgilerinize ait ayrıntılı bilgiler ( işletme adı- adresi- yetkili kişi-telefon no/faks no- yetkili kişi cep no/ e-posta- vergi dairesi-vergi no- şahıs işletmeleri için TC kimlik no- Bağımsız Denetim Hizmeti veren Bağımsız Denetçi/Bağımsız Denetim Kuruluşu- Tahmini olarak Bağımsız Denetim Hizmet Ücreti- KDV hariç (TL) belirtilmelidir.

Kosgeb Bağımsız Denetim Desteği Şartları

*Türk Ticaret kanununda gerçek ve tüzel kişi statüsünde olunmalıdır.

*Kosgeb veri tabanında kayıtlı ve aktif durumda olunması gerekmektedir.

Bağımsız Denetim Faydaları

Bağımsız denetimler finansal tabloların güvenilirliği ve 3. Kişilere vermiş olduğu bilgilerin doğruluğunu tespit etmek açısından önemlidir. Birçok şirket için kullanılabilecek tek yöntem, bağımsız denetim sistemidir. Özetle bağımsız denetiminin faydaları;

*Şirketlerin kurumsallaşma sürecinde kolaylık sağlamaktadır.

*Şeffaflık ve hesap verilebilirlik kurallarının etkin bir şekilde kullanıma olanak tanımaktadır.

*Karar alma süreçlerinde etkin bir yönetim anlayışı perspektifinde ilerlenmesine imkan tanımaktadır.

*Piyasa güvenirliğine imkan tanımaktadır.

Bağımsız Denetim Şirketleri

bağımsız-denetim-kuruluşları

Bilgi Sistemi Bağımsız Denetim Kuruluşları

bağımsız-denetim-kuruluşları

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.