enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp

Adres Değişikliği İçin Gerekli Belgeler

Adres Değişikliği İçin Gerekli Belgeler

Adres Değişikliği İçin Gerekli Belgeler

2020 Adres değişikliği için istenilen gerekli belgeler ve ne yapmak gerekiyor ne lazım? birçok kişi tarafından merak konusu olmaktadır. Yeni bir adrese taşınan kimselerin yasal zorunluluktan dolayı 20 gün içerisinde nüfus müdürlüklerine ya da e-devlet sistemi üzerinden adres değişikliklerini bildirme zorunlulukları bulunmaktadır. Taşınılan yer boş konut ise herhangi bir belgeye ihtiyaç yoktur. Ancak daha önce beyan edilmiş bir yerde oturuyorsanız bazı belgelere ihtiyaç vardır. Yeni taşınılan konutta, eski oturan kişinin ikametgâhı gözüküyorsa; nüfus müdürlüğüne kimliğiniz, kira kontratı ve bir fatura (elektrik, su veya internet faturasından herhangi biri) ile birlikte başvuru yapmanız yeterli olacaktır.

Yakını ve akrabası ile ikamet eden kişi adres değişikliği için nüfus cüzdanı fotokopisi ve aslı ile yanında kalanın yakını veya akrabası ile birlikte ilgili Nüfus Müdürlüğü’ne adres beyanı için başvuru yapması gerekmektedir.

Adres Değişikliği Cezası

Adres değişikliği cezası 2020 yılı için 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 50. maddesinde gereğince belirtilen adres bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen bireyler için para cezası 87,00 TL olarak belirlenmiştir. Gerçeğe aykırı adres beyanında bulunan bireyler için ise, 1800 TL idari para cezası uygulanacağı belirtilmiştir. 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun ilgili hükümleri çerçevesinde idari yaptırım kararına bağlı savunmanın, bireylere tebliğ tarihinden itibaren 1 hafta içerisinde İlçe Nüfus Müdürlüklerine gerekli bilgi ve belgelerle müracaat edilmesi gerekmektedir. Adres değişikliği için uygulanan para cezaları her yıl yeniden belirlenmektedir ve her yıl artış göstermektedir.

İkametgâh Değişikliği 2020

İkametgâh değişikliği 2020 için ikamet ettiği yerden başka bir adrese taşınan kişiler, adres değişikliklerini 20 gün içerisinde gerekli mercilere resmi olarak bildirmek zorundadır. İkametgâh değişikliği işlemleri e-devlet sistemi üzerinden oldukça basit bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. E-devlet üzerinden adres değişikliği için ilk olarak bu adresten adresinden giriş yapılmalıdır. Daha sonra açılacak ekran üzerinde sol kısmında yer alan e-hizmetler kısmı tıklanmalıdır. Daha sonraki adım ise adres değişikliği işlemleri için e-hizmetler bölümünde bulunan harflerden işlem yapılacak nüfus genel müdürlüğünün İlk harfi N harfi tıklanmalıdır. Bu işlemde bittikten sonra kurumun başlığı altında bulunan “Adres Değişikliği ”bildirimi sayfasından yapılabilmektedir. Bu işlemleri yapabilmek için e-devlet şifresi olması gerekmektedir ve e-devlet şifresi PTT’den alınmaktadır. Aksi durumda sistemden yararlanmak ve işlem yapmak mümkün değildir.

Adres Değişikliği Dilekçesi

Adres değişikliği dilekçesi 20 gün içerisinde Nüfus Müdürlüğü’ne verilmesi gerekmektedir. Aksi durumda idari para cezası kesilmektedir. Ayrıca işyeri adres değişikliğinde de dilekçe verilmesi gerekmektedir. Bu belge ile vergi mükelleflerinin bilinen iş adreslerini değiştirmeleri halinde adres değişikliklerini vergi dairesine bildirmek için kullanılmaktadır. İş yerleri ya da ev için ikametgâh değişikliği, bir yerden bir yere nakil suretiyle yapılabileceği gibi aynı yerdeki cadde, sokak veya kapı numarasının değişmesi şeklinde de olabilmektedir. Bu durumda kişilerin meydana gelen değişikliği, işyeri adresi değişikliği yapılmışsa vergi dairelerine bildirmeleri gerekmektedir. Adres değişikliği isteğinde bulunan mükelleflerin işyeri adresindeki değişikliklerinin yapılmasından itibaren, 1 ay içerisinde bağlı bulundukları vergi dairesine posta aracılığıyla ya da elden yeni adreslerini bildiren bir dilekçe vererek bildirmeleri gerekmektedir.

Adres Değişikliği Cezası Affı

Nüfus Hizmetleri Kanununun 68 inci maddesinin 1. fıkrasının (c) bendi yer alan hükümler doğrultusunda adres değişikliği yapıldığında bu değişikliğin yasal süresi içerisinde ilgili kuruma bildirilmediğinde ya da gerçeğe aykırı adres beyanında bulunulması halinde idari para cezası uygulanacağı belirtilmiştir. Kabahatler Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince idari yaptırım kararı için yapılacak esas savunmanın, kararın tebliğ edildiği tarihten itibaren 7 gün içerisinde Nüfus Müdürlüğü’ne gerekli bilgi ve belgelerle müracaat edilmesi gerekmektedir. Kabahatler Kanunu’nun 27.maddesinin 1.fıkrasında idari para cezası ve mülkiyetin kamuya geçirilmesine dair verilen idari yaptırım kararına karşı, tebliğin yapıldığı günden ya da tefhim tarihinden başlamak üzere 15 gün içerisinde sulh ceza mahkemesine başvuru yapılabilir.

Adres Değişikliği Kaç Günde Onaylanır?

Adres değişikliği kaç günde onaylanır sorusu farklı nedenlerle adres değişikliği yapacak kişilerin merak ettiği bir konu olmuştur. Nüfus Hizmetleri Kanunu çerçevesinde, kişilerin adres bilgilerinin sağlıklı ve güncel olması nedeniyle adres değişikliği durumlarında ilgili kurumlara bildirim yapılması gerekmektedir. Adres değişikliği nüfus müdürlüklerinde yapılmaktadır. Adres değişikliği için istenilen gerekli belgeler mevcutsa, adres değişikliği için nüfus müdürlüklerine gidip başvuru yapmak gerekmektedir. Beyan edilen konutun boş olması halinde, herhangi bir belgeye gerek yoktur. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 50. ve 51. maddeleri gereğince yerleşim yeri ikametgâh değişiklikleri 20 iş günü içinde nüfus müdürlüklerine ya da dış temsilciliklere bildirilmesi gerekmektedir.

Adres Değişikliği Nasıl Yapılır 2020

Adres değişikliği nasıl yapılır 2020 yılının gelmesiyle vatandaşlar bu sorunun cevabını merak ediyor. İkametgâh değişikliği işlemi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden gerçekleştirilmektedir. Adres değişikliği için bağlı olduğunuz nüfus müdürlüğüne başvuru yapmamız gerekmektedir. Adres değişiklikleri için gerekli belgeleri oluşturduktan sonra nüfus müdürlüklerini şahsen gidip başvuru yapabilirsiniz. Adres değişiklikleri için e-devlet üzerinden de başvuru yapılabilmektedir. Adres değişiklikleri için e-devlete giriş yaptıktan sonra e hizmetler bölümünden nüfus genel müdürlüğünün alt sekmelerinden ikametgâh değişikliği gerçekleştirilebilir. Bu işlem Mobil imza ya da elektronik imza kullanılmaktadır. Bu hizmetten yararlanabilmek için e-devlet şifrenizin olması gerekmektedir. Kişisel bilgilerinizin güvenliğini sağlamak amacıyla e-devlet ‘ten faydalanabilmeniz için kimlik doğrulaması da yapmanız gerekmektedir.

18 Yaş Altı İkametgâh Değişikliği

18 yaş altı ikametgâh değişikliği için muhtardan veya Nüfus Müdürlüğünden ikametgâh belgelerini talep edebilirler.18 yaşından küçüklerin adresi, anne babalarının yerleşim yeri adresi olarak belirlenmektedir. Anne ve babanın ortak yerleşim yeri bulunmuyorsa, çocuğun vekâletinin bulunduğu anne veya babanın yerleşim yeri, yeni adresi olarak belirlenmektedir. Diğer durumlarda çocuğun oturma yeri yerleşim yeri olarak sayılmaktadır. Yani vesayet altındaki kişilerin yerleşim yeri bağlı bulundukları vesayet makamının bulunduğu adrestir. 18 yaşından küçük olupta tanıdık birisinin yanında kalan kişilerin, adres değişikliği yapabilmesi için gerekli belgeler nüfus cüzdanı fotokopisi ve aslı ile birlikte yanında kalınan yakını ve akrabası ile beraber ilgili nüfus müdürlüğüne adres beyanı için başvuru yapması gerekmektedir. Bu başvuru yapıldıktan sonra kişi son ikametgâh adresini tescil ettirmiş olmaktadır. Öğrencilerin adres değişikliği yapabilmeleri için nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi, üniversite öğrencisi ise öğrenci belgesi, varsa adına kayıtlı elektrik, su ya da doğalgaz faturası ile ilgili Nüfus Müdürlüğü’ne gidilmesi gerekmektedir.

Adres Değişikliği Kaç Gün Arayla Yapılır?

Adres değişikliği kaç gün arayla yapılır sorusu ikametgâh değişikliği yapacak birçok kişi tarafından merak edilmektedir. İkamet yerinizi oturduğunuz dairenin karşısına bile taşırsanız bu durumu nüfus dairesine bildirmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde tarafınıza gelen mektuplar, tebligatlar, faturalar, önceden oturduğunuz daireye gelmiş olacaktır ve siz taşındıktan sonra eskiden ikamet ettiğiniz yere, başka kişi taşınıp nüfus dairesine yeni adres bildirimi yaparsa, resmi olarak o daireden kaydınız silinir ve idari yaptırım cezasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Ceza boyutunun dışında ayrıca bildirmediğiniz takdirde pek çok olumsuzlukla karşılaşabilirsiniz. Adres değişikliği yaptığınız takdirde 20 iş günü içerisinde gerekli kurumlara bildirmek zorunludur. Ancak her türlü afet, gasp, hırsızlık, yangın ve terör nedeniyle bu bildirimlerin yapılmaması halinde herhangi bir ceza uygulaması gerçekleştirilmez. Adres değişikliği e-devlet üzerinden de gerçekleştirilebilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.