enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp

Evlenme Ehliyet Belgesi Nedir? Nereden Alınır? Geçerlilik Süresi

Evlenme Ehliyet Belgesi Nedir? Nereden Alınır? Geçerlilik Süresi

Evlenme Ehliyet Belgesi Nedir? Evlilik Sertifikası Nasıl Alınır?

Evlilik arifesinde olan tüm bireyler, evlenme sürecinin tamamlanması için gerekli belge araştırması yaparken evlenme ehliyet belgesi nedir? Evlenme ehliyet belgesi bir diğer adıyla evlilik sertifikası nerden ve nasıl alınır? nasıl ve nereden alınır gibi sorular ile karşılaşmaktadır.

Evlenme ehliyet belgesi nikah başvurusu sırasında, evlenmeye karar veren çiftlerin, evlenmesi için herhangi bir sorun olup olmadığını gösteren belgeye verilen isimdir. Detaylı bir inceleme sonucu tamamlanan bu belgede çiftlerin yaşlarını, medeni durumlarını ve evlilik ehliyetine sahip olup olmadıklarını resmi kayıtlar ile kanıtlamaları gerekmektedir. Nikah başvuru işlemlerinin tamamlanması için çiftlerin evlilik ehliyet belgesine sahip olmaları gerekmektedir.

Genellikle yabancı kişilerden istenilen evlilik ehliyet belgesinde, kişinin adı soyadı, medeni hali, anne baba adı ve doğum tarihi gibi bilgiler yer almaktadır. Ayrıca kütük bilgileri doğrultusunda düzenlenen nüfus kayıt örnekleri de evlenme ehliyet belgesi yerine kullanılabilmektedir.

Yeni oluşturulan sistem sayesinde, evlilik başvurusunda bulunan tüm Türk vatandaşlarının nüfus kayıt örneğine kolaylıkla ulaşım sağlanabilmektedir. Fakat, bazı nedenler ile sistemde kaydı bulunmayan kişilerin, evlilik ehliyet belgesini mutlaka alması gerekmektedir.

Evlenme Ehliyet Belgesi Nereden Alınır?

Evlenme ehliyet belgesi almak isteyen çiftlerin, nüfus müdürlüğüne başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu belgeyi alabilmek için çiftlerin başvuruyu birlikte yapmaları gerekmektedir. Çiftler, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının yer aldığı nüfus cüzdanlarının asılları ile yetkili nüfus müdürlüğüne başvurarak, evlenme ehliyet belgesi alabilmektedir.

Evlenme ehliyet belgesi üzerinde, çiftlerin her birinin T.C numarası, kayıtlı olduğu ili ve ilçesi, köyü ya da mahallesi, cinsiyeti, uyruğu, doğum yeri ve tarihi, adı soyadı, anne, baba adı ve sağ mı? ölü mü? olduğu gibi bilgiler eksiksiz bir şekilde yer almalıdır.

Evlenme Ehliyet Belgesi Nasıl Alınır?

Gerekli bilgilerin eksiksiz bir şekilde doldurulmasından sonra, çiftlerin kayıt için uygun olup olmadığına ve evlilik için uygun olup olmadığına bakılmaktadır.  Herhangi bir sorun ile karşılaşıldığında belge üzerine açıklayıcı bir şekilde yazılması gerekmektedir.

Sorunsuz bir şekilde hazırlanan belgeye düzenleme tarihi, mühür ve imza atıldıktan sonra belge yasal bir hale kavuşacaktır. Evlenme ehliyeti belgesini düzenleyen memurun adı ve soyadı belge üzerinde olmak zorundadır. Kişiler başvuru işlemlerini bağlı oldukları nüfus müdürlüğü üzerinden gerçekleştirebilmektedir.

Kimler Evlenme Ehliyet Belgesi Almalıdır ?

Türkiye’de Evlenmek İsteyen Yabancı Uyruklu Vatandaşlar : Türkiye’de evlenme kararı alan tüm yabancı uyruklu vatandaşların evlenme ehliyet belgesi alması gerekmektedir. Yabancı uyruklu kişilerin hazırladığı evlilik dosyası içinde, yerel temsilciliklerden ya da ülkelerinden aldıkları doğum belgesi ve buna ek olarak bekarlık belgesi bulunuyorsa, ekstra olarak evlilik ehliyet belgesi almaları gerekmemektedir.

Evlenme Belgesi Engelleri

Yurt Dışında Evlenmek İsteyen Türk Vatandaşlar : Evlenme ehliyet belgesi yabancı uyruklu vatandaşları ilgilendirdiği kadar Türk vatandaşları da ilgilendirmektedir. Yurt dışında evlenecek olan Türklerin, ülkenin yetkili makamlarına yapacağı başvurunun olumlu sonuçlanması için evlenme ehliyet belgesi almaları zorunludur. Aksi halde bu kişilerin başvuruları tamamlanmayacak ve evlilik işlemleri de olumsuz sonuçlanacaktır.

Evlenme Ehliyet Belgesi Örneği

evlenme-ehliyet-belgesi-örneği

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.