enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp

Swot Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

Swot Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

Swot Analizi Nasıl Yapılır?

Swot analizi nedir sorusu pek çok kişinin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Swot analizi, herhangi bir konuda karar verirken güçlü ve zayıf alanların belirlenerek avantaj ve dezavantajların değerlendirilmesini sağlayan bir çeşit tekniktir. Analiz yapmayı öğrenmek için swot analizi iyi bir tekniktir ve pek çok kişi kullanabilir. Tüm belirsizliklerin doğru bir karara ulaştırılması ve doğru yolun izlenmesi için uygulanabilecek en iyi yöntemler arasındadır. Böylece herhangi bir konuda vereceğiniz kararın ne kadar iyi ya da ne kadar kötü olduğunu kolayca belirleyebilirsiniz.

Swot Analizi Ne Anlama Geliyor?

Swot analizi ne anlama geliyor diye açıklayacak olursak en iyi şu şekilde açıklayabiliriz;

  • S= Strengths (güçlü alanlar),
  • W= Weaknesses (zayıf alanlar),
  • O= Opportunities (fırsat)
  • T= Threaths (tehditler)

Swot analizi belirlenmiş dört kelimenin baş harflerini içermektedir. İngilizce bir açılım olduğu için baş harfleri de bu şekilde belirlenmiştir fakat Türkçe dilinde GZFT olarak da anılmaktadır. Bu analiz ilk olarak 1960 yıllarında kullanılmaya başlanmıştır ve Harvard Üniversitesinden mezun bir profesör tarafından ortaya atılmıştır.

Swot Analizini Kimler Yapmalı?

Swot analizini kimler yapmalı sorusu da çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Swot analizini herhangi bir kişi, kurum ya da firma kullanabilir. Kişisel swot analaizi her Girişimci olan herkes bu swot tekniğini kullanabilir. Böylece girişmek istenilen projenin avantajlarını, dezavantajlarını eksi ve artı yönlerini değerlendirmek daha kolay olacaktır.

Swot analizi içinde bulunulan durumun tespiti, bir problemin belirlenmesi, belirlenen probleme çözüm getirilmesi, çözüm sürecinin belirlenmesi ve performans yönetimi gibi alanlarda analizi kullanan gerçek ve tüzel kişilere çok yardımcı olmaktadır. Üstelik yalnızca iş hayatında değil günlük hayatta da kişisel kararların verilmesine yardımcı olur.

Swot Analizinin Faydaları Nelerdir?

Swot analizinin faydaları nelerdir sorusu da çok sık karşılaşılan bir soru. Swot analizinin kullanıcılarına sağladığı en iyi avantaj var olan tüm belirsizliklerin ortadan kaldırılmasıdır. Normal şartlarda görülemeyen detayların her biri tek tek ele alınabilir. Bu sayede girişilmek istenen proje için doğru adımlar atılabilir. Bu analiz yapılacak işin avantajlarını, iyi ve kötü yönlerini kolayca görülmesini sağlar.

Swot Analizi Nasıl Gerçekleşir?

Swot analizinin yapılabilmesi için bir kâğıda büyük bir artı şeklinde tablo çizilir. Artının sol üst kısmına güçlü yönler, sağ üst kısmına zayıf yönler, sol alt kısmına fırsatlar ve sağ alt kısmına tehditler başlıkları atılarak maddeler halinde tüm başlıklara uygun fikirler yazılır. Sıralamaya dikkat etmek gerekir çünkü projenin iç tarafı üst tarafta, dışarıdan gelecek etkenler alt tarafta yer alır. Aynı zamanda olumlu alanlar sol tarafta, olumsuz alanlar sağ tarafta yer alır. Bu tablo sayesinde girişilecek iş hakkında sağlıklı fikir sahibi olunur ve doğru kararlar alınır.

Kişisel SWOT Analizi pdf İçin Tıklayınız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.