Veraset İlamı Nedir Nasıl Alınır? Gerekli Belgeler Nelerdir?
Makalede Neler Var?
Veraset İlamı Nedir Nasıl Alınır? Nasıl Çıkartılır?
Veraset ilamı nedir? Nasıl alınır? Vefat eden bir kimsenin bıraktığı bir miras mirasçılar arasında eşit olarak paylaşılmaktadır. Kişinin sahip olduğu gayrimenkul, menkul ve bankadaki parası miras olarak yasal mirasçılarına paylaştırılır. Fakat mirasçıların bunun için birtakım işlemleri yürütmesi gerekmektedir. Öncelikle ölen kişinin nüfustan düşürülmesi gerekmektedir.
Yetkili makamlar tarafından ölüm tutanağı düzenlenmelidir. Vefat eden kişinin nüfus cüzdanını ekleyerek ilçe nüfus müdürlüğüne başvurunun 10 gün içinde hızlıca yapılması şarttır.
Veraset İlamı Nedir Nasıl Alınır? Nasıl Çıkartılır?
Veraset ilamı bir diğer ismi de mirasçılık belgesidir. Bu belge sayesinde kişiler mahkeme ya da noter kararı ile mirasçı olduklarını resmi bir şekilde gösterebilir. Bir kişi ancak veraset ilamı ile mal üzerinde hak talep edebilir. Mirasçı olabilmesi için mutlaka bir miras bırakan olmalıdır. Miras bırakan vefat ettiğinde kanunen miras mirasçılara geçer. Ancak mirasçılar mirasçı olduklarını kanunen ispatlamak durumundadırlar. Yasal mirasçı olan kişiler TMK 598/1 maddesine bağlı olarak veraset ilamı belgesi almak durumundadır.
Veraset İlamı Nasıl Çıkartılır?
Noter başvurusu mahkeme başvurusuna göre daha hızlı halledilebilen bir başvurudur. Bu nedenle kişiler önce notere başvurur. Fakat veraset ilamı başvurusu için noter soy bağı istemektedir. Noter nüfus kayıtlarını inceler ve kişinin miras bırakan ile olan yakınlığına bakar. Eğer şartlar uygunsa kişilere miras payını gösteren veraset ilamı istenen adette verilir.
Bir tane alınsa dahi sonradan noterden kopyası çıkarılabilir. Fakat şartlar uygun değilse yani uygun soy bağı miras için yeterli değilse, herhangi bir anlaşmazlık olursa, miras yabancılar tarafından talep ediliyorsa bu sefer olaya bilirkişi incelemesi ve şahitlerin dinlenmesi gibi işlemler girer. Böylece de konu noter onayından çıkar ve sulh mahkemesine taşınmış olur. Sulh mahkemesi ile veraset ilamı almak daha ucuz fakat daha uzun süren bir yoldur.
Noter Başvurusu Kabul Edilmeyen Durumlar
- Mirası bırakan kişinin ya da mirasçılardan birinin aynı gün içinde ölmesi
- Mirası bırakan kişi ile mirasçı arasında soy bağının olmaması
- Miras bırakan kişinin arkasında vasiyet bırakması
- Mirası bırakan kişinin ya da mirasçılardan birinin vatandaşlıktan çıkarılması, evlatlık olması, gaip olması, birden fazla vatandaşlığının olması
- Miras bırakan kişinin 23/11/1990 tarihinden önce ölmüş olması ve eşinin hayatta olması
- Miras bırakan kişinin 04/01/2016 tarihinden önce vefat etmesi
Veraset İlamı Hakkında Bilgi
Mirasçı kişi sulh mahkemesine başvururken kendisinin ya da mirası bırakan kişinin ikamet ettiği yere bağlı olan sulh mahkemesine başvurmalıdır. Yetkili mahkeme yerleşim yerinin bağlı olduğu mahkeme, görevli mahkeme de sulh mahkemesidir. Veraset ilamı örneği içinde bütün mirasçıların paylarını görebilirsiniz. Buna göre tüm mirasçıların başvuruda bulunmasına gerek yoktur.
Tek bir mirasçı başvurduğunda zaten belgede herkesin payı gözükecektir. Mirasçılık belgesi işlemlerinde davalı olmadığından çekişmesiz süren mahkemelerdir. Veraset ilamı süresi ortalama 1 hafta sürmektedir. Bu davalarda mahkeme direkt karar verdiğinden birçok davaya göre hızlı gelişmektedir. Bu belgenin aksi ispatlanana dek geçerliliği devam etmektedir. İptali için başvuru zamanı gibi bir zaman yoktur, kişiler istedikleri her an veraset ilamı iptali başvurusunda bulunabilir.
Mirasçılık belgesi alımında mirasçılar ikiye ayrılır. İlk olarak miras bırakan ile kan bağı ile atanmış olan mirasçı kişiler, ikinci olarak da miras bırakan ile kan bağı olmadan atanmış mirasçı yabancı kişilerdir. Veraset ilamı başvurusu yapabilmek için yasal mirasçı olma gibi bir zorunluluk yoktur. Veraset ilamı almak için atanmış mirasçı olabilirsiniz.
Atanmış mirasçı hakkını öğrendiği andan itibaren 1 ay içerisinde bu hakka kimsenin itiraz etmemiş olması gerekmektedir. 1 ay içinde miras hakkı itirazı gelmezse bu kişiler de veraset ilamı talep edebilir. Veraset ve intikal vergisi kapsamında kazanılan mallar belirli bir sürede veraset ilamının alınarak beyanname verilmesi kesinlikle zorunludur. Vergi usul kanunu 16. maddesine göre 1 aylık süreç 3 ay daha uzatılabilmektedir. Mirasçılar toplamda 4 ayda ölüm olayını vergi dairesine bildirmesi zorunludur.
Veraset İlamı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Veraset ilamı süresi olarak herhangi bir başvuru kısıtlaması yoktur. Kişiler istedikleri her an veraset ilamı başvurusu içinde bulunabilirler. Mirasçı olduğunu düşünen herhangi bir kimse her zaman bu belge için başvuruda bulunabilir. Veraset ilamı alabilmek için gerekli belgeler ise Şunlardır.
- Nüfus kayıt örneği,
- Miras bırakan ölüm belgesi
- Veraset ilamı istemi içeren dilekçedir.
Veraset ilamı dilekçesi örneği sulh hukuk mahkemesi hakimliğine diyerek başlar. Son kısmında ise hukuki sebepler, deliller ve talep belirtilir.
Veraset İlamı Dilekçe Örneği
Veraset İlamı Nerelerde Kullanılabilir?
Veraset ilamı nerelere verilir? Veraset ilamı Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı tarafından e-devlet partalı içine entegre edilen hizmette vefat zamanı 1990 yılından sonra olan kişiler için Mirasçılık Belgesi Verilmesi talebinin UYAP sisteminde yapılması zorunlu olmuştur. Bu zorunluluk 6 Mart 2018 tarihinden itibaren verilmeye başlanmıştır. Veraset sorgulama için e-devlet İnternet sitesine girmeniz ve buradan Veraset İlami Sorgulama yazmanız yeterli olacaktır.
Veraset ilamı sayesinde mallar üzerinde hak iddia etmek kolaylaşmıştır. Mirasta bulunan eşyaların intikali için tapuya başvuru yapıldığında sicil memuru veraset ilamı olmadan mirasçılar adına tescil yapamaz. Sosyal güvenlik kurumlarında veraset ilamı örneği olmadan ölen kişinin mirasçılarına yetim ve dul maaşı dahi bağlanamaz. Mirasın içinde bulunan bir malın tahsili için mahkemeye veya icra dairesine veraset ilamı ile başvurmak gerekmektedir. Miras bırakan kişinin bankada bulunan parası ya da kıymetli evrakları da bankadan mirasçılık belgesi olmadan alınamaz.
Veraset İlamı Noter Ücreti
Veraset ilamı noter ücreti ne kadar? Bir mirasçıya gayrimenkul kaldığında mirasçı 3 ay içinde veraset ilamı yaptırmalıdır. Eğer bu süreçte veraset ilamı yapılmazsa bu durumun cezası vardır. Ceza olmasının nedeni de mirasçının gayrimenkuller için ödemesi gereken vergilerdir. Veraset ilamı noter ücreti oldukça uygun bir ücrettir. Mirasçı payı nüshası arttıkça ücret de artabilir. Mirasçı kişinin mirastan haberi olmazsa veya veraset ilamı yapılmazsa mirası kabul etmiş sayılır. Yasal şekilde kişiye hak verilen miras otomatik şekilde devredilir.
Veraset İlamı Nereden Alınır?
Veraset ilamı için nereye başvurulur? Veraset ilamı Noterler ve sulh hukuk mahkemeleri aracılığı ile alınabilmektedir.
Veraset İlamı Ne Zaman Çıkar?
Belgeler teslim edildikten yaklaşık 1 hafta sonra çıkmaktadır.